Kompanije Apple , Amazon , Alphabet : Koja će prva stići do vrednosti od 1012 dolara

Kada se navode predviđanja za 2018. godinu, većina finansijskih stručnjaka se slaže da će sigurno jedna američka tehnološka kompanija postati bilionska. Preostaje nam samo da vidimo koja će prva dostići čarobnih 1012 dolara. Srećom, nećemo dugo čekati jer će tri najveća tehnološka giganta u Sjedinjenim Državama uskoro objaviti rezultate.  

Može li to biti kompanija Apple ?

Njen položaj uglavnom zavisi od najnovijeg i, kako tvrde, najboljeg pametnog telefona iPhoneX . Ako je prodaja odlična – a trebalo bi da bude – vrednost kompanije će ubrzo dostići bilion dolara. Ako se osvrnemo na njegovu cenu, koja iznosi 999 dolara, iPhone i ne mora da dostigne rekordnu prodaju da bi kompanija ostvarila rekordnu zaradu i ubedila investitore da Apple i dalje može da uvede inovacije u svoju do sada najveću proizvodnu liniju. Međutim, u poslednje vreme se priča da bi kompanija mogla da smanji planirani broj prodatih uređaja za polovinu, što investitori nikako ne bi želeli da čuju. Ipak, iako je prodaja telefona skromna, kompanija očekuje da objavi rast prihoda za više od 10%, što bi joj omogućilo da do kraja godine dostigne tržišnu vrednost od jednog biliona.

Možda će kompanija Amazon stići prva

Izvršni direktor Džef Bezos je najbogatiji čovek na svetu. Akcije njegove kompanije porasle su za više od 50% u 2017. godini. Veći deo rasta zarade postignut je zahvaljujući razvoju poslovanja u oblaku, odnosno, Amazon Web Services, ali ne treba zaboraviti ni kompaniju Whole Foods koja se nalazi u sklopu Amazon a. Govori se o naglašenoj sinergetskim prednostima jer se sedišta ove dve organizacije fizički preklapaju što može biti izuzetno unosno. Uz to, otvaranje specijalizovane prodavnice prošlog meseca pomoglo je rastu vrednosti akcija, a to je tek početak. Međutim, najveći uzrok usporenog rasta vrednosti kompanije je brzina kojom troši novac. Na primer, predviđeno je da potroši više od 4 milijarde dolara na otvaranje svog televizijskog servisa Prime kao deo neprestane i iscrpljujuće borbe sa kompanijom Netflix. Stalno se ulaže novac i u ličnog asistenta Alexa. Prošle godine, kompanija je izjavila da više od 5.000 stručnjaka radi na razvoju tehnologije koja ne zaostaje za asistentom kompanije Google.  

Da bi što brže isporučila sve više robe sve većem broju kupaca, kompanija je otvorila svoje centre širom sveta.

Dakle, zaista ogromna potrošnja čak i pre odluke o lokaciji novog sedišta čija je izgradnja sasvim izvesna. Čini se da kompaniju očekuje „kratkoročna patnja“ za „dugoročnu dobit“. 

Ne zaboravimo Alphabet

Očekuje se da matična kompanija Google- a podnese izveštaj o ukupnoj zaradi koja treba da bude 20% veća od prošlogodišnje. Kao i obično najviše novca dolazi od oglašavanja i mreže Youtube . Kompanija bi mogla da dođe do biliona ako bi se pored oglašavanja malo više posvetila i nekim drugim izvorima zarade. Obratite pažnju na uspeh hardverskih proizvoda Alphabet -a – telefona Pixel 2 koji se pojavio prošle godine kao i na veliku promociju Google- ovog kućnog asistenta. Iako kompanija nije toliko uspešna u oblasti hardvera kao Apple , svaka naznaka da se tu nešto dešava raduje investitore. Stručnjaci očekuju i veliku zaradu od računarstva u oblaku. Dominacija na polju veštačke inteligencije pomogla bi kompaniji da se približi Amazon ovim Web Servisima.

Podaci objavljeni u ovom trenutku izgledaju ovako: Apple – 860 milijardi, Alphabet – 817, a Amazon malo ispod 700 milijardi dolara.

Dakle, ko će doći do magičnog broja?

4748-kompanije-xa-apple-xa-xa-amazon-xa-xa-alphabet-xa-koja-ce-prva-stici-do-vrednosti-od-1012-dolara