Како трендови обраде природног језика утичу на неке области живота

Обраду природног језика (NLP) људски мозак обавља вековима, а рачунари од педесетих година прошлог века. Ако боље размислите, цео процес обраде језика је прилично компликован. Научници и програмери покушавају да натерају рачунаре да понове оно што људски мозак може да уради за неколико минута, или, још боље, неколико секунди. Обрада природног језика почела је 1954. године, када је преко 60 руских реченица аутоматски преведено на енглески. Од тада се тај процес прогресивно интегрише у рачунарске науке и вештачку интелигенцију како би се развили системи и софтвер, способни за обраду људских језика. Обрада природног језика више није ограничена само на лингвистику. Различите области живота данас је интегришу у системе како би побољшали своје процесе. Навешћемо пет области живота и рада које користе обраду природног језика.

Разумевање обраде природног језика

Обрада природног језика је способност рачунарског софтвера и програма да обрађују природни људски језик и у тексту и у говору. То је подобласт вештачке интелигенције и лингвистике. Напредак обраде природног језика може се пратити од употребе симболичке обраде од 1950-их до 1990-их, преко статистичке, од 1990-их до 2010-их, до данашње неуронске. Неуронска обрада природног језика обухвата методе репрезентативног учења и машинског учења дубоких неуронских мрежа. Многи стручњаци предвиђају да употреба таквих метода може побољшати рашчлањивање и моделовање језика. Те методе се могу користити за унапређење здравственог и образовног сектора.

Вероватно сте, сасвим несвесно, користили апликацију која користи обраду природног језика. Неке уобичајене апликације и алати који користе методе такве обраде су:

  • Алати за исправљање граматике као што је Grammarly
  • Алати за проверу плагијата као што је SmallSEO
  • Четботови
  • СЕО алатке као што је планер кључних речи (Keyword Planner) или Google аналитика
  • Google преводилац

Значај обраде природног језика

Значај обраде природног језика огледа се у њеној примени у различитим секторима. Хајде да погледамо неке од сектора којима би она била врло корисна.

1. Здравствена заштита

Обрада природног језика може прецизно да обради велику количину података у кратком периоду. Скупови података о пацијентима садрже информације свих нивоа. Ти подаци могу да се користе за формирање претпоставки, закључака, као и за стицање увида о новим варијаблама. Да би се оптимизовао скуп медицинских података, медицински алгоритми и машинско учење могу да се примене за извођење закључака. То може да доведе до открића о обрасцима симптома, понашању пацијената, болестима и лековима. Сентимент анализа, препознавање говора, разазнавање смисла речи могу да се користе за истраживање менталног здравља људи и за доношење закључака који могу да помогну у разумевању емоција, мисли и осећања особе. Фармацеутске компаније такође могу да користе обраду природног језика заједно са медицинским скуповима података да би извукле вредне закључке који се могу користити за клиничка испитивања и формулацију нових лекова.

2. Финансије

Финансије су још један сектор који користи обраду природног језика. Она се користи за процену ризика, анализу веродостојности, сентимент анализу, четбокс, избор портфолија итд. Препознавање именованих ентитета, које укључује мапирање појединачних имена из скупа текстова и откривање типова ентитета, може се користити за праћење процеса усклађености и њихов статус. Повезивање ентитета заједно са издвајањем односа може се користити за изградњу и одржавање односа са заинтересованим странама. Сентимент анализа и препознавање говора могу се користити за процену ризика и за утврђивање кредибилитета. Обрада природног језика се користи за предвиђање и детаљну анализу тржишта акција да би се донели бољи закључци. Такође се користи за изградњу портфолија оријентисаних на резултате.

3. Образовање

Ученици, као и наставници и професори, могу имати користи од интеграције обраде природног језика у образовање. Користи се за откривање плагијата и проверу граматике писаног језика. Може да помогне наставницима да процене тезу, дисертацију и радове. Такође може да усмери ученике да учине контекст читљивијим и релевантнијим. Обрада природног језика је такође корисна за учење језика. Неколико апликација користи обраду природног језика и тако нуди функције писања и говора на различитим језицима. Уз то, аутоматски преводиоци које нуде претраживачи, као што је Гугл, користе се за проналажење дефиниција, синонима и антонима тешких речи на различитим језицима.

Обрада природног језика се такође може користити за извођење закључака после спроведених анкета и важних студија. Може да помогне истраживачима да идентификују области за будућа истраживања. Аргумент Мининг (још једно поље у области обраде природног језика) може се користити за издвајање и идентификацију премиса, закључака и аргумената из скупова података. Аутоматско сажимање може да помогне научницима у истраживању.

4. Пословање

Постоји неколико апликација обраде природног језика које помажу предузећима да повећају продуктивност и обезбеде стабилну услугу подршке корисницима. Обрада природног језика која се ослања на велике податке може да помогне предузећима да донесу одлуке које су више оријентисане на клијенте. Такође може да се користи за предвиђање понашања потрошача, што ће омогућити квалитетније стварање и пласирање бољих производа и услуга. Статистичка обрада природног језика, препознавање именованог ентитета, оптичко препознавање карактера и друге технике такође могу да помогну предузећима да обезбеде прилагодљиве производе и услуге. Предузећа користе четбоксове за корисничку подршку, аутоматизацију корисничке службе и анализу повратних информација купаца. Сви ти поступци користе препознавање говора, сегментацију говора и сегментацију и препознавање тема како би олакшали цео процес.

5. ИТ сектор и наука о подацима

На сваком кораку се говори о великим подацима. Да би максимално искористили велике податке, научници и аналитичари података могу да користе различите методе обраде природног језика. Може се користити за истраживање и анализу тржишта да би се стекао увид у тржиште, при чему би било ефикасно користити процесе сажимања и анализе текста. Такође може да помогне у рударењу података. Обрада природног језика може да омогући програмерима који се баве кодирањем да створе чистији и читљивији кôд са минималним бројем грешака.

Као и свака друга технологија вештачке интелигенције, обрада природног језика звучи привлачно. Током протеклих пет деценија, значајно је напредовала и користи се у многим привредним гранама. Уз све већу дигитализацију и свуда присутне рачунаре и вештачку интелигенцију, обрада природног језика ће доживети експоненцијални раст. Користи се у разним областима. Помаже у пружању здравствене заштите и помаже студентима да руше језичке баријере док стичу образовање. Предузећа могу да доносе одлуке дајући приоритет задовољству купаца. Променљива тржишта акција могу лакше да се анализирају уз помоћ обраде природног језика. Може да се примени за процену ризика и преваре у осигурању и још много тога.

6653-kako-trendovi-obrade-prirodnog-jezika-uticu-na-neke-oblasti-zivota