Како да останете анонимни док претражујете интернет

Желите ли да сакријете свој идентитет и избегнете да будете праћени на интернету? Понудићемо вам неколико предлога како да анонимно претражујете веб. Свима нам је понекад потребно да останемо анонимни док претражујемо интернет из овог или оног разлога. Иако већина претраживача нуди функције приватности, оне још увек не могу да испуне сва наша очекивања. Поред тога, друштвене мреже и друге апликације које користе приступ мрежи потпуно су незаустављиве када је у питању праћење и дељење ваших података. Желите ли да будете невидљиви док прегледате веб и обављате неке трансакције, прегледате објаве на друштвеним мрежама или шаљете е-пошту? Имамо неколико савета и трикова како да анонимно користите интернет.

1. Онемогућите да прегледачи прате податке о локацији

Ако дозволите прегледачима и апликацијама да прате вашу локацију, ваша анонимност је угрожена. Не само да открива ваше активности на мрежи, већ и олакшава апликацијама да деле места која посећујете. Конвенционални прегледачи, као што су Chrome, Firefox и Microsoft Edge, када им је дозвољено, користе вашу IP адресу и информације о геолокацији за слање података о вашој локацији веб-страницама које сте посетили. Међутим, подаци о локацији на тим веб-страницама се користе за прилагођавање огласа и предлагање локација које се налаже у вашој близини. Међутим, неки људи и агенције и даље могу да користе такве информације да би вас надгледали иако то, наравно, не желите. Чак и ако користите виртуелне приватне мреже, можда бисте желели да искључите праћење локације у прегледачима да бисте обезбедили своју анонимност. На пример, то можете да урадите у Chrome-у тако што ћете отићи у Подешавања>Приватност и безбедност. Одатле отворите Подешавања сајта, померите се надоле и изаберите Локација. Затим изаберите Не дозволите сајтовима да виде вашу локацију.

2. Користите прегледаче који штите приватност

Док прегледање без архивирања (incognito) у главним прегледачима брише вашу историју прегледања и чисти гомилу колачића, то ипак не значи да се анонимно крећете по интернету. Веб-странице и даље могу да прате ваше кретање на мрежи да би вам приказале прилагођене огласе. Још горе је то што је ваша IP адреса очигледно видљива, чак и апликацијама трећих страна, тако да многи још увек могу да вас прате. Све то можете да избегнете када користите прегледаче посвећене очувању приватности. Тим прегледачима нису потребна додатна подешавања да би вас одвели у ваш анонимни обилазак, јер им је то подразумевана сврха. Неки од њих не само да спречавају дељење података, већ и маскирају вашу локацију. Срећом, такви прегледачи, споменућемо Thor, чак су и бесплатни.

3. Користите Премиум проксије

Прокси сервери су популарни интернетски скривачи личности. Уместо директног рутирања преко вашег клијента, прокси мрежа преузима одговор од извора кроз неколико канала и враћа вам га. У суштини, они маскирају ваше присуство на интернету упућујући захтеве у ваше име без откривања ваше IP адресе. Дакле, IP адреса клијента постаје сувишна у таквој вези, пошто није активно укључена у комуникацију. У случајевима када не намеравате да упутите захтев само преко HTTP-а, можете да искористите SOCKS проксије, што је свестранија опција. За разлику од HTTP проксија, они нуде могућност за повезивање преко било ког протокола. Осим тога, не евидентирају ваше информације о прегледању. Бржи су, а понекад безбеднији од HTTP проксија. Без обзира на то, иако постоје бесплатне опције проксија као и оне које треба платити да би се маскирало ваше присуство на мрежи, постоји много разлога због којих бисте могли да избегнете бесплатне прокси сервере.

4. Користите виртуелне приватне мреже

Коришћење виртуелних приватних мрежа (VPN) је један од најбољих начина да анонимно прегледате веб. Мреже шифрују вашу везу преко јавне мреже и због тога изгледа приватно. Поред сакривања ваше IP адресе, приватне мреже је динамички пребацују на другу веб адресу. Сходно томе, оне вам омогућавају приступ садржају везаном за одређени регион. Приватне виртуелне мреже такође нуде генеричко маскирање IP адресе и подешавање за апликације трећих страна. Многе мреже вам омогућавају да прилагодите своју IP адресу било ком региону који вам се свиђа. На тај начин, апликације и веб-странице трећих страна не могу да прате ваше кретање, јер не могу да утврде како се крећете по мрежи нити вашу локацију. Иако има много виртуелних приватних мрежа, избегавајте оне лошије.

