Ilon Mask, Neuralink i majmun stručnjak za video-igre

U nedelju je Ilon Maks, najbogatiji čovek na svetu, govorio o svemu i svačemu na društvenoj mreži Clubhouse , koja korisnicima omogućava da se međusobno glasovno povežu. Mask je deo svog, pomalo improvizovanog govora, posvetio Neuralinku, projektu koji se bavi povezivanjem životinjskog mozga na računar. Zaista, Mask je uspeo da poveže nekoliko životinja na poseban uređaj. Tokom svog govora, Mask je otkrio da je projekat u fazi uspostavljanja veze između mozga živog majmuna i računara i da majmun sasvim lepo napreduje sa uređajem koji je povezan sa njegovim mozgom. U stvari, majmun koristi Neuralink senzore da bi igrao video-igre.

„Našem majmunu je ugrađen bežični implantat u lobanju pomoću sitnih žica, što mu omogućava da mislima igra video-igre“, rekao je Mask u svom govoru na mreži Clubhouse . „Ne možete da vidite gde mu je ugrađen implantat, ali, verujte mi, on je jedan vrlo srećan majmun, koji ima najbolje uslove za život. Cilj nam je da majmunima omogućimo da igraju Pong mislima.“ Slušaoci su imali mnoštvo pitanja, kao što su: kakve video-igre majmun igra, da li igra samo Pong ili može da se bavi i nekom kompleksnijom igrom, kao što je Cyberpunk 2077, jednom od Maskovih omiljenih?

Što se tiče projekta Neuralink, možemo reći da je taj projekat jedan od najtajnovitijih Maskovih poduhvata, a ima ih mnogo. Mask je sa nekolicinom saradnika, 2016. godine, osnovao startap kompaniju koja je zadužena za projekat, ali tek nedavno su otkriveni neki rezultati do kojih je došla u svom poslovanju. Krajem leta prošle godine, Neuralink je uživo prenosila prezentaciju svojih istraživanja, doduše, vrlo kratku, ali prilično jasnu. Evo šta smo saznali o dosadašnjem istraživanju kompanije. Najnovija verzija implantata Neuralink, kako su nam saopštili u avgustu 2020. godine, ima dimenzije 23mm sa 8mm i poseduje zadivljujuća 1.024 kanala za odašiljanje i primanje signala. Uređaj koristi žice debljine papira, koje su umetnute direktno u mozak i koristi se u svrhu komunikacije.

Međutim, osim tih osnovnih podataka, druge informacije o projektu Neuralink su i dalje obavijene velom tajnosti. Znamo da je uređaj testiran na svinjama manje-više uspešno, ali moramo priznati da se uz majmuna koji može da igra video-igre pomoću ugrađenog uređaja, kompanija značajno približila ostvarenju svojih visoko postavljenih ciljeva. Ne treba ni spominjati da cilj kompanije nije da omogući majmunima da smanje napetost igrajući igrice na Xbox konzoli. Kompanija se nada da će njena tehnologija biti korisna u rešavanju zdravstvenih problema i invaliditeta koje sadašnja tehnologija ne može da reši. Govorimo, naravno, o lečenju paralize i oštećenja sluha i vida, za početak.

Korišćenje Neuralinka za prevazilaženje invaliditeta je za sada potpuno neizvodljivo jer, koliko nam je poznato, kompanija još nije uspela da „izleči“ paralizu. Iako je namera predivna, mnogi neurolozi i drugi stručnjaci kritikuju ciljeve Neuralinka i kažu da je ono što pokušavaju da urade potpuno nemoguće. Časopis MIT Technology Review , na primer, naziva projekat „neurološkom pozorišnom predstavom“. Mask kaže da ćemo za otprilike mesec dana moći da gledamo video-snimke koji će prikazivati majmune koji koriste tehnologiju Neuralinka da bi igrali video-igre. Ipak, moraćemo da sačekamo primenu tehnologije na ljudima, ali jedno je sigurno; Mask će i dalje ulagati novac u projekat do konačnog uspeha ili gorkog neuspeha.

6242-ilon-mask-neuralink-i-majmun-strucnjak-za-video-igre