Hakeri ukrali diplomatsku prepisku u Evropskoj uniji

Hakeri već godinama prisluškuju diplomatsku komunikaciju među zvaničnicima u Evropskoj uniji, saopštila je američka firma za sajber-bezbednost u sredu. Operacija je prestala kada su stručnjaci u kompaniji otkrili stotine dokumenata koji su se rasprostrli svuda po internetu. Dokumenti su otkriveni pre nekoliko meseci kada je američka firma za sajber-bezbednost sa sedištem u Kaliforniji otkrila zlonamernu poruku elektronske pošte. Osnivač firme Blejk Darh je pratio forenzičke tragove u poruci sve do neobezbeđenog servera na kome se nalazilo oko 1.100 diplomatskih pisama zvaničnika iz Evropske unije. Drah kaže da je veruje da je desetine hiljada sličnih dokumenata do sada ukradeno.

„Procenjujemo da je prepiska koju smo pronašli samo mali deo celokupne operacije“, rekao je. „Iz onoga što smo pronašli, možemo da zaključimo da Evropska unija ima ozbiljan problem sa kojim treba da se izbori.“

Darh kaže da hakeri rade za Kinesku narodnooslobodilačku armiju, a da je to tog zaključka došao pošto je osam godina pratio aktivnosti te grupe. Odbio je da iznese još detalja jer je rekao da će sve tehničke pojedinosti biti obelodanjene u izveštaju koji će objaviti krajem dana. Evropski zvaničnici su izveštaj shvatili „izuzetno ozbiljno“, ali trenutno “nisu u mogućnosti da komentarišu nemili događaj“, rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis u Briselu.

Dodao je da su svi sistemi komunikacije ranjivi i da se nadležni neprestano bore sa takvim izazovom. Dombrovskis je utvrdio da napadnutim sistemom upravlja sekretarijat Evropskog saveta, koji predstavlja zemlje članice u Briselu. U poruci elektronske pošte, Savet je utvrdio da postoji „potencijalno otkrivanje osetljivih informacija“ i rekao da se slučaj istražuje, ali nije dao dodatna objašnjenja ili komentare.

Kinesko poslanstvo nije odgovorilo na pozive Evropske unije. „Njujork tajms“ je prvi izneo podatke o otkrivanju poverljivih informacija i objavio delove diplomatske prepiske koje je dobio od kompanije za sajber-bezbednost. Neki delovi prepiske otkrivaju napore i borbu evropskih zvaničnika koji pokušavaju da prate neobične postupke američkog predsednika Trampa.

Čini se da jedan od dokumenata otkriva da viši evropski zvaničnik preporučuje izaslanicima iz država članica Evropske unije da se pozabave Trampom direktno sarađujući sa Kongresom. U drugoj otkrivenoj poruci, evropske diplomate opisale su nedavni sastanak Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina u Helsinkiju kao „uspešan (bar za Putina).“

5171-hakeri-ukrali-diplomatsku-prepisku-u-evropskoj-uniji