5. Онемогућите колачиће прегледача

Веб-странице користе колачиће да вам побољшају искуство прегледања. Међутим, ти колачићи могу да постану ваш најгори кошмар, кад говоримо о заштити приватности, ако их не обуздате. Они чувају ваше активности прегледања, укључујући ваш јединствени ID и IP, преко HTTPS мреже. Када су колачићи активни, прегледачи размењују податке колачића преко веба и тако прате ваше кретање и стварају прилагођене огласе. С обзиром на то које информације чувају, могли би да постану прави рудник злата за злонамерне програме и хакере. Да бисте искључили колачиће у Chrome-у, отворите Подешавања>Приватност и безбедност, идите на Колачићи и други подаци о сајтовима и изаберите Блокирај све колачиће. Можда бисте желели да укључите и опцију Обриши колачиће и податке о сајтовима када затворите све прозоре да бисте аутоматски обрисали колачиће када затворите прегледач. Затим укључите Пошаљи захтев „Не прати“ са активностима прегледања да бисте ограничили праћење.

6. Онемогућите прилагођене огласе на друштвеним мрежама

Прилагођени огласи могу бити стаза за праћење ако се не обуздају. Платформе друштвених мрежа, као што су Фејсбук, Твитер и Инстаграм, између осталих, ако им дозволите, могу да прате ваше кретање на мрежама да би персонализовали огласе које треба да видите. Поред тога, они прикупљају податке о објавама које вам се свиђају, људима које пратите и садржају који објављујете да би персонализовали ваше искуство. У горим случајевима, неке апликације друштвених мрежа могу да прате везе на које кликнете, сајтове на које идете и места која посећујете. Међутим, многе од ових платформи друштвених мрежа имају опцију која вам омогућава да искључите прилагођене огласе. Дакле, можда бисте желели да почнете одатле.

7. Користите претраживаче који штите приватност

Није новост да претраживачи, као што је Гугл и Бинг, чувају вашу историју претраживања, што није лоше. Осим тога, они то раде због индексирања, што им помаже да препоруче најбоље резултате претраживања током упита. Међутим, да бисте се потпуно сакрили, најбоље је да избегавате такве претраживаче — чак и ако сте на виртуелној приватној мрежи или користите прокси сервер. Срећом, постоји много претраживача који штите приватност и не чувају део ваших података у својој бази података. Неки примери таквих ефикасних претраживача укључују DuckDuckGo, Startpage, Qwant, MetaGer и многи други.

8. Користите анонимне клијенте е-поште

Често делите своју адресу е-поште кад год користите опције треће стране за пријављивање на апликације и веб-странице које захтевају аутентификацију. Неки анонимни клијенти е-поште могу да генеришу насумични низ уместо праве адресе док се пријављујете користећи опције треће стране. Поред тога, клијенти могу да шифрују вашу адресу е-поште кад год пошаљете е-пошту другој особи. На пример, iCloud компаније „Епл“ нуди ову функцију као подразумевану. Иако маскирају вашу адресу е-поште, е-поруке послате на шифровану адресу и даље долазе у ваше оригинално пријемно сандуче е-поште. ProtonMail и Cyber Atlantis су примери добављача анонимних налога е-поште који могу ефикасно да сакрију вашу IP адресу.

Комбинујте наведене опције анонимног прегледања

Постоји много наметљиваца на интернету и често је тешко рећи када вас вребају. Због тога је понекад потребно прикрити своје трагове на интернету. Иако су наведени поступци маскирања на мрежи проверени, свакоме одговара различит начин сакривања. Можда бисте могли да размислите о комбиновању неколико поступака да бисте били сигурни да вам нешто није промакло. На пример, можете да користите прокси сервере са виртуелним приватним мрежама да бисте били безбеднији.

6625-kako-da-ostanete-anonimni-dok-pretrazujete-internet