Kako da izvršite proveru bezbednosti vašeg Google naloga

Opasnost od Google -a po privatnost ne završava se na onome što Google zna o vama – možda ste i ne znajući odobrili desetinama sajtova da pristupe informacijama iz vašeg naloga. Evo kako da izvršite proveru bezbednosti svog Google naloga i šta da preduzmete da on ostane bezbedan.

Postoji niz razloga zbog kojih ste mogli da odobrite nekom sajtu da pristupi vašem Google nalogu. Možda ste hteli da se prijavite na neki veb sajt da biste pristupili njegovim uslugama или informacijama, pa ste umesto da tamo otvorite nov nalog odlučili da koristite svoju Google prijavu. Ili ste možda hteli da odobrite servisu tog sajta da pristupi vašim podacima. Međutim, možda u takvom slučaju niste bili svesni koje vrste informacija o vašem nalogu dajete tom veb sajtu na uvid. Ako ste slični većini ljudi, verovatno isprobavate mnoge veb sajtove i servise, a onda prestanete da ih koristite, ponekad već nakon prve posete.

Kako da vidite kojim sajtovima je vaš Google nalog dostupan, i kakve informacije mogu da dobiju? Najpre se prijavite na neki od Google servisa koji koristite, kao što je Gmail или Google +. Zatim pritisnite sličicu svog naloga pa izaberite link “ Account “ u pomoćnom prozoru koji se otvara sa sličicom vašeg naloga.

Dobićete stranicu sa informacijama o vašem nalogu. Pogledajte na vrh ekrana. Videćete link Security . Pritisnite ga.

Potražite na stranici odeljak “ Account permissions „, pa pritisnite “ View all „. Dobićete spisak svih naloga izvan Google -a kojima ste odobrili pristup vašem nalogu. Nemojte se iznenaditi ako je spisak dugačak. Pritisnite bilo koji pa ćete videti izveštaj za taj nalog, uključujući i to kojim informacijama Google naloga taj servis može da pristupa. Tako, na primer, neki sajtovi mogu da vide samo osnovne informacije naloga, kao što je vaša adresa elektronske pošte, kako bi mogli da vas prijave. Ali neki drugi sajtovi imaju daleko veći uvid – na primer, pristup vašim kontaktima i fajlovima i dokumentima na vašem disku Google Drive .

Rešenje je sasvim jednostavno. Izaberite neki sajt, pa u desnom vrhu ekrana pritisnite na “ Revoke access „. To je sve. Ovom sajtu ste uskratili pristup vašim Google informacijama.
Preporučujemo da redovno vršite takvo čišćenje svog naloga. Iznenadiće vas na koliko servisa ste se prijavili a zatim zaboravili na njih.

Izvor: IT WORLD

2410-kako-da-izvrsite-proveru-bezbednosti-vaseg-google-naloga