Gugl pretraživač prikazuje tajanstvene umetničke slike

Internet je sam po sebi veoma čudno mesto. U stvari, nazivajući ga „mestom“, pokazujemo da nam nedostaje prava reč koja bi mogla ispravno da ga imenuje i pokaže nam šta je. U tom prostoru (možda je to bolji naziv), dešavaju se prilično čudne stvari. Recimo, pokušajte da u okvir za pretraživanje slika unesete dve potpuno besmislene reči od četiri slova. Gugl pretraživač će vam pokazati neobičnu kolekciju slika koje pripadaju istom stilu.

Nešto slično ovom:

1Tu začuđujući pojavu otkrio je korisnik društvene mreže „Reddit“ koji se potpisuje kao Yanekke i objavio ih na njenim stranicama. Ako sumnjate, probajte. Otvorite Gugl pretraživač, izaberite slike i unesite dve besmislene reči od četiri slova, kao „ fjdu apld ”, „ ysjr plfe” или “ qxpd shdi”. U većini slučajeva, videćete umetničke slike koje su vrlo slične onima koje su prikazane gore.
Ponekad će dve besmislene reči koje ste uneli prikazati nešto drugo, ali to se obično dešava jer reč postoji. Ipak, mislim da se možemo složiti da je cela pojava vrlo… neobična.

ZAŠTO SE TO DEŠAVA?

Srećom, internetom se kreću i neki veoma hrabri i pametni ljudi. Oni su na veb-sajtu pronašli dva niza izvršnih instrukcija koji generišu slike koje vidimo na Gugl pretraživaču. Ta dva niza su:
http://c0d3.attorney/_0.php?m=8
http://c0d3.attorney/_1.php?m=8
Ako broj koji se pojavljuje posle „ m=“ na kraju adrese zamenite, niz će vam pokazati drugačiju sliku. Pokušajte. S obzirom na to kako funkcioniše, postoji mišljenje da je u pitanju neka vrsta haš-funkcije čiji su rezultati interpretirani kao parametri za skup geometrijskih oblika, međutim, nešto kasnije su priznali da takvo objašnjenje ne mora da bude tačno.

KOJI JE PRAVI UZROK POJAVLJIVANJA SLIKA PRI PRETRAŽIVANJU?

Postoji još jedan stav. Naime, stranice na kojima se prikazuju slike sadrže nasumični tekstualni niz. Gugl potom indeksira te stranice, što znači da se one pojavljuju kad u okvir za pretragu unosite nesuvisle pojmove. Međutim, takvo razmišljanje je trebalo proveriti na samom izvoru. Dakle, trebalo je pitati Gugl. Portparol kompanije je rekao da te slike ne predstavljaju tajno iznenađenje, niti da kompanija ima bilo kakvu saradnju sa sajtom c0d3.attorney. Dodao je da programi za popisivanje veba indeksiraju javne internet-stranice i kad god korisnik pretražuje slike na Gugl pretraživaču, on prikazuje rezultate koji sadrže slike pored reči u upitu. U osnovi, prethodno razmišljanje je prilično tačno jer to znači da stranice na sajtu c0d3.attorney sadrže veliki broj nizova nasumičnih slova koje odgovaraju pojmovima pretrage. Prilično dosadno i uobičajeno, zar ne?

U redu… Dakle, šta prestavlja ta stranica na internetu?

Bilo je mnogo rasprava i komentara. Ako odete na glavnu stranicu sajta, videćete i poruku u kojoj se spominje Malbolge.

Malbolge je, za one koji nisu upoznati, programski jezik. Nastao je 1998. godine, a njegov tvorac je Ben Olmsted. To znači da stranica sajta ističe činjenicu, ali ne spominje da je jezik dobio naziv po osmom krugu Danteovog „Pakla“.

Međutim, jezik je potpuno neupotrebljiv. Olmsted ga je namerno napravio da bude težak i glomazan za upotrebu i zbog toga pripada grupi ezoteričnih programskih jezika.

KOJA JE SVRHA SAJTA?

Niko ne zna. Nema obaveštenja o tome koje napravio sajt i ne postoji veza sa drugim sajtovima i stranicama. Kad pokušate da pretražujete preko opcije Whois lookup, pojavljuje se da su „ WHOIS podaci trenutno nedostupni“, što ne iznenađuje jer je Opšta uredba o zaštiti podataka ličnosti naterala mnoge od tih zapisa da odu u anonimnost.  Kad pokušate da pretražujete pomoću opcije reverse IP lookup, ne dobijate nikakve korisne informacije. Nažalost, izgleda da je u pitanju deljeni server pošto obuhvata stotine, ako ne i hiljade domena. To znači da ne možemo dobiti podatke o tome ko stoji iza sajta. Jednom rečju, c0d3.attorney je jedno veoma čudno ostrvo na internetu.

Svi su pokušavali da otkriju nešto više o njemu. Ljudi sa sajta esoteric.codes pokušali su podrobnije da ga ispitaju i o tome su napisali izveštaj koji vredi pročitati. Autor razmatra niz teorija u vezi sa svrhom stranice c0d3.attorney, ne odbacujući da bi u pitanju mogao da bude i umetnički projekat, lov na bitkoine, kao i da ne predstavlja baš ništa. Ističe da gluposti koje se nalaze na početnoj strani sajta ne predstavljaju programski jezik Malbolge. Zagonetka, a?

Mnogima je tajanstvenost sajta vrlo zanimljiva, mnogi ne žele da otkriju njegovu svrhu jer je istina verovatno sasvim obična pošto je zbrka koju je izazivao izuzetno privlačna. Cela priča pomalo podseća na početke interneta kad je čuda i neobičnosti bilo svuda. Danas bi malo ko prepoznao ono što se na internetu pojavljivalo pre deset godina, ali mnogima je drago što čudne oblasti i dalje postoje i opstaju.

5201-gugl-pretrazivac-prikazuje-tajanstvene-umetnicke-slike