Microsoft planira otpuštanje 3.000 radnika

Danas je kompanija Microsoft otkrila da planira otpuštanje 3.000 radnika u procesu reorganizacije poslovanja pošto je odlučila da se usredsredi na računarstvo u oblaku. Proces otpuštanja prvenstveno će pogoditi radnike koji su zaposleni u oblasti prodaje, odnosno 10% procenata od ukupnog broja radnika u tom odeljenju. Priča se da je otpuštanje u ovom periodu već tradicija kompanije jer se priprema za novu fiskalnu godinu. Predstavnik za odnose sa javnošću u kompaniji Microsoft izjavio je da je smanjenje zaposlenih napravljeno da bi saradnja sa korisnicima i partnerima bila bolja. Radnici koji treba da odu iz kompanije blagovremeno su obavešteni o svom položaju. Kao i sve druge kompanije, i Microsoft obavlja procenu poslovanja i prema tome određuje u koje oblasti je potrebno uložiti više, a koje treba smanjiti.

Otpuštanje radnika je posledica usredsređivanja na računarstvo u oblaku gde kompanija vidi prostor za napredak kao i odgovor na postupke konkurenata kao što su Amazon i Google. Treba napomenuti da poslovanje u oblaku, kao i servisi servera i proizvodi vezani za njega donosi zaradu veću za 15%, a zarada od Azura je porasla za 93% u poslednjem kvartalu.

Od već spomenutih 10% od ukupnog broja radnika iz prodajnog odeljenja, otprilike 75% je van teritorije Sjedinjenih Država. Microsoft je gigant među proizvođačima softvera, a zaposleni ulažu ozbiljan napor da prodaju kako operativni sistem Windows tako i Office paket. Ipak, sa napretkom servisa i proizvoda u oblaku, korisnici ozbiljno razmatraju veoma visoke cene licenci ove kompanije i pitaju se mogu li Amazon i Google da im ponude nešto bolje po pristupačnijoj ceni.

Ako razmotrimo i Azure i Office 365 zajedno kao ponude za računarstvo na mreži kompanije Microsoft, uočićemo da su po veličini skoro iste kao Amazon Web Services. Časopis Economist, međutim, navodi da Azure ne zarađuje, već gubi novac, što može biti problem jer kompanija Microsoft očekuje da od računarstva u oblaku zaradi milijardu do 2020. godine.

4458-xa-microsoft-xa-planira-otpustanje-3-000-radnika