Kako će kroz pet godina izgledati IT karijera

Jedna činjenica je jasna: organizacije svih boja sve više premeštaju informatičku infrastrukturu u oblak. Taj prelaz će uveliko uticati na ulogu informatike u budućnosti – na to kako se informatičko odeljenje strukturiše (ili ukida), ko određuje tehničku viziju (a ko je prati), kao i to koje veštine postaju važnije (a koje skoro sasvim otpadaju). „Već sada vidimo da mnoge operacione zadatke preuzimaju dobavljači oblaka, a to će se tako nastaviti. Zato će rukovodioci IT odeljenja moći da se posvete projektima za unapređenje poslovanja – a ne na otklanjanje tehničkih nedostataka“.

„Rukovodiocima IT odeljenja biće potrebni dobri mrežni inženjeri, osoblje službe za pomoć, menadžeri bezbednosti i poslovni analitičari. A neće im biti potrebni inženjeri za servere/skladištenje, administratori sistema или rukovodioci centra podataka.

IT profesionalci mogu da posvete više vremena strateškom planiranju i poslovnoj analizi da bi svojoj organizaciji obezbedili odgovarajuće strukturisanje za podršku komunikacija zasnovanih na oblaku.Oni će biti odgovorni za upravljanje dobavljačima i za procese integrisanja. Oni će biti nastavnici, organizovaće osnovnu obuku krajnjih korisnika za svoje kolege“. „Za sve osim za mali broj organizacija, centar podataka u lokalu će nestati tokom sledeće decenije. Neke organizacije će uvek imati specifične zahteve za datu aplikaciju или proces za koji je neophodno rešenje u lokalu. Za nas ostale, novi izazov za IT inženjerska rešenja biće da se ona pronađu pomoću oblaka, a ne u lokalu. To se na više načina odnosi na veću ulogu komunikacija i povezivanja IT odeljenja sa funkcijama razvoja. Gledajući u budućnost, treba očekivati nastavak i ubrzanje ovog trenda, tako da će IT postati skoro potpuno baziran na oblaku“ .

Izvor: IT WORLD

3836-kako-ce-kroz-pet-godina-izgledati-it-karijera