Kako da automatski prosleđujete e-poštu iz Outlook-a u Gmail i obrnuto

Želite da prosledite Outlook e-poštu u Gmail ili iz Gmail-a u Outlook? I Outlook i Gmail mogu da automatizuju proces prosleđivanja i oslobode vas posla.
Treba da prosledite neke e-poruke na drugu adresu ili možda želite da prosledite sve e-poruke iz Outlook-a ili Gmail-a u novo prijemno sanduče? I Outlook i Gmail imaju jednostavne metode „podesi i ne brini“ za automatizaciju procesa prosleđivanja.
Pokazaćemo vam kako da prosledite Outlook e-poštu na Gmail i obrnuto, bez obzira da li koristite Outlook aplikaciju za veb ili za stone računare.
Kako da automatski prosleđujete e-poštu iz aplikacije Outlook za stone računare
Prvo ćemo vas uputiti u to kako da automatski prosleđujete e-poštu na Gmail iz verzije programa Outlook za stone računare. Da biste to uradili, potrebno je da napravite pravilo koristeći sledeća uputstva:
Otvorite Outlook. Ako koristite tanku pojednostavljenu traku, kliknite na dugme sa tri tačke na krajnjoj desnoj strani trake i izaberite Rules > Manage Rules & Alerts. Ako koristite veću klasičnu traku, pronađite odeljak Move i izaberite Rules > Manage Rules & Alerts.
U prozoru koji se pojavi kliknite na New Rule.
U okviru Start from a blank rule izaberite Apply rule on messages I receive. Kliknite na Next.
Izaberite kriterijume za vrste poruka koje želite da prosledite. Ako želite da prosledite sve e-poruke, ostavite svaki okvir na toj stranici neoznačen. Kliknite na Next i potvrdite upit ako vidite okvir za dijalog koji upozorava da će se to pravilo primeniti na sve poruke.
U 1. koraku sledećeg prozora izaberite Forward it to people or public group. (Ako želite da prosledite poruku ljudima ili javnoj grupi kao prilog, možete da izaberete i Forward it to people or public group as an attachment.) Zatim u 2. koraku kliknite na tekst veze people or public group.
U okviru Rule Address koji se pojavio, unesite adresu e-pošte u okvir To na dnu da biste prosledili sve poruke e-pošte na tu adresu. Možete da birate između svojih kontakata u gornjem okviru umesto da ručno unosite adrese i možete da unesete onoliko adresa koliko želite. Kliknite na OK kada završite, a zatim na Next u prozoru Rules Wizard.
Zatim, dobijate mogućnost da birate između određenih kriterijuma za poruke e-pošte koje želite da isključite iz tog pravila. Ne morate ništa da birate, ali ako želite, možete da filtrirate poruke od određenih pošiljalaca ili poruke koje sadrže određene reči. Kliknite na Next kada obavite sve što je potrebno.
Na kraju, unesite naziv za svoje pravilo da biste ga kasnije lako pronašli. Zatim proverite da li je Turn on this rule označeno i kliknite na Finish. Ako želite da prosledite sve odgovarajuće poruke u prijemnom sandučetu, označite polje Run this rule now on messages already in „Inbox“. Završili ste sa prosleđivanjem Outlook poruka na Gmail (ili bilo koju drugu adresu e-pošte). Svaku poruku koju primite (ili samo one koji odgovaraju kriterijumima koje ste postavili, ako ste ih naveli) biće prosleđene na adresu koju ste naveli.
Da biste obustavili prosleđivanje Outlook e-pošte, samo se vratite na karticu Home, kliknite na Rules > Manage Rules & Alerts i opozovite izbor u polju za potvrdu pored pravila koje želite da onemogućite. To polje za potvrdu možete da uključite kad god želite da omogućite ili onemogućite prosleđivanje.
