Blockchain prelazi na prvo mesto najtraženijih veština za posao

Programiranje blockchain -a je sada najtraženija veština na frilens tržištu rada, sa porastom od preko 6.000% u odnosu na isto vreme prošle godine, pa postaje novi „oblak“ 21. veka, prema novom izveštaju. Prema novoj studiji, programeri koji imaju veštine u blockchainu postali su najtraženija roba na slobodnom tržištu. Veb sajt slobodnih poslova Upwork objavio je svoj najnoviji tromesečni indeks 20 najtraženijih veština za posao, koji pokazuje da je broj slobodnih radnih mesta za radnike sa znanjem blockchain -a eksponencijalno porastao ove godine.

U ovom poslednjem tromesečnom izveštaju, blockchain tehnolozi bili su na drugom mestu iza onih koji imaju veštine u robotici.

Čini se da je blockchain sledeća tehnologija o kojoj se očigledno najviše govori, slično kao što je bilo sa „oblakom“ sredinom 2000-ih godina „, navodi izveštaj Upwork. „Njegov rast je premašio 2.000% u tri kvartala zaredom na Upwork.com, a u prvom kvartalu je doživeo više od 6.000% godišnjeg rasta, što ga čini najbrže rastućim među više od 5.000 veština na tom sajtu. „

Početno uzbuđenje oko blockchain- a se širi pošto sve više preduzeća ozbiljno uzima tehnologiju distribuirane elektronske knjige, prema Upwork- u. „Glavne kompanije kao što su Samsung i IBM već ga uvode na inovativne načine, dok Salesforce planira otkrivanje ponude blockchain-a za svoje klijente tokom Dreamforce- a u septembru“, navodi se u izveštaju.

Programeri za kriptovalutu bitcoin bili su na trećem mestu slobodnih veština u Upwork- ovom prethodnom kvartalnom izveštaju, ali su ti tehnolozi od tada izostali iz prvih 20 na listi traženih veština. U međuvremenu, blokchain tehnolozi oglašavaju svoje usluge za čak 250 dolara po satu, prema Upworkovom sajtu.

Preduzeća razmatraju načine na koji bi blockchain distribuirane knjige mogle da doprinesu efikasnosti eliminisanjem potrebe za centralnom administracijom, kao što je to potrebno sa relacionom bazom podataka.

Dvadeset najbrže rastućih slobodnih veština u prva tri meseca 2018. godine zabeležilo je više od 130% godišnjeg porasta tražnje, dok je potražnja za prvih 10 veština porasla više od 400% u odnosu na isti period prošle godine (prvi kvartal 2017).

Prvih 20 najbrže rastućih veština, prvi kvartal 2018:
1. Blockchain
2. Tensorflow
3. Amazon DynamoDB
4. Dubliranje glasa
5. Titlovanje
6. Scenografija
7. Strategija sadržaja
8. Računarski vid
9. Microsoft Power BI
10. Proširena realnost
11. Chatbot programiranje
12. React native
13. Medija kupovina
14. Go programiranje
15. Informaciona bezbednost
16. Skala programiranje
17. Instagram API
18. Adobe Premiere
19. Mašinsko obučavanje
20. AngularJS programiranje

Banke se masovno okreću blockchainu zbog njegove sposobnosti da pravi otvorene, prekogranične sisteme za raščišćavanje i poravnavanje finansijskih transakcija. IBM je, na primer, izgradio nov finansijski servis baziran na blockchainu koji služi za prekograničnu razmenu valuta u nekoliko banaka.

Objašnjenje blockchain -a

Blockchain je elektronska knjiga – slična relacionoj bazi podataka – koja se može otvoreno deliti među različitim korisnicima kako bi se stvorio nepromenljiv zapis njihovih transakcija, od kojih svaka ima vremenski pečat i povezana je sa prethodnom transakcijom. Takođe se može koristiti kao privatna elektronska knjiga.

Svaki digitalni zapis или transakcija u niti se zove blok (odatle ime), a dozvoljava se da otvoren или kontrolisan skup korisnika učestvuje u elektronskoj knjizi. Svaki blok je povezan sa određenim učesnikom.

Blockchain se može ažurirati samo konsenzusom između učesnika u sistemu i jednom uneti novi podaci ne mogu nikada da se izbrišu. Blockchain sadrži pravi i proverljiv zapis svake transakcije koja je ikada napravljena u sistemu.

Karim Lahani, profesor poslovne administracije u Harvard Business School- u, uporedio je uticaj blockchain -a sa uticajem Interneta, jer stvara otvorenu, distribuiranu mrežu koja omogućava svakome da deli podatke na siguran način.

„Poravnanje [trgovanje akcijama] traži vreme jer idete iz jednog sistema u drugi … i može trajati danima i koštati mnogo da bi se novac preneo širom sveta i preko više sistema … nasuprot direktnom sistemu poruka na mreži „, rekao je Lahani. „Ako imamo otvorenu, distribuiranu knjigu gde možemo da proverimo transakcije koje se odvijaju i možemo da gradimo na programskoj logici po kojoj se postupci odvijaju, smanjenje troškova transakcija i povećanje broja novih aplikacija koje se mogu razvijati daleko nadmašuje navodne koristi sistema relacione baze podataka. „

„To je potpuno nova paradigma za način na koji se informacije čuvaju, dele i po kojima se deluje“, dodao je Lahani.

Izvor: COMPUTERWORLD

4861-xa-blockchain-xa-prelazi-na-prvo-mesto-najtrazenijih-vestina-za-posao