„Majkrosoft“ osvežava izgled i funkcije paketa „Ofis“

Kompanija „Majkrosoft“ danas je objavila d a uvodi novi izgled korisničkog interfejsa za aplikacije iz paketa „Ofis“, kao što su Word, Excel, PowerPoint i Outlook. Novi interfejs je u skladu sa sistemom Fluent Design koji je kompanija predstavila prošle godine i, u toku sledećih nekoliko meseci, biće primenjen na онлајн aplikacije Office.com kao i na stone aplikacije. Pored opšteg prelaska na sistem Fluent Design, pojavljuju se još tri glavne promene u izgledu aplikacija iz paketa „Ofis“. Najuočljivija promena je potpuno nova i pojednostavljena traka Ribbon. U ovom slučaju kompanija je vrlo oprezna sa uvođenjem novog svojstva svim korisnicima. Naime, iako su stavovi prema promeni trake u paketu 2007. bili oprečni, većina korisnika se brzo navikla na nju. Zbog toga je kompanija ubrzo iskoristila novi izgled trake u svim онлајн aplikacijama kao i u onim u operativnom sistemu Windows. Umesto tradicionalne trake koja ima tri reda, sada postoji samo jedan koji ističe najvažnija svojstva. Korisnici koji i dalje žele da koriste tradicionalni izgled, mogu da prošire pojednostavljenu traku i tako dobiju kompletan prikaz.

Pošto je kompanija potpuno svesna da će novi izgled trake izazvati oprečne stavove, odlučila je da je za sada uvede samo u veb-verzije programa Word. Neki članovi grupe Office Insiders moći će da vide novu traku u programu Outlook već u julu. Za sada, kompanija je odlučila da sačeka sa njenom širom upotrebom.

„Programi Word, Excel, i PowerPoint u okruženju Windows nude najdublji i najbogatiji skup svojstava – i predstavljaju najčešći izbor korisnika koji žele da iskoriste najviše iz naših aplikacija“, objavila je kompanija danas. „Pošto se ti programi i najviše koriste, odlučili smo da budemo posebno oprezni sa uvođenjem promena da korisnike ne bismo omeli u radu. Nismo spremni da uvedemo novu traku u te programe jer smatramo da su nam potrebne povratne informacije većeg skupa korisnika. Odlučili smo da i posle toga, korisnicima uvek ostavimo mogućnost da se samo uz pomoć jednog klika prebace na tradicionalni izgled trake.“

Druga značajna promena je novi skup boja i ikonica. Za razliku od nove trake, te promene u izgledu biće ubrzo uvedene u sve aplikacije iz paketa „Ofis“, prvo u veb-verziju programa Word u Office.com, a krajem ovog meseca, u verziji aplikacija Word, Excel, i PowerPoint u okruženju Windows u Insider grupi. Ažuriranja aplikacije Outlook za operativni sistem Windows pojaviće se u julu, a za Mac u avgustu.

Treće svojstvo je mnogo bliže povezano sa poboljšanjem iskustva korisnika nego sa izgledom i u vezi je sa onim što kompanija naziva „pretraga nultog upita“. To svojstvo, koje pokreće veštačka inteligencija i kompanijina razvojna platforma Graph treba da vam prikaže korisne predloge svaki put kad postavite pokazivač u okvir za pretraživanje. Za komercijalne korisnike, ovo svojstvo je već dostupno u Office.com, SharePoint Online i mobilnoj aplikaciji Outlook. U avgustu će se pojaviti i u veb-aplikaciji Outlook.

4926-majkrosoft-osvezava-izgled-i-funkcije-paketa-ofis