Dropbox или Google диск: Које складиште у облаку би вам више одговарало?

Поређење два гиганта складиштења у облаку. Google диск и Dropbox су две најпопуларније опције за складиштење и прављење резервних копија у облаку, што није ништа необично, јер се две платформе интензивно међусобно такмиче. Која би вам платформа више одговарала? То је сложено питање, а ваш избор зависи од неколико чинилаца. Прво, зависи од буџета којим располажете, затим од ваше укупне потребе за резервним копијама и од тога на којим платформама желите да их користите.
Сасвим је нормално да Google диск најбоље функционише ако сте уско повезани са другим Google-овим системима, као што су Android, Chrome OS и пакет веб апликација Google Workspace. У суштини, Google диск је много боља опција. С друге стране, Dropbox је бољи избор ако су вам најважније брзина и перформансе и спремни сте да платите за такав квалитет услуге.

Ценовник

Што се корисника тиче, обе компаније нуде најмање један приближно упоредив план за складиштење у облаку. Ево кратког прегледа различитих понуда и цена:

Величина складиштаGoogle Drive/Google OneDropbox
2ГБбесплатно (постоје бонуси)
15ГБбесплатно
100ГБ2 долара месечно
200ГБ3 долара месечно
2ТБ10 долара месечно12 долара месечно (само један корисник), 20 долара месечно за 6 корисника
3ТБ20 долара месечно (само један корисник)
5ТБ25 долара месечно45 долара месечно/минимално 3 корисника, 15 долара за сваког следећег корисника
10ТБ50 долара месечно
20ТБ100 долара месечно
30ТБ150 долара месечно
Неограничено75 долара месечно/минимално 3 корисника, 25 долара за сваког следећег корисника

Као што видите, Google диск (познат и као Google One) нуди више почетног, бесплатног складишта и више јефтинијих опција на различитим нивоима складиштења. Корисници Dropbox-а могу да повећају своју бесплатну меморију до 16 ГБ тако што ће дозвати пријатеље да се пријаве са кодовима препоруке. Међутим, морате признати да се не може у потпуности оправдати поступак у коме подстичете своје кориснике да у суштини ураде ваш маркетинг уместо вас да би добили оно што је бесплатно на неком другом месту.

Обе компаније нуде попусте за годишњу претплату у односу на месечну. Ипак, кад говоримо о добро уложеном новцу, Dropbox је много бољи и повољнији за појединачне кориснике који желе до два терабајта складишног простора или за тимове корисника којима је потребна апсолутно огромна количина: више од максималних 30 TB на Google диску. Поред тога, док Google дозвољава корисницима који не плаћају да приступе диску са било ког места и са неограниченог броја уређаја, Dropbox тражи од корисника да плате ако користе више од три уређаја да би имали лак приступ преко наменских апликација. Ово ограничење можете заобићи коришћењем алата за прегледач Dropbox, али то је прилично велика препрека за кориснике који не плаћају услугу.

Интеграција

Google односи победу и кад је у питању интеграција са различитим платформама. Систем Google диска је уграђен у већину Андроид телефона и таблета, све уређаје са оперативним системом Chrome и подразумевани је начин чувања датотека у Google документима и другим алатима Google Workspace. Осим тога, апликације Google диск/Оne доступне су у окружењима iOS и Windows, што омогућава лако постављање и преузимање. Dropbox је такође доступан скоро свуда, али његова интеграција није толико једноставна на мобилним уређајима и у окружењу Chrome OS. Иако је могуће поставити и преузети датотеке и фасцикле са Dropbox-а на скоро било којој платформи (преко претраживача ако није наменска апликација), можда ће бити потребно још неколико корака. Ограничење од три уређаја на бесплатном Dropbox налогу је прилично велики проблем. И Google диск и Dropbox се интегришу са разним другим често коришћеним услугама, као што су Microsoft Office, Slack, Adobe Creative Cloud, Zoom, итд. Dropbox вам чак омогућава да се пријавите помоћу Google или Apple налога, ако желите.

