Čarls Geške preminuo u 81. godini

Češke je suosnivač kompanije Adobe i jedan od stvaralaca PDF -a, ali poznato je i da je preživeo pokušaj otmice. Čarls „Čak“ Geške, suosnivač kompanije Adobe koji je pomogao u razvoju PDF -a, umro je u 81. godini, navodi se u saopštenju kompanije. „Ovo je ogroman gubitak za čitavu Adobe zajednicu i tehnološku industriju, kojima je decenijama bio vodič i heroj“, rekao je izvršni direktor kompanije Adobe Šantanu Narajen u e-poruci zaposlenima.

„Kao suosnivači Adobe -a, Čak i Džon Vornok razvili su revolucionarni softver koji je u potpunosti izmenio način na koji ljudi stvaraju i komuniciraju“, rekao je Narajen. „Čak je razvio i uspostavio nepokolebljivu težnju ka inovacijama u kompaniji, što je dovelo do stvaranja takvih softverskih proizvoda koji su iz temelja promenili tehnološki svet. Pri tome mislimo na sveprisutni PDF, Acrobat, Illustrator, Premiere Pro i Photoshop .“ Geške je doktorirao na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, a zatim se zaposlio u Istraživačkom centru Xerox Palo Alto, gde je upoznao Vornoka. Njih dvojica su otišli iz Xerox- a 1982. godine i osnovali Adobe . Njihov prvi proizvod bio je Adobe PostScript, programski jezik koji je pomogao jačanju industrije stonog izdavaštva.

Geške je bio glavni operativni direktor Adobe -a od decembra 1986. do jula 1994. godine i predsednik od aprila 1989. do penzionisanja u aprilu 2000. godine. Bio je predsednik odbora u kompaniji zajedno sa Vornokom od septembra 1997. do januara 2017. godine i bio je član odbora do aprila 2020. godine, kada je postao emeritus član odbora. „Čak je bio najbolji, najsimpatičniji i najsposobniji poslovni partner kakvog sam mogao da poželim“, rekao je Vornok u izjavi. „Čakova smrt ostavila je veliku prazninu u našem životu, sa čime će se složiti i svi oni koji su ga poznavali.“

Pored doprinosa tehnološkoj industriji, Geške je bio poznat i po tome što je preživeo pokušaj otmice 1992. godine. Dvojica muškaraca su ga ugrabila kad je jednog jutra stigao na posao i zadržala četiri dana u Holisteru u Kaliforniji, tražeći otkup. Kad je jedan od otmičara došao po novac – 650.000 dolara – policija ga je pratila i došla do lokacije na kojoj su držali Geškea. Kad se FBI umešao, Geške je oslobođen, a otmičari uhapšeni. Predsednik Obama dodelio je Vornoku i Geškeu Nacionalnu medalju za tehnologiju 2009. godine.

„Bio je poznati biznismen, osnivač velike kompanije u Sjedinjenim Državama i svetu. Naravno, bio je izuzetno ponosan na to, jer je to bilo ogromno dostignuće u njegovom životu. Međutim, kompanija nije bila centar njegovog života. Najviše pažnje je, ipak, posvetio svojoj porodici“, rekla je njegova supruga Nensi Geške. „Uvek je smatrao da je zbog toga najsrećniji čovek na svetu.“
Iza Geškea je ostala supruga Nensi, sa kojom je bio u braku 56 godina, troje dece i sedmoro unučadi.

6331-carls-geske-preminuo-u-81-godini