Bezbednosno upozorenje: državna infrastruktura u Velikoj Britaniji otvorena za razoran sajber napad

Još nisu preduzete odgovarajuće mere koje bi od napada zaštitile sistem snabdevanja vodom i električnom energijom kao ni ostale usluge koje su od vitalnog značaja u državi. Parlamentarni komitet Velike Britanije upozorava da se i dalje ne posvećuje dovoljno pažnje, niti se ozbiljno shvataju opasnosti od sajber kriminalaca i hakera zbog čega je državna infrastruktura nepotrebno dovedena u opasnost. Velika Britanija je osetila posledice sajber napada kada se zlonamerni softver WannaCry proširio svetom i onesposobio veliki deo nacionalne zdravstvene službe 2017. godine i izazvao opštu pometnju među bolnicama i pacijentima širom države. U međuvremenu, nedavno upozorenje koje je izdao Nacionalni centar za sajber bezbednost navodi da će neprijateljski nastrojene države pokušati da sprovedu razorne sajber napade protiv Velike Britanije koje mogu da dovedu do ljudskih žrtava i mnogih drugih ozbiljnih posledica.

Uprkos takvim pretnjama, javno mnjenje i dalje ima vrlo ograničenu predstavu o razornim posledicama ogromnog sajber napada usmerenog na izuzetno važne nacionalne sektore infrastrukture kao što su proizvodnja i distribucija električne energije, zdravstvena zaštita i vodosnabdevanje, navodi se u novom izveštaju parlamentarnog Udruženog komiteta za sprovođenje strategije nacionalne bezbednosti.

U izveštaju se tvrdi da problemi sežu do samog vrha. Naime, i pored sve veće i izvesnije pretnje nacionalnoj infrastrukturi Velike Britanije, državi nedostaje političko vođstvo koje bi se suočilo sa problemom. Posle istraživanja sajber bezbednosti i vitalne infrastrukture, zaključeno je da ne postoji organizovana kontrola u centru vlade za upravljanje rizicima od sajber napada, bez obzira na to da li će ih izvesti hakerske grupe koje finansiraju vlade država или tek kriminalne bande.

Izveštaj kaže da „kompleksna uređenost“ odgovornosti ministara u stvari znači da se ministri tek povremeno pozabave pitanjem bezbednosti infrastruktura od presudnog značaja. Takvo uređenje je potpuno neadekvatno i neodgovarajuće pošto je i sama vlada procenila da se ozbiljni sajber napadi nalaze na vrhu opasnosti po nacionalnu bezbednost. Komitet predlaže da se uspostavi novo ministarstvo koje bi se bavilo obezbeđivanjem i ojačavanjem nacionalne infrastrukture Velike Britanije.

Takvo ministarstvo bi imalo rukovodeću ulogu u sprovođenju sajber bezbednosti i, kao u slučaju ratnog stanja, imalo zadatak da okupi izvore – kako u državnom tako i u privatnom sektoru – i sprovede mere potrebne da bi se odbranili od sajber napada. Prema izveštaju, sa problemima treba upoznati sve zaposlene u infrastrukturnim sistemima, od najnižeg službenika do upravnog odbora. Infrastrukturni sektori bi trebalo međusobno da budu povezani kako bi se lakše utvrdili rizici na nacionalnom nivou.

Izveštaj predlaže vladi da bude mnogo transparentnija u vezi sa programom za nacionalnu sajber bezbednost i primećuje da je vlada nevoljna da objavi bilo kakve informacije u vezi sa njim osim da je njegov ukupni budžet 1,9 milijardi funti. Vladin portparol je prokomentarisao izveštaj na sledeći način: „Utvrđivanje bezbednosti naše kritične nacionalne infrastrukture kao i njene otpornosti na sajber napade je prioritet vlade i zbog toga smo uložili 1,9 milijardi funti u njenu sajber bezbednost.“

Međutim, ništa se ne priča o prihvatanju predloga u vezi sa uvođenjem novog ministarstva. „Ministri imaju jasno određenje odgovornosti koje su pravilno raspoređene po ministarstvima jer svaki deo vlade mora da odgovori na izazove sa kojima se suočavamo“, izjavio je portparol.

5132-bezbednosno-upozorenje-drzavna-infrastruktura-u-velikoj-britaniji-otvorena-za-razoran-sajber-napad