Kako vaš telefon može da se hakuje na daljinu i šta možete da uradite da to sprečite

Mislite da su svi podaci na vašem telefonu bezbedni u vašem džepu? Razmislite ponovo. Evo kako hakeri mogu daljinski da uđu u vaš telefon.
Možda pretraživanje termina „kako da hakujem telefon“ da biste špijunirali svog prijatelja može da izgleda zanimljivo na prvi pogled. Naravno, dobro je poznato da je hakovanje potpuno nezakonito. Osim toga, povremeno možete da napravite neke greške i tako postanete lak plen za sajber-kriminalce.
Svoje pametne telefone koristimo za skoro sve – od plaćanja računa do slanja elektronske pošte. Oni sadrže veoma osetljive informacije o našem životu. Međutim, ako ti podaci dođu u pogrešne ruke, to može da dovede do katastrofalnih posledica.
Da biste izbegli takve situacije, morate da znate kako vaš telefon može da bude hakovan na daljinu i šta treba da preduzmete u vezi sa tim.
Kako neko može da hakuje moj telefon na daljinu?
Hakeri ne moraju da imaju vaš telefon u rukama da bi ukrali vaše lične podatke. Dakle, kako hakeri hakuju vaš telefon kad ne mogu fizički da mu pristupe? Činjenica je da oni lako mogu daljinski da ciljaju vaš telefon. Lozinke, matični broj, detalji bankovnog računa, tekstualne poruke, fotografije i skoro sve ostalo može da dođe u ruke zlonamernih aktera ako niste dovoljno pažljivi.
Dakle, kako je moguće da se telefon hakuje na daljinu? Sajber-kriminalci razvijaju jedinstvene načine da pristupe pametnim telefonima i da ih nadgledaju. Obično traže neke ranjivosti u operativnom sistemu telefona kako bi ga hakovali ili prevarili ljude da preuzmu zlonamerni softver na svoje uređaje.
Na kraju krajeva, da li hakeri mogu da kontrolišu vaš telefon bez fizičkog pristupa? Nažalost, odgovor je potvrdan. Pored opštih metoda, postoje još neke koje hakeri koriste da bi daljinski hakovali nečiji telefon, a one obuhvataju:
Preko javnih bežičnih mreža. Sajber-kriminalci stvaraju lažne bežične mreže i kada se povežete na njih pomoću telefona, preusmeravaju vas na zlonamerne sajtove.
Zamena SIM kartice. Hakeri prenose vaš broj telefona na svoj uređaj i dobijaju pristup vašem nalogu.
Phishing poruka elektronske pošte ili tekstova. Hakeri vam šalju e-poštu sa zlonamernom vezom i pokušavaju da vas prevare da kliknete na nju. Takve e-poruke ili tekstovi mogu da izgledaju potpuno uobičajeno, a ponekad može da bude prilično teško da napravite razliku između zlonamerne i legitimne stranice.
Kako možete da saznate da vam je telefon hakovan
Bez obzira na to da li imate iPhone ili Android pametni telefon, neki znaci mogu da ukazuju na to da je vaš uređaj hakovan. Ako primetite sledeće pojave na svom pametnom telefonu, sva je prilika da ste na meti sajber-kriminalca:
Neobična povećanja upotrebe podataka
Prekomerno pražnjenje baterije
Pokretanje aplikacija je izuzetno sporo
Telefon se ponovo uključuje bez razloga
Pojavljuju se čudni iskačući prozori
Pojavljuje se pozadinska buka
Ne sećate se da ste instalirali aplikacije koje se nalaze u telefonu
Čudni telefonski pozivi
Neobična aktivnost na nalozima povezanim sa vašim telefonom
To bi trebalo da vam pruži opštu predstavu o tome kako možete da saznate da li neko daljinski pristupa vašem telefonu. Imajte na umu da nisu svi gore spomenuti slučajevi povezani sa hakovanjem. Na primer, ako je potrebno mnogo vremena za učitavanje aplikacije, možda nešto nije u redu sa performansama telefona ili koristite stariju verziju aplikacije i morate da je nadogradite.
Ipak, ako primetite čudnu aktivnost na svom bankovnom računu ili bilo kom drugom nalogu kojima imate pristup sa svog telefona, verovatno je da ste postali žrtva sajber-kriminala. Ako niste sigurni šta treba da preduzmete, daćemo vam nekoliko preporuka šta da radite ako vam je telefon hakovan.
