Koje osobine poseduje bezbedan veb-pregledač?

Većina pregledača tvrdi da brine o vašoj bezbednosti, ali to ne znači da to i čine. Navešćemo nekoliko osobina koje treba da poseduje bezbedan veb-pregledač, a vi ih pronađite i omogućite.
Veb-pregledači su naš prozor ka svetskoj mreži, ali kao i kod svakog prozora, i kod pregledača treba da očekujemo dvosmerno kretanje podataka. Dakle, ne samo da nam veb-pregledač omogućava pristup internetu, već omogućava i zlonamernim pojedincima da zavire u naše sisteme.
Zbog toga sasvim sigurno želite da imate bezbedan veb-pregledač, onaj koji vas štiti od svih zlonamernih pojedinaca koji vrebaju na internetu. Kako da budete sigurni da ste izabrati onaj pravi?
Zbog čega vam je potreban siguran pregledač?
Pregledači, koji nam pomažu da se povežemo na internet, napredovali su tokom godina. Sada pokušavaju da nam olakšaju život tako što čuvaju lozinke, podatke o kreditnim karticama i adrese da ne bismo morali da ih pamtimo. Ipak, zlonamerni pojedinci mogu da dođu u posed tih informacija ako pregledač koji koristimo nije dovoljno bezbedan.
Osim toga, tražimo mnoge poverljive informacije na internetu, a ako pregledač koji koristimo nije bezbedan, naši lični podaci bi mogli da se nađu na internetu. Koristeći te informacije, reklamne kompanije mogu da naprave pojedinačne profile, koji bi im omogućili da nas prate na internetu i utiču na naše odluke. Takođe, sa porastom rudarenja kriptovaluta, hakeri su počeli da koriste zlonamerne programe za rudarenje kriptovaluta pomoću kojih se ubacuju u pregledač. Uglavnom biraju one pregledače koji su kompromitovani, odnosno manje bezbedni. Dakle, ako ne koristite bezbedan pregledač, možete da dovedete u opasnost svoje navike pregledanja, informacije o kreditnim karticama, lozinke i snagu procesora. Te informacije kasnije mogu da se iskoriste za kripto rudarenje i botnet napade, možete da pretrpite finansijsku štetu, krađu identiteta i napade na društvenim mrežama. Sve to vam jasno pokazuje da je korišćenje bezbednog pregledača neophodno. Koje karakteristike odlikuju bezbedan pregledač? Navešćemo neke od njih.
Karakteristike bezbednog pregledača
Pošto smo se upoznali sa problemima sa kojima se možemo suočiti ako koristimo pregledač koji nije bezbedan, navešćemo neke funkcije pregledača koje mogu da pojačaju bezbednost. Potražite ih da biste utvrdili da li veb-pregledač može da vas zaštiti na internetu.

