Kućni roboti su sledeća meta hakera

Ne dozvolite da vas umiljati androidi prevare. Svako novo tehnološko dostignuće predstavlja izazov za hakere. Dva stručnjaka za bezbednost iz Argentine odlučili su da pokažu koliko će kućni roboti biti osetljivi na napade. Lukas Apa i Cezar Cerudo zaposleni su u firmi IOActive koja se bavi bezbednošću programa i sistema i već izvesno vreme upozoravaju da kućni roboti mogu biti vrlo jednostavno hakovani. Ako se nalazite u istoj mreži kao robot, možete ga ugroziti. Cerudo kaže da će svoje robote kod kuće i u kancelariji sigurno isključiti preko noći, kao i da ih nikad neće ostavljati same kad nekud ode – jednostavno, zbog toga što im ne veruje. Njih dvojica će na Konferenciji o bezbednosti na mreži – Hack in the Box – koja se održava u Singapuru prikazati šta napad hakera može da uradi antropoidnim kućnim robotima kao što su Alpha2 i NAO kao i većim industrijskim robotičkim rukama koje prodaje kompanija Universal Robots. Ova dva naučnika tvrde – a poseduju i video snimak kojim mogu da pokažu – da ljupke robote veoma lako mogu pretvoriti u užasne nasilnike.

Apa i Cerudo su pronašli da Alpha2, robot koga prodaje kineska kompanija UBTech, koristi verziju operativnog sistema android koja ne koristi proceduru potpisivanja koda, što predstavlja bezbednosnu meru koja sprečava instaliranje zlonamernog softvera. Zbog nemogućnosti šifrovanja umetnutog koda, zlonamerna aplikacija može lako da prodre u dubinu programa. Slični nedostaci se javljaju u kod robota NAO, koga proizvodi japanska firma Softbank.  Osim toga što vas roboti mogu napasti, mogu vas i neprimetno špijunirati pošto poseduju kameru i mikrofon.

Dve navedene kompanije tvrde da su njihovi roboti bezbedni, ali Apa i Cerudo kažu da su pregledali sva ažuriranja softverskih programa za robote, ali ne postoje ozbiljne ispravke koje bi rešile bezbednosne probleme koje su naveli. Prema njihovim rečima, za nekoliko godina roboti će postati neizbežni u domovima i kancelarijama i biće vrlo vezani za svoje vlasnike (ili obrnuto), ali hakerski napadi na njih mogu dovesti do ozbiljnih posledica.

4510-kucni-roboti-su-sledeca-meta-hakera