Elon Mask traži od Ujedinjenih nacija da zabrani upotrebu veštački inteligentnih robota-ubica

Tvorac PayPal -a, Tesle i SpaceX-a sada traži od Ujedinjenih nacija da zabrani korišćenje veštačke inteligencije u naoružanju. Elon Mask veruje da je upotreba robota-ubica koji poseduju veštačku inteligenciju „moralno neispravna“ i da predstavlja potencijalnu opasnost za ljudski rod – i zbog toga je, zajedno sa 115 stručnjaka na polju robotike, podneo zahtev da se spreči treća revolucija u ratovanju. U pismu upućenom Ujedinjenim nacijama, stručnjaci mole da se tehnologija stvaranja robota-ubica uvrsti na spisak zabranjenog oružja u skladu sa Konvencijom o konvencionalnom oružju. „Ako se dozvoli upotreba robota, doći će do naoružanog sukoba koji će prevazilaziti sve do sad viđene granice i odvijaće se brže nego što bilo ko može da zamisli“, navodi se u pismu. „Roboti mogu postati oružje kojim bi tirani i teroristi sprovodili teror nad nedužnim stanovništvom, ili, još gore, mogu biti hakovani i zbog toga se nekontrolisano ponašati.“

Pismo upozorava da se nešto hitno mora preduzeti, da vremena ima veoma malo i da će biti veoma teško zatvoriti Pandorinu kutiju ako se jednom otvori.
BBC izveštava da je robot-ubica potpuno autonomno oružje koje može da izabere i uništi metu bez pomoći čoveka. Pošto je tehnologija razvijena za potrebe ratovanja, može predstavljati opasnost za čovečanstvo. Zbog toga, stručnjaci na polju robotike traže da se autonomna funkcija „ubij“ zabrani. Iako je grupa pri Ujedinjenim nacijama koja se bavi autonomnim naoružanjem trebalo da se sastane u ponedeljak, sastanak je odložen za novembar. Ovo nije prvi slučaj zahtevanja zabrane korišćenja robota-ubica. Više od 1.000 stručnjaka je 2015. godine upozorilo na opasnosti koje nosi autonomno naoružanje. Među potpisnicima su bili Stiven Hoking, Stiv Vozniak i Elon Mask.

4507-elon-mask-trazi-od-ujedinjenih-nacija-da-zabrani-upotrebu-vestacki-inteligentnih-robota-ubica