  • Kontrolisano okruženje. U ovom slučaju govorimo o kontrolisanom okruženju (sandbox) pregledača koje sprečava da se zlonamerni kôd pokrene u pregledaču i tako napravi haos u vašem sistemu.
  • Blokiranje iskačućih prozora. Ako se na bezbednoj veb-stranici pojavi iskačući prozor, verovatno ćete pretpostaviti da je taj prozor takođe siguran. Međutim, to nije tačno. Ako kliknete na njega, možete da budete preusmereni na zlonamerne veb-stranice koje mogu da nanesu štetu vašem sistemu. Zbog toga je važno da imate pregledač koji onemogućava iskačuće prozore i sprečava računarske viruse da upadnu i rašire se po uređaju.
  • Blokiranje kripto rudara. Rudarenje kriptovaluta koristi mnogo računarske snage i energije. Zbog toga, zlonamerni pojedinci kreiraju programe koji im omogućavaju da koriste tuđe računare i resurse njihovih sistema za rudarenje kriptovaluta. Zbog toga ćete izabrati pregledač koji sprečava pokretanje zlonamernog koda za kripto rudarenje na vašem sistemu.
  • Blokiranje kolačića/programa za praćenje. Mnoge veb-stranice koje posećujete na internetu ostvaruju prihode tako što prikazuju oglase. Da bi vam te reklame bile primamljivije, velike reklamne kompanije vas prate na internetu uz pomoć programa za praćenje, kolačića i kreiranja digitalnog otiska pregledača. To praćenje omogućava kompanijama koje se bave tehnologijama oglašavanja da vam šalju ciljane oglase. Dakle, velike tehnološke kompanije vas prate kada pretražujete internet i posmatraju sve što radite na internetu. Kad se zaštitite od praćenja, njihova sposobnost oglašavanja je ograničena.
  • Bezbedni dodaci. Funkcionalnost pregledača više nije ograničena funkcijama koje su ugrađene u njega. Zahvaljujući dodacima, funkcionalnost pregledača može da se poboljša. Međutim, nije svaki dodatak za pregledač bezbedan. Izaberite pregledač koji ima proverene dodatke kako biste znali kojima možete da verujete.
  • Svuda omogućite HTTPS. Pregledači koriste protokol za prenos hiperteksta (Hypertext Transfer Protocol-HTTP) za povezivanje na veb-stranicu. Kada je protokol počeo da se koristi, nije imao nikakvo šifrovanje, što znači da je omogućavao zlonamernim pojedincima da dobiju uvid u podatke koji se razmenjuju između klijenta i veb-stranice. Kad se pojavio HTTPS, sve se promenilo, jer je dodat sloj šifrovanja u protokol. Međutim, svaka veb-stranica na internetu ne podržava HTTPS i koristi starije protokole. Neki pregledači mogu da vas upozore kada želite da pristupite stranici koja koristi HTTP ili da vas spreče da joj pristupite.
  • Blokiranje JavaScript-a. Više ne živimo u svetu u kojem je internet statičan. Mnoge veb-stranice koje posećujemo imaju video-snimke, iskačuće oglase ili druge interaktivne elemente. Da bi sve to bilo moguće, veb-pregledači pokreću kôd u pozadini koristeći JavaScript. Iako to omogućava da veb bude interaktivan, takođe omogućava hakerima da pokrenu zlonamerni kôd na vašem pregledaču dok posećujete veb-stranicu. Ako koristite pregledač koji podrazumevano ne dozvoljava pokretanje JavaScript-a, sprečićete zlonamerne aktere da pokrenu kôd u pregledaču koji može da pristupi vašim ličnim podacima ili sistemskim resursima.
  • DNS preko HTTPS-a. Sistem imena domena (Domain Name System-DNS) koji prevodi URL kojeg unosite u određenu veb-stranicu, podrazumevano koristi običan tekst. Zbog toga, napadač ili vaš dobavljač interneta (Internet Service Provider-ISP) može da pregleda sve veb-stranice koje posećujete ako koristi DNS saobraćaj. Da biste rešili taj problem, potreban vam je pregledač koji koristi HTTPS za obavljanje DNS prevođenja i štiti vaš identitet na internetu.

Da li je pregledač kojeg koristite bezbedan?
Bilo da je u pitanju Safari, Google Chrome, Opera, Edge ili Firefox, nijedan pregledač nije apsolutno bezbedan. Bezbednost zavisi koliko od osobe koja koristi pregledač, toliko i od samog pregledača. Osim toga, bilo koji pregledač u svojim podrazumevanim postavkama nije bezbedan, jer je napravljen tako da ponudi izuzetno korisničko iskustvo.
Zbog toga pregledači dozvoljavaju veb-stranicama da postavljaju kolačiće trećih strana ili podrazumevano pokreću JavaScript. Da bi pregledač kojeg koristite bio bezbedniji, treba malo da popravite podrazumevana podešavanja. Postupak popravljanja podrazumevanih podešavanja različit je u različitim pregledačima.
U vezi sa tim treba istaći da svaki pregledač koji koristite ima različita podešavanja privatnosti. Google Chrome, na primer, pripada kompaniji Google koja, kao reklamni gigant, želi da se dočepa svih vaših podataka. Dakle, kad koristite Chrome, morate da budete svesni da je vaša privatnost ugrožena. 
S druge strane, pregledači, kao što su Firefox, Tor, Safari i Brave su napravljeni tako da im je najvažnije zaštita privatnosti korisnika, a ako napravite male izmene podešavanja, možete da povećate njihovu, a samim tim i svoju bezbednost na internetu.
Koji pregledač treba da koristite?
Kada je reč o pregledačima, svako će se odlučiti za onaj koji mu najviše odgovara. Ako ste deo Apple ekosistema, onda korišćenje Safarija ima smisla jer se integriše sa ekosistemom. S druge strane, ako ste korisnik Windows-a, onda su Edge, Firefox ili Brave verovatno bezbedniji od Google Chrome-a, jer tri prethodno spomenuta pregledača nisu napravljena sa ciljem da prikupljaju korisničke podatke, već da vas bezbedno povežu na internet.