Molba za pristojnost u uzdrmanoj Silicijumskoj dolini

Prošlonedeljni događaji, odnosno brojni skandali u kompaniji Uber, naterali su izvršnog direktora Travisa Kalanika da prihvati ostavku na položaj.
Izgleda da je od tada došlo do izvesnih promena u kulturi koja vlada u Silicijumskoj dolini. Rid Hofman suosnivač društvene mreže LinkedIn predložio je stvaranje Zbornika pravila ponašanja koje, kako svi znamo, treba da obezbedi odgovoran i profesionalan odnos među zaposlenima. Čini se da u oblasti informacionih tehnologija ta pravila treba neprekidno isticati i ponavljati. Predlog gospodina Hofmana najverovatnije je bio podstaknut člankom koji je u četvrtak objavljen na sajtu The Information, specijalizovanom za vesti iz informacionih tehnologija. Naime, u članku se navode imena nekoliko žena koje su optužile Džastina Kaldbeka, suosnivača investicione kompanije Binary Capital, za seksualno uznemiravanje.

Osim što su objavile svoja imena – verovatno ohrabrene naporima Suzan Fauler, nekada zaposlene u kompaniji [xa}Uber, koja je na svom Twitter nalogu opisala međuljudske odnose u kompaniji – detaljno su nas uputile u ponašanje gospodina Kaldbeka. Iako se gospodin Kaldbek javno izvinio i pokajao zbog svog ponašanja, mrlja i problem ipak ostaju. Njegovo ponašanje verovatno neće ispuniti naslovne strane novina, kao što je to bio slučaj sa Uber- om, ali pokrenuće preispitivanje odnosa između moćnih investitora kapitala (uglavnom muškaraca) i vlasnika razvojnih kompanija (uglavnom žena u slučaju Kaldbek).

Ipak, gospodin Hofman ističe da je izuzetno teško sprečiti zloupotrebu moći krupnih investitora u odnosima sa onima kojima je njihov novac potreban (naravno, ne misli na seksualno uznemiravanje). Odnosi između poslodavaca i zaposlenih u jednoj kompaniji regulisani su pravilima ponašanja u okviru te kompanije. Međutim, kad se poslovna saradnja ostvaruje između predstavnika или zaposlenih koji rade, s jedne strane u investicionim, a s druge u razvojnim kompanijama, ravnoteža je veoma često poremećena. Dakle, u tom slučaju, ne postoji odbrana, osim možda pretnja da će se ceo slučaj naći u novinama.

Zbog toga, Hofman predlaže stvaranje Zbornika pravila ponašanja koja će generalno biti primenjivana u poslovanju širom cele industrije, a svaki krupni investitor koji ih ne bude poštovao snosiće iste posledice kao da je u svojoj kompaniji napravio takav prekršaj.

4429-molba-za-pristojnost-u-uzdrmanoj-silicijumskoj-dolini