Ilon Mask razmišlja o preseljenju na Mars iako postoje „velike šanse da ne preživi“

Osnivač kompanije „Spejseks“ kaže da bi mogao da poleti do Crvene planete za sedam godina i previđa da su mu izgledi za preseljenje oko 70%. Za intervju koji je objavljen u nedelju uveče na kanalu HBO milijarder i osnivač kompanije „Tesla“ rekao je da je potpuno upućen u to što radi i da će se sigurno preseliti na Mars. Istakao je da bi taj njegov odlazak, svakako, bio konačan i dodao je da pretpostavlja da bi mogao da se vrati, ali da nije siguran da bi to i uradio. Inače, tekst razgovora je objavljen dan pre nego što je bilo planirano sletanje letelice „Spejskraft“ na površinu Marsa. Prema izveštajima, vozilo agencije „ NASA“ koristiće mehaničku krticu koja će prokopati tunel dubine oko 5m da bi se izmerila unutrašnja temperatura planete, zatim će upotrebiti seizmometar da bi se zabeležili potresi, udarci meteorita i bilo čega drugog što bi moglo da dovede do potresa na Crvenoj planeti.
Četrdesetsedmogodišnji Mask i pre je govorio o svojim ambicijama da putuje na Mars. U pomenutom razgovoru, spomenuo je da ima 70% izgleda da će doživeti da se vozi u jednoj od svojih raketa i istraži Crvenu planetu.

Suprotno tvrdnjama mnogih stručnjaka, Mask smatra da će putovanje na Mars biti sasvim moguće za sedam godina i da će karta koštati par stotina hiljada dolara. Posle vrlo teške godine, njegovog čudnog ponašanja na društvenim mrežama i nestalne vrednosti akcija njegove kompanije, Mask tvrdi da bi putovanje na Mars moglo da bude pogubno. Istakao je da postoji mnogo veća verovatnoća da ćete umreti na Marsu nego na zemlji, ali dodaje da postoji i mogućnost da pogine u „maloj konzervi“ u kojoj će putovati svemirom. Tvrdi da će biti teško.

Ako uspe da se spusti na površinu Crvene planete, očekuje da će morati danonoćno da radi da bi sagradio bazu i da neće imati mnogo vremena za odmor i uživanje. Dodao je da je prirodna sredina na Marsu surova i da postoje velike šanse, čak i kad se sagradi baza, da se umre na Marsu. Mislim da bismo mogli da se vratimo, ali nisam siguran, izjavio je i upitao da li to izgleda kao mesto za beg najbogatijih na Zemlji. Maks je uporedio reklamu za putovanje na Mars sa Šakletonovim oglasom za putovanje na Antarktik. Dok se spremao za ekspediciju na Južni pol, koja je počela 1914. godine, pretpostavlja se da je Ernest Šakleton objavio oglas u londonskom „Tajmsu“ koji je glasio: „Traže se ljudi za opasno putovanje, plata mala, hladnoća velika, višemesečna tama, stalna opasnost, povratak neizvestan, čast i priznanje se dobijaju samo u slučaju uspeha.“ Šakletonova fondacija dozvolila je objavljivanje oglasa. Međutim, većina istoričara smatra da je oglas falsifikat.

5135-ilon-mask-razmislja-o-preseljenju-na-mars-iako-postoje-velike-sanse-da-ne-prezivi