Kompanija Tesla dobila zvanično odobrenje za otvaranje fabrike u Šangaju

Prema nekim izveštajima, kompanija Tesla je sklopila ugovor sa vlastima u Šangaju za otvaranje proizvodnog pogona u slobodnoj trgovinskoj zoni Šangaja. Inostrani proizvođači automobila moraju da stupe u partnerski odnos sa domaćim proizvođačima da bi mogli da otvore proizvodne pogone, što, kako saznajemo, neće biti slučaj sa Teslom. Fabrika koju kompanija izgradi biće u potpunosti u njenom vlasništvu zbog čega će moći da smanji troškove proizvodnje i, prema tome, cenu automobila u Kini, ali izgleda da će ipak morati da plati 25% carinskih troškova prema kineskim zakonima.

Već se u junu pričalo da kompanija pregovara sa lokalnim vlastima u Šangaju o proizvodnji svojih automobila u Kini po prvi put. Kompanija Tesla je kasnije potvrdila da su pregovori vođeni u vezi sa izgradnjom fabrike u Šangaju. Kina ima najveće automobilsko tržište na svetu i sve više se bori za razvoj električnih automobila. Kineska vlada je planirala da proda sedam miliona električnih automobila do 2025. godine. U septembru, Kina je naložila svim proizvođačima automobila u zemlji da moraju početi sa proizvodnjom električnih vozila do 2019. godine.

Međutim, nismo uspeli da saznamo kad će se ugovor ozvaničiti. Kompanija Tesla nije imala komentar, ali ukazala je na izjavu predstavnika za odnose sa javnošću koja je objavljena u junu: „Kompanija zajedno sa gradskim vlastima Šangaja traži mogućnosti za uspostavljanje proizvodnog pogona u regionu koji bi snabdevao kinesko tržište. Kao što smo ranije spomenuli, očekujemo da planove proizvodnje u Kini jasnije definišemo do kraja godine. Kompanija Tesla je ozbiljno posvećena kineskom tržištu, a nastavljamo da procenjujemo i potencijalne oblasti širom sveta za izgradnju fabrika koje bi snabdevale lokalna tržišta. Iako očekujemo da glavni deo proizvodnje ostane u Sjedinjenim Državama, svesni smo da moramo napraviti fabrike i u drugim zemljama kako bismo obezbedili pristupačnost vozila i na lokalnim tržištima.“

4592-kompanija-tesla-dobila-zvanicno-odobrenje-za-otvaranje-fabrike-u-sangaju