Ilon Mask na Tviteru poziva na prekid zatvaranja Amerike

Ilon Mask je od samog početka pandemije izražavao kontroverzne stavove u vezi sa epidemijom korona virusa, ali sad je zauzeo veoma odlučan i čvrst stav protiv zatvaranja ljudi i obustavljanja privrednog života, što su mere zaštite stanovništva nametnute u mnogim državama u Americi.
„Odmah oslobodite Ameriku“ ( FREE AMERICA NOW ), objavio je u sredu na svom Tviter nalogu koji ima 33,3 miliona pratilaca. Objava je usledila odmah posle one u kojoj je naveo veze sa dvema pričama koje govore o obustavljanju životnih aktivnosti u Americi. Prva priča ima veze sa člankom iz Vol strit žurnala u kome se kaže da podaci govore o tome da se nije mnogo postiglo obustavljanjem svih životnih aktivnosti, a druga je povezana sa pričom o Teksasu, gde se u petak otvaraju sve prodavnice, restorani i druga preduzeća.

Odgovarajući na komentar jednog tviteraša u kome se navodi da „u ovoj pandemiji nije najstrašniji sam virus, već slika Amerikanaca koji se tako lako povinuju i odriču svoje krvlju izvojevane slobode u korist korumpiranih političara koji im obećavaju sigurnost“, Mask je samo kratko napisao „tačno“. Te dve objave su privukle ogroman broj negativnih stavova. Jedan od njih kaže da je Maska „opila moć“, a drugi mu je savetovao „da se naspava“. S druge strane, neki od korisnika Tvitera su se složili s njim jer je „protiv državne tiranije“. Pre nekoliko nedelja, Mask je u svojim tvitovima o pandemiji korona virusa govorio o neproverenim načinima lečenja, o tome da deca ne mogu da se zaraze, a na samom početku je rekao da je „panika zbog virusa obična budalaština“.

Kompanija „Tesla“ je morala da zatvori svoj proizvodni pogon u Frimontu u Kaliforniji jer je okrug Alameda sproveo mere zatvaranja, iako je Mask pokušao, ali nije uspeo, da ubedi vlasti da je njegovo poslovanje od presudnog značaja za zajednicu. Kompanija je pomogla u borbi protiv pandemije tako što je kupila respiratore koji bi mogli biti korisni u borbi protiv COVIDA -19 i prosledila ih u bolnice u Los Anđelesu. Neki od nedavnih Maskovih komentara podsećaju na slogane koji su se čuli tokom protesta protiv zatvaranja u Mičigenu, Ohaju, Kentakiju i na mnogim drugim mestima, a u kojima se zahtevalo da se države otvore. U nekim slučajevima, otvaranje država u ovom trenutku bilo bi u suprotnosti sa zvaničnim smernicama Bele kuće za „ponovno otvaranje Amerike“.

Kompanija bi trebalo da objavi kvartalnu zaradu po zatvaranju berze u sredu, 29. aprila. Obustava aktivnosti zbog korona virusa verovatno će uticati na uspešnost poslovanja kompanije u tom periodu, ali ne samo to. Iste okolnosti će još više pogoditi zaradu kompanije od prodaje vozila u drugom kvartalu 2020. godine.

5822-ilon-mask-na-tviteru-poziva-na-prekid-zatvaranja-amerike