Google I/O: Android aplikacije na operativnom sistemu Chrome

Kompanija je na konferenciji predstavila mnogo novih i zanimljivih svojstava android aplikacija, ali nije napravila nijedan korak ka poboljšanju njihovog funkcionisanja na operativnom sistemu Chrome. Iako je na najvećoj predstavi informacionih tehnologija, koja je upravo završena, kompanija Google prikazala mnogo novina, kao što je laka verzija operativnog sistema android, Android Go, zatim nam dozvolila da virnemo u sledeću verziju istog operativnog sistema, Android O i ponudila nam značajnu dopunu programa Google Home, nije imala novosti u vezi sa android aplikacijama na operativnom sistemu Chrome.
Na prošlogodišnjoj konferenciji, android na operativnom sistemu Crome je bila velika vest. Svi su se nadali da proces neće biti kombinovanje dve platforme već njihovo međusobno približavanje koje bi trebalo da nabolje osobine svakog operativnog sistema donese u onaj drugi i tako ih bliže i sigurnije poveže. Smatralo se da bi takva čvrsta veza značajno zabrinula kompaniju Microsoft.

Ipak, to se nije desilo. Štaviše, i na najbržim i najboljim Chrome računarima, mnoge android aplikacije ponašaju se čudno. Neke druge, kao što je Facebook, ne mogu ni da se učitaju. Čak se i Google- ova aplikacija Gmail u jednom trenutku srušila. Neki drugi programi kao što je Google Docs sasvim lepo funkcionišu, ali izgledaju, naravno, kao aplikacije sa android telefona koje pokušavaju i ne uspevaju da iskoriste prednosti veličine monitora stonog računara.

Iako su oba operativna sistema zasnovana na Linux- u, većina android programa namenjena je ekranima tablet-računara i mobilnih telefona. Iako postoje postupci promene veličine sadržaja, nije ih lako primeniti.
Ostaje samo da se nadamo da će kompanija dobru zamisao uz naporan rad sprovesti u delo i da će uskoro veliki broj korisnika biti zadovoljan funkcionisanjem android aplikacija na operativnom sistemu Chrome.

4363-xa-google-i-o-android-xa-aplikacije-na-operativnom-sistemu-xa-chrome-xa