Britanski premijer o „Huaveju“: Napravićemo 5G bez narušavanja bezbednosti

Premijer Boris Džonson izjavio je u ponedeljak da će doneti odluku o ulozi „Huaveja“ u budućoj britanskoj mreži 5G koja će Britancima pružiti sve prednosti nove tehnologije bez ugrožavanja nacionalne bezbednosti. Džonson bi u utorak trebalo da se sastane sa visokim vladinim ministrima kako bi odlučio da li će zabraniti или ograničiti upotrebu opreme koju kompanija „Huavej“ treba da koristi u mreži 5G . Premijer se suočava s pritiskom Vašingtona i nekih članova njegove vladajuće Konzervativne stranke da se „Huaveju“ ne dodeli bilo kakva uloga u razvijanju mreže 5G zbog strahovanja da će kineska kompanija dobiti pristup britanskim tajnama. „Huavej“ negira navode da je saradnik kineske obaveštajne službe. Džonson je rekao da postoji način da britanski potrošači i preduzeća imaju pristup novoj tehnologiji bez narušavanja bezbednosnih odnosa sa obaveštajnom organizacijom Pet očiju, koju predvode Sjedinjene Države.

„Nema razloga da ovde, u Velikoj Britaniji, nemamo tehnološki napredak, da ne dozvolimo potrošačima i preduzećima u Velikoj Britaniji pristup fantastičnoj tehnologiji, fantastičnim komunikacijama, ali i zaštitimo naše bezbednosne interese i zaštitimo naša ključna partnerstva sa drugim bezbednosnim silama širom sveta“, rekao je Džonson odgovarajući na novinarsko pitanje o kompaniji „Huavej“ tokom posete Londonskom univerzitetu. „Dakle, bezbednosne veze koje imamo sa organizacijom Pet očiju moramo održavati jakim i sigurnim“, rekao je. „Naći ćemo rešenje koje će nam omogućiti da postignemo oba cilja.“

Iz pouzdanih izvora se saznaje da su britanski zvaničnici predložili da se „Huaveju“ odobri ograničena uloga u mreži 5G . 5G se smatra jednom od najvećih inovacija od rođenja interneta, a nudi mnogo veće brzine protoka podataka. Kompanija „Huavej“, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, kaže da Sjedinjene Države žele da je isključe iz britanske 5G mreže jer nijedna američka kompanija ne može da ponudi isti asortiman 5G tehnologije po konkurentnim cenama.

Lisica u kokošinjcu

Tom Tagenhat, bivši konzervativni šef Odbora za spoljne poslove Britanskog parlamenta, uporedio je pristup kompanije britanskoj mreži 5G sa „gnežđenjem zmaja“ i „puštanjem lisice u kokošinjac kad bi, u stvari, trebalo da ojačavamo ogradu“. Bivša premijerka Tereza Mej složila se prošle godine, pre nego što je napustila funkciju, da blokira „Huavej“ iz svih centralnih delova 5G mreže, ali da mu omogući ograničeni pristup perifernim delovima mreže. Protivnici kompanije „Huavej“, uključujući Sjedinjene Države, kažu da je podela između centralnih i perifernih delova manje jasna kada je u pitanju 5G mreža. Velika Britanija pozdravlja strana ulaganja, ali potrebne su joj garancije da nacionalna bezbednost neće biti ugrožena, rekao je parlamentu Met Vorman, ministar za digitalne i internet veze.

„Pozdravljamo otvorenu trgovinu i unutrašnja ulaganja. Međutim, naša privreda može da napreduje i oslobodi potencijal Britanije samo kada smo mi i naši međunarodni partneri sigurni da naša kritična nacionalna infrastruktura ostaje sigurna i bezbedna“, rekao je. Vorman je rekao da će se Savet za nacionalnu bezbednost, glavni forum za raspravu o nacionalnoj bezbednosti, sastati u utorak i razgovarati o učešću kompanije „Huavej“ u razvoju 5G mreže u Britaniji.

5669-britanski-premijer-o-huaveju-napravicemo-xa-5g-xa-bez-narusavanja-bezbednosti