Kako da automatski prosleđujete e-poštu iz Gmail-a
Želite da automatski prosleđujete e-poštu iz Gmail-a? Proces je sličan prosleđivanju iz Outlook-a, ali ima jednu bitnu razliku. Kada prosleđujete e-poštu iz Outlook-a, ne morate ništa da radite na nalogu adrese za prosleđivanje. Međutim, sa Gmail-om, adresa e-pošte koja prima poruke mora da vam da dozvolu za prosleđivanje e-pošte.
Kako da dodate adresu za prosleđivanje iz Gmail-a
Prvi korak u automatskom prosleđivanju Gmail e-pošte je dodavanje adresa za prosleđivanje. Da biste to uradili, pratite sledeće korake:
Idite na svoje Gmail opcije tako što ćete otvoriti Gmail, kliknuti na zupčanik u gornjem desnom uglu i izabrati See all settings.
Otvorite karticu Forwarding and POP/IMAP.
Na vrhu stranice ispod podnaslova Forwarding kliknite na Add a forwarding address.
U prozoru koji se pojavi unesite adresu e-pošte na koju želite da prosleđujete e-poštu. Imajte na umu da istovremeno možete da unesete samo jednu adresu e-pošte. Kliknite na Next kada završite.
Videćete novi okvir za dijalog. Kliknite na Proceed unutar tog okvira.
Odabrana adresa e-pošte će dobiti poruku. Vlasnik mora da klikne na vezu da bi vašoj Gmail adresi dao dozvolu za prosleđivanje e-pošte. U drugom slučaju, možete da kopirate i nalepite kôd iz e-pošte u okvir na Gmail stranici.
Kada dobijete odobrenje, možete lako automatski da prosledite sve e-poruke na novu adresu sa iste stranice podešavanja Gmail-a. Omogućite dugme Forward a copy of incoming mail to, a zatim izaberite adresu za prosleđivanje sa padajuće liste. U drugom okviru možete da birate između četiri opcije koje određuju šta se dešava sa originalnom porukom u prijemnom sandučetu:
Keep my copy in the Inbox, što ostavlja e-poštu netaknutom u vašem Gmail prijemnom sandučetu.
Mark my copy as read, što znači da neće biti označena kao nova na vašem Gmail nalogu.
Archive my copy, tako da je van vašeg glavnog prijemnog sandučeta.
Delete my copy, ako vam nije potrebna.
Filtriranje prosleđenih e-poruka iz Gmail-a
Ako ne želite da prosleđujete sve e-poruke iz Gmail-a, pratite sledeće postupke da biste napravili pametni Gmail filter koji prosleđuje samo određene poruke. Imajte na umu da će Gmail filteri prosleđivati samo nove e-poruke, tako da ovo neće važiti za stare:
Idite na Gmail, kliknite na zupčanik > See all settings, a zatim se prebacite na karticu Filters and Blocked Addresses.
Na dnu liste filtera kliknite na Create a new filter.
Unesite kriterijume za poruke koje želite da prosledite. Ako želite da prosledite sve e-poruke, samo unesite svoju adresu e-pošte u polje To. Kada završite, kliknite na Create filter.
Na sledećem ekranu označite okvir Forward it to. U padajućem meniju izaberite adresu na koju želite da prosledite odgovarajuće e-poruke. U slučaju da ne vidite pravu adresu, kliknite na Add forwarding address i pratite korake koje smo naveli da biste dodali odobrenu adresu.
Omogućite sve druge opcije ako želite, a zatim kliknite na Create filter.
Da biste zaustavili prosleđivanje e-pošte, vratite se na Settings > Filters and Blocked Addresses i kliknite na Delete pored pravila koje želite da izbrišete.
Kako da automatski prosledite e-poštu iz Outlook.com
Na kraju, pogledajmo kako da prosleđujemo poruke sa veb-verzije Outlook-a.
Da biste počeli proces, prijavite se na Outlook.com poštu i kliknite na zupčanik Settings u gornjem desnom uglu. Pomerite se do dna bočne trake koja se pojavljuje i izaberite View all Outlook settings.