Употребљивост

Иако је Google, како можемо да приметимо, однео победу на пољу вредности коју добијате за уложени новац и олакшао вам је су приступ вашим датотекама на више платформи, Dropbox и даље има предност у погледу употребљивости, по мишљењу многих. Google диск има тенденцију да третира своје складиште као један велики скуп података, и иако има подршку за основни систем директоријума на који је већина корисника рачунара навикла, платформа би више волела да користите њене уграђене алате за претраживање. Dropbox, с друге стране, претпоставља да генерално знате где стављате своје ствари и олакшава навигацију кроз директоријуме и поддиректоријуме како у апликацији, тако и у директоријуму на радној површини. Dropbox није у потпуности удобан за коришћење, али познат је свима који користе стоне или преносиве рачунаре, било пословно или приватно. Направљен је тако да му се првенствено лако приступа са рачунара, али нема (што је можда разумљиво) интерфејс који у потпуности одговара мобилном свету, као што је то случај код Google диска.

Перформансе

Иако Google диск ни у ком случају није спор, Dropbox односи предност у перформансама. Када сам покушавао да поставим огромне количине великих и малих података, Dropbox ми је константно давао веће брзине постављања. То је веома важно ако планирате да често и у великом обиму користите простор за складиштење. Dropbox такође има функцију која убрзава слање датотека широм ваше локалне мреже: LAN синхронизацију. Тај алат омогућава да датотеке које су додате вашем Dropbox налогу почну да се копирају преко локалних Ethernet или бежичних веза чак и пре него што буду у потпуности отпремљене у облак. Због тога се датотека која је додата на ваш телефон (рецимо, нова фотографија вашег љубимца коју сте направили) скоро тренутно појављује у фасцикли Dropbox на вашем Windows или МаcОС рачунару, све док су оба уређаја повезана на локалну мрежу.
То је мала, али кључна предност ако тражите синхронизовани складишни простор којем се брзо и лако приступа.

Дељење складишта и резервне копије рачунара

Као што сте могли и да очекујете, Google има предност у погледу дељења складишта између чланова породице. Док Google One у понуди дозвољава дељење складишта са још пет чланова породице (укупно шест корисника) на најјефтинијем нивоу од 2 долара месечно, Dropbox обезбеђује ову опцију тек када почнете да плаћате 20 долара месечно за 2ТБ простора за складиштење. Појединачне датотеке се могу лако делити на обема платформама и нема велике разлике између Google диска и Dropbox-а ако делите налоге. Ако вам није потребна заиста огромна количина складишног простора на Dropbox-у, Google диск је финансијски повољнији ако желите да делите то складиште са два или више корисника. Оба система нуде алате за прављење резервних копија датотека са вашег рачунара у облаку тако да се покрива читав систем… на неки начин. Иако је свакако могуће сматрати Google диск и Dropbox системима резервних копија у облаку, ове платформе заиста нису направљене за редовну резервну копију у хитним случајевима. Због њихове мале брзине отпремања и гломазних алата за прављење резервних копија далеко су од услуга намењених за то, као што су Carbonite или Backblaze.

Додаци

Осим горе наведених алата, постоје мање опипљиве предности у оба система. Куповином додатног складишног простора на Google диску преко система Google One добијате:

  • Дељени простор за Гмаил поруке/прилоге и Google слике
  • Бесплатан приступ виртуелној приватној мрежи Google One на Андроиду
  • Попусте на куповину у Google продавници
  • Повремене понуде за путовања и друге производе

А шта је са Dropbox-ом? Још једном, Dropbox себично чува своје алате и нуди их само у неким од својих премијум опција у скупим приватним или пословним налозима. Чак и претраживање целог текста, што је прилично основна алатка коју можете сами да употребите на локалним датотекама у скоро сваком оперативном систему, није доступна на бесплатном нивоу. Још једном Dropbox-ова шкртост га ставља на друго место.

Google диск је очигледан победник

Док Dropbox има бољи интерфејс и пружа боље корисничко искуство (бар за људе који више воле конвенционалне системе датотека у стилу персоналних рачунара), а његове перформансе и алатке за LAN синхронизацију остављају конкуренте на зачељу, Google нуди бољи производ и повољније цене у скоро свим другим областима поређења. Од цене премијум складишта, преко интеграције са стоним и мобилним оперативним системима, до мање опипљивих бонуса у оквиру система Google One, диск је очигледан победник. Постоји још једна предност, а то су бесплатни алати. То не значи да је Dropbox нужно лош избор. Те додатне перформансе и бољи интерфејс би могли да буду вредни новца који улажете, посебно за кориснике којима није нужно потребна огромна количина складишног простора који Google нуди.