Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država optužilo kineske hakere

Dva kineska hakera su se u opsežnoj kampanji, navodno, infiltrirali u 45 američkih tehnoloških kompanija i vladinih agencija. Danas je Ministarstvo pravde podnelo optužnice protiv Džu Huaa i Džang Šilonga, dvojice kineskih nacionalista, koji su bili umešani u opsežnu hakersku kampanju protiv Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Postojanje kampanje prvo je objavio televizijski kanal CNBC. Rečeno je da su njih dvojica uspeli da se infiltriraju u najmanje 45 američkih i globalnih tehnoloških kompanija i vladinih agencija. Svim akcijama koje su sproveli rukovodila je kineska vlada. Potpuno je neverovatno da su hakeri vrlo uspešno radili od 2006. godine pa sve do danas, kako je izjavilo Ministarstvo pravde. Podnošenje optužbe dolazi nedelju dana posle objave Nacionalne bezbednosne agencije u kojoj se navodi da postoje dokazi da Kina priprema ozbiljne sajber-napade.

„Optužnica navodi da okrivljeni pripadaju grupi koja je hakovala računare u bar deset zemalja i tako obezbedila kineskoj obaveštajnoj službi pristup osetljivim poslovnim informacijama“, rekao je Rod Rozenštajn zamenik državnog tužioca na konferenciji za štampu. „Njihova aktivnost predstavlja besprizornu prevaru i krađu i daje Kini nepravednu prednost stečenu na račun kompanija koje poštuju zakone i pravila međunarodnog poslovanja što im daje pravo da učestvuju i budu deo globalnog ekonomskog sistema.“

Džang Šilong i Džu Hua navodno su izvršavali napade pod okriljem hakerske grupe poznate kao Advanced Persistent Threat 10 (APT10) ( prim. prev: Stalna napredna pretnja 10). Napadali su kompanije i agencije različitih vrsta. Iako Ministarstvo nije navelo nazive firmi koje su napadnute, spisak privrednih grana u kojima posluju prilično je dugačak i obuhvata: avijaciju, tehnologiju izgradnje i upravljanja satelitima, pomorstvo, automatizaciju proizvodnih fabrika, proizvodnju rezervnih delova za vozila, laboratorijske instrumente, bankarstvo i finansije, telekomunikacije, tehničke uređaje za domaćinstvo, tehnologiju računarskih procesora, usluge informacionih tehnologija, proizvodnju ambalaže, konsultantske firme, medicinsku opremu, zdravstvenu zaštitu, biotehnologiju, farmaceutsku industriju, rudarstvo, rafinerije i proizvodnju i distribuciju gasa.

„Vašington post“ je u izveštaju naveo da Amerika nije bila jedina država koja je napadnuta u toj opsežnoj kampanji. Među ostalim žrtvama našle su se Velika Britanija, Japan, Kanada, Australija, Brazil, Francuska i Južna Koreja. Zbog globalnog karaktera hakerske kampanje, očekuje se, kako navodi „Vašington post“, da će Sjedinjene Države i još desetak zemalja osuditi Kinu za stalne pokušaje krađe poslovnih tajni i kompromitovanje različitih vladinih agencija.

Optužnica se pojavljuje u vreme kad su odnosi između Kine i Amerike prilično zategnuti, posebno u tehnološkom sektoru. Nešto ranije ove godine, Ministarstvo pravde je osudilo deset ljudi zbog krađe intelektualne svojine koja se odnosi na planove avionskih motora. Prošle nedelje je obelodanjeno da su kineski hakeri izvršili nekoliko uspešnih napada na ugovarače Američke mornarice tokom poslednjih 18 meseci. Čini se da današnje optužbe s tim slučajem nemaju nikakve veze, ali poznato je da se Amerika i Kina mesecima sukobljavaju u trgovinskim pregovorima jer Bela kuća preti da će nametnuti velike poreze na kinesku robu da bi naterala državu da prestane da se koristi nepoštenim poslovnim postupcima i procedurama. Pored nesumnjivo teške i komplikovane situacije, u međuvremenu stanje se pogoršalo nedavnim hapšenjem finansijske direktorke kompanije „Huawei“ Meng Vandžou u Kanadi, a na zahtev Ministarstva pravde

5172-ministarstvo-pravde-sjedinjenih-drzava-optuzilo-kineske-hakere