Kompanija Apple ograničila ključnu funkciju aplikacije AirDrop u Kini samo nekoliko nedelja pre protesta

Ažuriranje softvera od 9. novembra uključivalo je dodatnu funkciju aplikacije AirDrop koja se primenjuje samo na iPhone uređaje koji se prodaju u Kini.
Aplikacija AirDrop, koja omogućava korisnicima da dele sadržaj između Apple uređaja, postala je važan alat u naporima demonstranata da zaobiđu diktatorsku cenzuru.
Funkcija se oslanja na bežične veze između telefona, a ne na internet vezu, tako da su korisnici van dometa moderatora internet sadržaja.
Protesti u Kini privukli su međunarodnu pažnju kao najveći izazov koji je postavljen predsedniku Si Đinpingu tokom premijerskog mandata i snažni napad na dugogodišnji autoritet Komunističke partije Kine (KPK).
Međutim, širenje protesta i nezadovoljstva u Kini je delimično zaustavljeno ključnom promenom u funkciji aplikacije AirDrop kompanije Apple, a koja se pojavila samo nekoliko nedelja pre nemira.
Aplikacija AirDrop, koja omogućava korisnicima da dele sadržaj između Apple uređaja, postala je važan alat u naporima demonstranata da poslednjih godina zaobiđu cenzure diktatorskog režima.
Aplikacija se oslanja na bežične veze između telefona, a ne na internet vezu, što korisnike stavlja van dometa moderatora internet sadržaja. Koristi Bluetooth za formiranje peer-to-peer bežične mreže između dva uređaja.
Alat je naveliko korišćen tokom prodemokratskih protesta u Hong Kongu 2019. godine, kada su demonstranti delili poruke i protesnu literaturu sa prolaznicima i posetiocima iz kontinentalne Kine preko otvorene mreže AirDrop aplikacije.
Nedavno, sredinom oktobra, AirDrop je navodno korišćena za širenje poruka zasnovanih na banerima koje je napravio demonstrant iz Pekinga poznat kao Bridge man.
Ažuriranje softvera samo za Kinu
Međutim, ta mogućnost je ograničena početkom ovog meseca, kada je kompanija Apple obavila globalno ažuriranje operativnog sistema, iOS 16.1.1, tačnije 9. novembra. To ažuriranje je obuhvatilo dodatnu funkciju aplikacije AirDrop koja se primenjuje samo na iPhone uređaje koji se prodaju u Kini.
U okviru tog ažuriranja, korisnici iPhone uređaja sada mogu da podese svoju AirDrop aplikaciju tako da mogu samo da primaju poruke od bilo koga 10 minuta pre nego što se funkcija isključi. Ostala podešavanja omogućavaju deljenje datoteka samo između kontakata, ali primanje je isključeno.
Kompanija nije želela da komentariše svoju odluku, ali je u onlajn izjavi, rekla da ažuriranje softvera uključuje „ispravke grešaka i bezbednosna ažuriranja i preporučuje se svim korisnicima da preuzmu najnovije funkcije“.
Promenu su prvi primetili kineski čitaoci verni veb-stranici 9to5Mac, i trenutno, takva promena nije prisutna na iPhone uređajima u drugim zemljama.
Prema časopisu Bloomberg, kompanija planira da ažuriranje postane globalna funkcija sledeće godine.
Gušenje sve većeg nezadovoljstva
Moramo da istaknemo i vreme u kojem se ažuriranje na uređajima u Kini dogodilo. Naime, promena se pojavila mesec dana nakon što je Si osigurao put ka svom trećem mandatu na mestu lidera Kine, što se do sada nikad nije dogodilo.
Događaj je bio propraćen sporadičnim izrazima javnog neslaganja, što je dovelo do obimnijih demonstracija prošlog vikenda.
Ipak, iako su nemiri dobro dokumentovani u međunarodnoj štampi, izveštavanje u Kini je ograničeno, a neki tvrde da bi vlasti mogle još jače da se obruše na demonstrante i suzbiju neslaganja. Zbog toga će Si Đinping verovatno još autoritarnije pristupiti upravljanju u Kini.
Ne treba da zaboravimo ni činjenicu da kompanija Apple oduvek prilagođava svoje proizvode i usluge strogim kineskim pravilima i zakonima. Prošle godine, kompanija je isključila korisnike u Kini iz nove funkcije napravljene da bi korisnicima omogućila veću privatnost prilikom pregledanja veba. U međuvremenu, 2017. godine, kompanija je povukla nekoliko usluga virtuelne privatne mreže (VPN) iz lokalne verzije svoje prodavnice App Store u Kini.
Kina zauzima sve veći deo kompanijinog potrošačkog tržišta, a iPhone uređaji su obuhvatili 16 procenata ukupnih isporuka pametnih telefona u Kini u prošlom kvartalu, u odnosu na 11 procenata pre godinu dana.