„Dojče telekom“ se bori protiv krađe mobilnih telefona pomoću blockchain tehnologije

U Nemačkoj se svakog dana ukrade skoro šesto telefona, a u Sjedinjenim Državama preko 1,4 miliona godišnje. Tu, međutim, nije problem samo nestanak uređaja, već i krađa identiteta, a ako su u pitanju službeni telefoni, onda možemo govoriti i o ozbiljnoj opasnosti upada u podatke kompanije. Zbog toga je nemački „Dojče telekom“ odlučio da koristi blockchain tehnologiju da bi što brže i efikasnije reagovao u slučaju krađe mobilnih telefona. Nemačka kompanija sa sedištem u Bonu je najveći telekomunikacioni dobavljač u celoj Evropi. Prisutna je u pedeset zemalja, a širom sveta ima 156 miliona korisnika. Prethodno je kompanija koristila identifikacioni broj uređaja (IMEI) da bi blokirala pristup mobilnim telefonima koji su prijavljeni kao ukradeni. Kako nam je svima poznato, IMEI je jedinstveni broj svakog telefona koji se sastoji od petnaest cifara.

Tako je „Dojče telekom“ uspela da onemogući kradljivcima da se ukradenim uređajem povežu na kompanijinu mrežu, ali nije mogla da ih spreči da se povežu na neku drugu mrežu. Dakle, pojavio se novi izazov, odnosno, trebalo je da utvrde kako da naprave poverljivu crnu listu identifikacionih brojeva telefona koju bi mogli da koriste mrežni operateri, proizvođači mobilnih telefona i njihovi korisnici da bi identifikovali telefone koji se nalaze na crnoj listi.

Moramo napomenuti da je „Dojče telekom“ od nekadašnje telefonske kompanije preko digitalne transformacije prerasla u kompaniju koja nudi raznovrsne usluge kao što je internet stvari, usluge u oblaku, povezanu automobilsku tehnologiju i bezbednost. Pošto se kompanija neprestano trudi da ponudi nove digitalne usluge, odlučila je da istraži blockchain tehnologiju. Pri tom, stalno na umu ima zanimljive digitalne inovacije koje bi mogle njenim korisnicima da ponude jedinstvene usluge. Zbog toga je kompanija počela da sarađuje sa kompanijama „ SAP“ i „ Camelot ITLab“ i u tom zajedničkom poduhvatu shvatila da bi blockchain tehnologija bila savršena za proces borbe protiv krađe mobilnih uređaja.

Obe pomenute kompanije, inače, pomažu drugim kompanijama da prihvate inteligentne tehnologije kao što je blockchain. Zajedno sa „ Camelot ITLab“ i „ SAP“, „ Dojče telekom“ je stvorila probnu bezbednosnu mrežu za mobilne uređaje i tako omogućila većem broju korisnika da dele podatke na poverljiv i otvoren način. Uz poverenje i bezbednost koje je omogućila blockchain platforma SAP u oblaku, dobavljači mrežnih usluga mogu lako da dele, identifikuju i onesposobe ukradene uređaje uz pomoć deljenog registra mobilnih uređaja.

Proces se odvija na sledeći način: sve ovlašćene strane mogu da dele informacije i dodaju nove unose u sigurnu mrežu koja je šifrovana uz pomoć blockchain tehnologije. Kad jedna strana na crnu listu unese određeni mobilni uređaj, svi mrežni operateri odmah dobijaju informaciju preko blockchain- a i tako kradljivcima otežavaju upotrebu uređaja ako imaju SIM karticu drugih operatera. Isto tako, ako korisnik uspe da uđe u trag svom ukradenom uređaju – ili shvati da ga je jednostavno zaturio – može zamoliti svog mobilnog operatera da skine uređaj sa crne liste pomoću iste blockchain tehnologije.

Do sada se prototip pokazao uspešnim. Sledeći korak je omogućiti kompanijama da integrišu prototip sa SAP Asset Management što bi im omogućilo da bolje prate mobilne telefone zaposlenih. Ako kompanija uspe da uništi crno tržište mobilnih telefona uz pomoć blockchain tehnologije, zaštitiće ne samo korisnike mobilnih telefona od krađe, već će obezbediti osetljive poslovne podatke.

5077-dojce-telekom-se-bori-protiv-krade-mobilnih-telefona-pomocu-blockchain-tehnologije