Na ekranu koji se pojavljuje, proverite da li je kartica Mail skroz na kraju levo izabrana, a zatim izaberite odeljak Forwarding na sledećoj kartici. Možda ćete morati da potvrdite svoj identitet pre nego što nastavite.
Posle toga, na stranici Forwarding, označite opciju Enable forwarding i unesite adresu e-pošte na koju želite da prosleđujete poruke. Ako označite Keep a copy of forwarded messages, one će, takođe, ostati u vašem Outlook prijemnom sandučetu.
Kliknite na Save na dnu da biste završili proces. To je sve što je potrebno za prosleđivanje e-pošte iz Outlook-ove veb-aplikacije u Gmail ili neku drugu uslugu. Da biste onemogućili prosleđivanje, jednostavno se vratite na ovu stranicu, opozovite izbor u polju za potvrdu Enable forwarding i ponovo pritisnite Save.
Kako da prosledite samo neke poruke iz Outlook veb-aplikacije
Ako ne želite da prosleđujete svu poštu, Outlook veb-verzija vam takođe omogućava da filtrirate poruke prema kriterijumima koje izaberete. Da biste to podesili, vratite se na Settings > Mail, kao što smo već naveli, a zatim otvorite odeljak Rules.
Tu unesite naziv za novo pravilo na vrhu, a zatim izaberite stavku u padajućem okviru Add a condition. Koristite vezu Add another condition ako želite da navedete više uslova.
Zatim, u okviru Add an action, izaberite Forward to ili Forward as attachment. U polje pored toga unesite adresu e-pošte na koju želite da prosledite te poruke. Kliknite na Add an exception ako ne želite da to pravilo prosleđuje određene poruke.
Ako želite da se ostatak vaših Outlook pravila primeni na poruke koje se prosleđuju, proverite da nije potvrđen izbor opcije Stop processing more rules. Izaberite Save kada završite. 
Kako da uvezete Outlook poštu i kontakte u Gmail
Prethodno smo videli kako da svu novu Outlook poštu prosledimo na Gmail nalog. Ako želite, možete da prenesete i poruke koje se trenutno nalaze u prijemnom sandučetu, kao i svoje kontakte, korišćenjem sasvim jednostavne Gmail alatke za uvoz. Imajte na umu da to funkcioniše za skoro svaku adresu e-pošte, ne samo za Outlook.
Otvorite svoj Gmail nalog i kliknite na ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu, a zatim izaberite See all settings. Izaberite Accounts and Import na vrhu i na toj stranici kliknite na Import mail and contacts.
Tada će se otvoriti novi prozor. Unesite Outlook adresu e-pošte (ili bilo koju drugu adresu e-pošte) sa koje želite da uvezete. Pošto potvrdite akreditive, videćete listu dozvola koje morate da dodelite.
Kliknite na Yes da biste ih prihvatili. Konačno, videćete prozor Import Options. Označite okvire za Import mail i Import contacts, ako to želite. Možete da označite i Import new mail for 30 days, mada to nije potrebno ako ste obavili prosleđivanje koje je gore navedeno.
U zavisnosti od toga koliko pošte imate u Outlook-u, proces može da potraje. Vaša pošta će se pojavljivati u Gmail-u kako uvoz bude napredovao.
Kako da Outlook kontakte prenesete u Google kontakte
Ako gornja alatka iz nekog razloga nije radila, možete da prenesete svoje Outlook kontakte u Gmail pomoću alatke za uvoz Google kontakata. Dok ste prijavljeni na svoj Gmail nalog, otvorite Google kontakte. Na levoj strani ekrana izaberite Import.
Gmail će od vas tražiti CSV datoteku koja sadrži vaše kontakte.
Prosleđivanje Outlook i Gmail e-pošte je završeno
Sada znate kako da prosledite Outlook na Gmail i obrnuto. Bez obzira na to da li samo premeštate nekoliko važnih poruka ili želite da potpuno promenite dobavljača, proces je jednostavan.