Kompanija „Majkrosoft“ igra otvoreno

U glavnom uvodnom govoru na razvojnoj konferenciji Build kompanije „Majkrosoft“ u Sijetlu, čuli smo više o „Starbaksu“ nego o operativnom sistemu. U desetominutnom video-zapisu prikazan je sistem naručivanja u pomenutoj kafeteriji koji je povezan je sa Azurom, „Mikrosoftovom“ platformom za računarstvo u oblaku, i predstavljao je najveći događaj na konferenciji. To bi trebalo da vam da nagoveštaj o karakteru konferencije. Build nikad nije bio najuzbudljivija razvojna konferencija. Dok su „Gugl“, „Epl“, pa čak i „Fejsbuk“, iskoristile bar trenutak da korisnicima pruže kratak pogled u budućnost, „Majkrosoft“ je uvek bila neumoljivo usredsređena na programere, omogućujući im da se neposredno upoznaju sa gomilom kodova. Pri tom je prikazivala čudne video-zapise koji su bili namenjeni da oduševe preduzetnike zaboravljajući nas ostale.

Ove godine, malo više pažnje je posvećeno krajnjim korisnicima nego što je to do sada bio slučaj, a što je izazivalo oduševljenje uzimajući u obzir prethodne konferencije. Među najznačajnijim novinama koje bi zanimale običnog čoveka treba napomenuti obilje podataka o pretraživaču Edge -u koji se koristi na većem broju platformi, a bazira se na Chromium -u kompanije „Gugl“, što bi moglo da se protumači kao poboljšanje odnosa prema konkurentima i korisnicima. Kompanijino prihvatanje Chromium -a moglo bi se protumačiti kao prava sreća čak i za one koji ne koriste Edge -u jer kompanija nije samo bazirala Edge -u na Chromium -u već je doprinela projektu otvorenog koda, što znači da će alatke koje razvija možda završiti na nekom od pretraživača koji se baziraju na Chromium -u.

Sve to nam pokazuje koliko je nova filozofija kompanije da igra otvoreno sjajna za korisnike – čak i one koji ne koriste Majkrosoft proizvode. Međutim, postoje i oni koji su takvim stavom kompanije prilično zbunjeni. Ipak, radi se o Majkrosoftu. Moramo da kažemo da kompanija do sad nije bila poštena i otvorena prema svojim konkurentima. U prošlim decenijama, bila je poznata po svom razarajućem monopolističkom stavu u oblasti računarstva. Dobro nam je poznata tužba za monopolističko ponašanje koje su Sjedinjene Države podnele protiv kompanije koja je zahtevala instalaciju Internet Explorera -u na svaki uređaj na kome je bio instaliran operativni sistem Windows .

Ne tako davno, kompanija je htela da bude svuda prisutna. Ako ste bili u pokretu, kompanija vam je obezbedila Windows telefone, a kad ste bili kod kuće tu je bio isti operativni sistem na vašem računaru. Ako niste hteli da gledate u ekran, pojavila bi se Cortana, a Xbox ako ste želeli da gledate televiziju или odigrate igricu. Dakle, ako ste želeli vrhunsko iskustvo sve je moralo da bude zasnovano na operativnom sistemu Windows , od telefona, preko računara do digitalnog asistenta i televizora.

Iznenada, sve je počelo da se ruši. Mobilni telefon sa operativnom sistemom Windows pao je na treće mesto posle Androida i iOS okruženja. Digitalni asistent na računaru nije bio toliko praktičan kao Siri или Gugl koji funkcionišu na telefonu, или Aleksa koja je uz svoja dva zvučnika sveprisutna u vašem domu. Konzola Xbox One, inače prilično skup komad nameštaja za dnevnu sobu, izgubila je u borbi protiv jeftinije i fokusiranije PlayStation 4. Zatim operativni sistem… U redu, Windows je izuzetan operativni sistem koji se brzim koracima usavršava od predstavljanja verzije 10 u julu 2015. godine.

U kompaniji smatraju da se naš odnos sa tehnologijom znatno promenio poslednjih nekoliko godina. Pre, recimo deset godina, postojao je svet u kome se tehnologija prvenstveno koristila na računarima i zbog toga je kompanija najveća sredstva ulagala baš u njih. Pošto je u međuvremenu svet počeo da se menja i postao heterogeniji, danas svi koriste uređaje savremenih tehnologija koji ne potiču iz iste kompanije. To znači da ljudi možda koriste ajfon или ajped kod kuće, a na poslu koriste računare sa operativnim sistemom Windows , a u školi Chromebook. Danas su uređaji manje važni jer računarstvo u oblaku postaje dominantnije, a informacije i tehnologije koje koristimo više nisu vezane samo za jednu platformu. Dakle, ne morate da koristite samo sisteme kompanije „Majkrosoft“ da biste govorili o izuzetnom korisničkom iskustvu.

Zbog toga je kompanija počela da se prilagođava novim vremenima. Tako od prošle godine, kad je Windows 10 počeo da sarađuje sa okruženjima Android i iOS – imamo mogućnost da šaljemo poruke sa android telefona sa operativnog sistema Windows 10. Kompanija godinama vodi inicijativu povezivanja platformi. Iskoristila je popularnost video-igre Fortnite da krene u saradnju sa konkurentnom kompanijom „Soni“.

Posle priličnog opiranja, kompanija „Soni“ je popustila i dozvolila korisnicima konzole PS4 da igraju video-igru sa korisnicima ostalih platformi, a tokom sledećih nekoliko meseci obezbediće višeplatformsku podršku i za druge video-igre. Videli smo kako kompanije ohrabruje razvoj softvera. Činjenica je da su računari Mac godinama izuzetno popularni jer ne samo da mogu da podrže operativni sistem kompanije „Epl“ već i okruženja Windows i Linux . Mnogi programeri su posezali za računarima Mac или su instalirali Linux na svojim računarima i potpuno zaboravljali na Windows . Zbog toga je, prošle godine, Windows dodao podršku za Linux , a ove je predstavio podršku za Docker, što je izazvalo najveće oduševljenje na konferenciji.

U kompaniji kažu da je njena sve veća otvorenost posledica sadašnjeg stanja u kome se nalaze. Izgubila je veliki deo tržišta koje je imala decenijama suočena sa novim oblicima interakcije sa računarima i nije više u položaju da kaže: „Biće onako kako ja kažem или neće biti nikako.“ Ako spomenemo samo računarske video-igre, programiranje, računare i telefone, moramo reći da kompanija igra pošteno u svim oblastima gde obični korisnici sarađuju s njom. I dok je to, nesumnjivo, pragmatični korak kompanije kojoj je potreban novac, on pomaže i korisnicima čak iako nikad nisu imali u rukama proizvod kompanije „Majkrosoft“.

5336-kompanija-majkrosoft-igra-otvoreno