„Meta“ је одложила планове за примену шифровања на Фејсбуку и Инстаграму

Планови за увођење шифровања с једног краја на други на Фејсбуку и Инстаграму одложени су до 2023. године због бриге за безбедност деце. „Meta“ – како се сада зове Фејсбукова матична компанија – рекла је да ће шифровање порука у апликацијама бити омогућено 2023. године. Уз процес шифровања с једног краја на други само пошиљалац и прималац порука могу да их читају, док такву могућност увида у поруке нема ни сама компанија, па према томе ни органи за спровођење закона. Међутим, групе које се боре за заштиту деце и политичари упозорили су да би то могло да представља проблем и ствара потешкоће полицију у истрагама случајева злостављања деце.

Национално друштво за превенцију насиља над децом (National Society for the Prevention of Cruelty to Children – NSPCC) {/xа}тврди да процес размене приватних порука отвара широм врата сексуалном злостављању деце.
Британска министарка унутрашњих послова Прити Пател такође је критиковала споменуту технологију шифровања. Наиме, нешто раније ове године истакла је да би таква технологија могла „озбиљно да оMeta” полицијске снаге у спровођењу закона и праћењу криминалних активности, укључујући злостављање деце на мрежи.

Однос између приватности и заштите

Процес шифровања с једног краја на други функционише тако што „замагљује“ или шифрује податке док се крећу од једног до другог телефона или неких других уређаја. Такву поруку можете да прочитате (ако није вама намењена) само ако добијете физички приступ откључаном уређају који је послао или примио поруку. Та процедура је подразумевана поставка у популарном сервису за размену порука WhatsApp, такође у власништву компаније „Meta“, али не и за друге апликације исте компаније.

NSPCC је прошле године послало захтеве за увид у информације у 46 полицијских станица широм Енглеске, Велса и Шкотске тражећи од њих да предузму одговарајуће мере против платформи које су коришћене за сексуално малтретирање деце.

Одговори су открили следеће:

  • Полицији је пријављено више од 9.470 случајева сексуалног злостављања деце и сексуалних деликата на мрежи.
  • Педесет и два процента случајева појавило се у апликацијама у власништву Фејсбука.
  • Више од трећине случајева догодило се на Инстаграму, а 13 процената на Фејсбуку и Месинџеру, а врло мали број је забележен у апликацији WhatsApp.

Такви подаци су изазвали забринутост да би планови компаније „Meta“ да прошири шифровање на масовно коришћене апликације за размену порука, у овом случају Месинџер и Инстаграм, могли да заштите већину сексуалним преступника и отежају њихово откривање. Из NSPCC истичу да стандардно шифровање порука може довести до лакшег ширења слика злостављања деце или активности педофила.

Међутим, они који се залажу за шифровање кажу да оно штити приватност корисника и спречава радознале владе да до њих дођу, а истовремено обесхрабрује бескрупулозне хакере. Извршни директор компаније „Meta“ Марк Закерберг лично је изнео те аргументе када је, 2019. године, објавио планове које је тада компанија имала.

„Морамо да урадимо све како треба“

Антигона Дејвис, „Метина“ глобална надзорница за безбедност, рекла је да је компанија одложила увођење шифровања до 2023. године, због тога што им је потребно још времена „да бисмо урадили све како треба“. Компанија је раније напоменула да ће до промене доћи најраније 2022. године. Госпођа Дејвис је рекла: „Као компанија која повезује милијарде људи широм света и која ствара водећу технологију у индустрији, одлучни смо да заштитимо приватну комуникацију људи и заштитимо кориснике на мрежи.“

Она је такође навела низ додатних превентивних мера које је компанија већ увела, укључујући:

  • „Технологију проактивне детекције“ која скенира сумњиве обрасце активности, као што је корисник који стално поставља нове профиле или шаље поруке великом броју људи које не познаје.
  • Подразумевано постављање корисника млађих од 18 година на приватне налоге или налоге „само за пријатеље“ и ограничавање одраслих да им шаљу поруке ако већ нису повезани.
  • Едукацију младих путем савета у апликацији како да избегну нежељене интеракције.

Енди Бароуз, шеф политике безбедности деце на мрежи у NSPCC-у, подржао је одлагање планова компаније. Он је истакао да компанија треба да уведе процес шифровања, али тек онда кад буде имала одговарајућу технологију која ће обезбедити да деца не буду изложена већем ризику од злостављања.

6541-xa-meta-xa-je-odlozila-planove-za-primenu-sifrovanja-na-fejsbuku-i-instagramu