Kompanije „Epl“ i „Amazon“ tvrde da se nijedno kinesko integrisano kolo ne nalazi u njihovom hardveru

Tehnološki giganti sa sigurnošću tvrde da se ne sprovodi nikakva masovna nadzorna kampanja. Kompanije „Epl“ i „Amazon“ poriču da oprema u njihovim centrima podataka sadrži kineska integrisana kola ugrađena u proizvodnom procesu preko kojih se vrši sveopšti nadzor. Špijunska integrisana kola su se koristila za prikupljanje intelektualne svojine i poslovnih tajni iz „Epla“ i Veb servisa „Amazona“, koji predstavlja podružnicu kompanije koja pruža usluge računarstva u oblaku, što je objavio časopis kompanije „Blumberg“ u četvrtak. Integrisana kola su pronađena u serverima koje je sastavila kineska kompanija „Super mikro“, verovatno pod tajnom istragom američke vlade još od 2015. godine.

Kompanija „Epl“, Veb servis kompanije „Amazon“ „Super mikro“ i kinesko Ministarstvo inostranih poslova poriču stavove u izveštaju, u kome se navode anonimni izvori iz vlade i pomenutih kompanija. Demanti svakog učesnika u ovom incidentu navedeni su u izveštaju kompanije „Blumberg“. Zabrinutost potencijalnih klijenata zbog kineskog nadzora i špijunaže sprečila je Kinu da postane globalni tehnološki gigant. Australijska vlada je, na primer, u avgustu, uspešno sprečila kinesku telekomunikacionu kompaniju da izgradi 5G mrežu u zemlji. Početkom ove godine, predsednik Tramp je predložio stvaranje nacionalne 5G mreže u Americi da bi se izbegli uticaji sa strane.

U sredu je kineski telekomunikacioni gigant i proizvođač ZTE telefona narušio uslovnu kaznu koju su mu nametnule Sjedinjene Države. U svojoj izjavi „Blumbergu“ kompanija „Epl“ je rekla da je opisani pomenuti incident verovatno pomešan sa ranijim slučajem u kome se pojavio inficirani drajver na serveru proizvedenom u kineskoj kompaniji u jednoj od njenih laboratorija. „Epl“ tvrdi da je u pitanju bila slučajnost, a ne namerni napad na kompaniju. Postoji još jedna izjava kompanije „Epl“ u kojoj se kaže da je optužbe shvatila vrlo ozbiljno i da ne postoje dokazi da su podaci korisnika bili ugroženi.

„Kompanija „Epl“ je oduvek verovala i bila vrlo jasna i otvorena po pitanju kontrole i zaštite podataka svojih korisnika. Da se desilo ono što se navodi u izveštaju „Blumberga“, već bismo to objavili i blisko sarađivali sa nadležnima“, kaže se u izveštaju kompanije. U međuvremenu, kompanija „Amazon“ je rekla da „Blumberg“ nije pronašao nijedan dokaz kojim bi potkrepio svoju tvrdnju da postoji zlonamerni čip ili da je izvršena bilo kakva modifikacija hardvera.

Portparol kompanije je izjavio da se nikada nije pojavio nijedan problem u vezi sa izmenjenim hardverom ili zlonamernim integrisanim kolom u matičnoj ploči koju je proizvela kompanija „Super mikro“ u sistemima „Elementala“ ili „Amazona“. Najveći prodavac je u izjavi u četvrtak ujutru u potpunosti porekao „Blumbergov“ izveštaj i istakao da u njemu postoje mnoge nedoslednosti i greške koje se ne mogu ni izbrojati. S druge strane, kompanija „Super mikro“ je rekla da nije upoznata sa bilo kakvom istragom po tom pitanju, niti da ju je kontaktirala bilo koja vlada u vezi sa tim problemom.

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova rekao je da je njegova zemlja borac za sajber-bezbednost i da bi umesto užasnih optužbi i neverovatne sumnjičavosti, trebalo voditi mnogo konstruktivnije razgovore i zajedno stvarati miran, siguran, otvoren, kooperativan i uređen sajber-prostor. Međutim, „Blumbergov“ izveštaj navodi da je šest sadašnjih i bivših službenika nacionalne bezbednosti– članova Obamine i Trampove administracije – ponudilo detalje o otkriću integrisanih kola i o vladinoj istrazi.

Četiri visoka službenika vlade i tri „Eplova“ insajdera potvrdili su da je kompanija žrtva zlonamernih integrisanih kola, dok su jedan službenik i dvojica iz „Amazonovog“ Veb servisa navodno ponudili priču o tome kako su ta integrisana kola uticala na poslovanje kompanije, kao i da je kompanija sarađivala sa vladom u istrazi. Izveštaj navodi da je sedamnaest ljudi potvrdilo da je hardver kompanije „Super mikro“ ugrožen, ali izvori su ostali nepoznati jer su informacije vrlo osetljive i poverljive.

„Blumbergov“ izveštaj kaže da je kompanija „Amazon“ prodala svoje centre podataka u Kini pekinškom „Sinetu“ za 300 miliona dolara jer su bili kompromitovani integrisanim kolima. Kompanija to poriče i kaže da je prodaja izvršena prema dogovoru o transferu sredstava koji se zasniva na novim kineskim propisima. Nijedna od pomenutih strana u izveštaju nije bila spremna da ponudi dodatne komentare.

5045-kompanije-epl-i-amazon-tvrde-da-se-nijedno-kinesko-integrisano-kolo-ne-nalazi-u-njihovom-hardveru