Francuska planira da oporezuje internet-gigante

Francuska vlada je u sredu objavila da je napravila planove za uvođenje poreza od 3 procenta na zaradu koju internet-giganti kao što su „Gugl“, „Amazon“ i „Fejsbuk“ ostvare u Francuskoj. Uvođenjem novog zakona sprovele bi se mere koje bi sprečile multinacionalne kompanije da izbegnu plaćanje poreza. Većina kompanija plaća poreze u zemljama Evropske unije u kojima su uspostavile svoje poslovanje, ali iznos je uglavnom veoma simboličan, što znači da kompanije ne plaćaju skoro ništa u državama u kojima posluju.
Obaveza plaćanja poreza – koji je dobio naziv GAFA, što je akronim i obuhvata četiri najveće američke kompanije „Gugl“, „Epl“, „Fejsbuk“ i „Amazon“ – odnosila bi se na digitalne kompanije koje imaju ukupnu zaradu od preko 750 miliona evra i zaradu u Francuskoj od preko 25 miliona evra. Ministar finansija je na konferenciji za štampu izjavio da bi se na taj način zaštitile nove inovativne kompanije.

Takvu poresku obavezu imalo bi oko 30 kompanija koje glavno sedište imaju u Sjedinjenim Državama, ali i u Kini i Evropi. Francuska će biti prva država u Evropskoj uniji koja će uvesti takav porez pošto je sasvim izvesno da će predlog zakona koji je predstavljen na sastanku u kabinetu ministra biti usvojen u narednim mesecima u parlamentu u kome većinu ima partija predsednika Emanuela Makrona. Procenjuje se da će se naplatom predložene poreske obaveze prikupiti oko 500 miliona evra godišnje i to samo za ovu godinu, ali očekuje se da će iznos značajno porasti u narednom periodu.

Prema zakonu, plaćanje poreza se neće odnositi na kompanije koje direktno prodaju svoje proizvode na mreži, ali posebno će pogoditi one kompanije koje koriste podatke svojih korisnika i prodaju ih u svrhu oglašavanja na mreži. Porez će morati da plate i kompanije koje obezbeđuju servise na mreži kao što su „Airbnb“ i „Uber“.
Ministar kaže da se porez uvodi da bi status svih kompanija bio jednak. Digitalni giganti koriste naše podatke i na njima ostvaruju ogromnu zaradu, da bi konačno taj novac prebacili na neko drugo mesto, a da pri tom nisu platili odgovarajući porez.

Evropska komisija, inače izvršno telo Evropske unije , objavila je podatke prema kojima najveće digitalne tehnološke kompanije u proseku plaćaju 14 procenata manji porez nego ostale evropske kompanije. Francuska je odlučila da izglasa digitalni porez iako sličan predlog u okviru Evropske unije nije naišao na jednoglasno odobravanje zemlja članica. Ministar je izjavio da će do kraja godine pokušati da i međunarodnu zajednicu ubedi u ispravnost sprovođenja zakona, a posebno zemlje koje su u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, forum koji je smešten u Parizu i uglavnom sastavljen od razvijenih zemalja sveta.

Udruženje računarske i komunikacione industrije oštro je kritikovalo mere na koje se odlučila Francuska, izjavljujući da će takav korak konačno dovesti do povećanja troškova francuskih firmi i potrošača.  Potpredsednik udruženja u Evropi izjavio je da nije tačno da takozvane digitalne kompanije plaćaju manju stopu poreza i da ih ne treba nasumično birati.

Države sa niskom poreskom stopom

Prema zakonu Evropske unije, internet-giganti mogu sami da izaberu državu članicu u kojoj će prijaviti svoju zaradu, zbog čega biraju one zemlje u kojima je poreska stopa najniža, a to su Irska, Holandija i Luksemburg. Iako su niske poreske stope razljutile mnoge zemlje Evropske unije, ipak 28 država nije uspelo da dođe do jednoobraznog rešenja. Irska, u kojoj se nalaze evropska sedišta nekoliko tehnoloških giganata iz Amerike, predvodi malu grupu nordijskih zemalja koje tvrde da će Sjedinjene Države uzvratiti sličnom merom ako se novi zakon usvoji. Pariz smatra da potez može obezbediti pobedu najvažnijim političarima u Evropi na predstojećim izborima u Evropskoj zajednici u maju, na kojima bi briselski protivnici mogli da budu prilično uspešni.

Nemačka je zabrinuta da bi uvođenje takvog poreza moglo da utiče na izvoz njenih automobila u Sjedinjene Države. Zakonodavci širom sveta se bore da nađu načine kako bi oporezovali tehnološke gigante koji su vodeći u određenoj oblasti, a koji se uvek snađu tako što zaradu prijavljuju u državama sa najmanjom poreskom stopom. Britanija, Španija i Italija spremaju nacionalne verzije digitalnog poreza, a Japan, Singapur i Indija rade na sopstvenim verzijama sličnog zakona. Predsednik francuskog ogranka kompanije „Gugl“ kaže da su spremni da plate porez, ali odmah je istakao probleme koji će nastati pri proceni, recimo, količine novca koju jedna država treba da dobije od oglašavanja koje se obavlja širom sveta. Portparol kompanije „Fejsbuk“ je rekao da se od prošle godine sve zarade koje se ostvaruju od francuskih korisnika prijavljuju kao zarada ostvarena u Francuskoj. Predlog zakona u Francuskoj se pojavio pošto vlada traži metode za olakšanje napete finansijske situacije koja je nastala jer pobuna „žutih prsluka“ traje već tri meseca.

5241-francuska-planira-da-oporezuje-internet-gigante