Drugi postupak koji možete da obavite da biste saznali da li je vaš uređaj hakovan ili ne je da koristite antivirusni softver da biste pokrenuli bezbednosno skeniranje. Ako postoji nešto sumnjivo, softver će to otkriti.
Kako da sklonim hakera sa telefona
Sada kada znate kako ljudi hakuju telefone, sledeći korak je preduzimanje korektivnih mera. Prvo što treba da uradite je da resetujete uređaj na fabrička podešavanja. Pri tom, imajte na umu da će taj postupak izbrisati sve datoteke sačuvane na vašem uređaju. Ako ne želite da pokrenete opciju fabričkih podešavanja na pametnom telefonu, postoje neke druge procedure koje možete da isprobate:
Otarasite se sumnjivih aplikacija. Potražite aplikacije koje niste sami instalirali na telefonu i izbrišite ih. Ipak, nema garancija da će to biti od pomoći.
Instalirajte antivirusnu aplikaciju. Aplikacija može da otkrije bilo koji zlonamerni softver ili procese na uređaju i da vam pomogne da zaštitite svoj pametni telefon od mogućih budućih hakerskih napada.
Obavestite svoje kontakte da ste hakovani. Najbolje je da im kažete da ne bi trebalo da otvaraju nikakve sumnjive poruke sa vašeg broja telefona kako ne bi i sami upali u nevolje.
Pošto ste uradili sve što ste mogli da biste sklonili hakera sa telefona, preporučuje se i da promenite lozinke naloga, kao što su lozinka uređaja, lozinke na svim društvenim mrežama, Apple ID ili Google nalog, lozinku e-pošte i internet bankarstva. Potrudite se da napravite jake lozinke za svoje naloge.
Kako da sprečite hakere da uđu u vaš telefon
Postoji nekoliko postupaka koje možete da obavite da biste od hakera zaštitili pametni telefon i sve lične podatke koji se tamo čuvaju. Evo šta možete da uradite:
Zaključajte pametni telefon. Napravite jaku lozinku za zaključavanje ekrana uređaja. Ako vaš telefon ima i funkcije kao što su Touch ID ili Face ID, uključite ih.
Ne uključujte mobilne podatke ili Wi-Fi osim ako vam je neophodno da ih koristite. Tako možete da sprečite zlonamerni softver da koristi vaše podatke.
Isključite svoju pristupnu tačku na mestima na kojima ima mnogo ljudi. Uključena pristupna tačka olakšava hakeru pristup uređaju. Ako koristite ovu funkciju, proverite da li ste postavili jaku lozinku.
Povremeno proverite listu aplikacija instaliranih na vašem pametnom telefonu. Ako primetite sumnjive aplikacije, odmah ih deinstalirajte.
Nikada nemojte da kliknete na sumnjive veze. Ako ste od prijatelja primili čudnu tekstualnu poruku koja vam govori da kliknete na vezu da biste otvorili neku nasumičnu stranicu, razmislite još jednom pre nego što to učinite. Tu može da se krije zlonamerni softver.
Proverite da li su vaš uređaj i aplikacije instalirane na njemu ažurirani.
Ne „kopajte“ po softveru telefona. To može da poveća šanse da vaš pametni telefon bude kasnije hakovan.
Koristite dvofaktorsku autentifikaciju. Dodatni nivo bezbednosti za aplikacije znači da samo vi možete da im pristupite.
Naravno, instaliranje antivirusne aplikacije je uvek dobra odluka. Ako je koristite i pratite gore spomenute savete, vaš iPhone ili Android uređaj možete još bolje da zaštitite od hakera.
Uvek treba biti oprezan
U poslednje vreme, opasnost od hakovanja je sve veća, jer ne postoji jedinstveni odgovor na pitanje kako može da se hakuje nečiji telefon. S obzirom na to da je svaki postupak prilično jednostavan, najbolje je da se zaštitite od takve mogućnosti.
Ovde se treba osvrnuti i na mogućnost hakovanja vaših naloga na društvenim mrežama, računara, e-pošte, kontakata… Zbog toga uvek treba da budete na oprezu.