Најчешће коришћене лозинке – годину дана касније

Компанија „NordPass“ је објавила нови извештај о стању лозинки које се користе за заштиту налога. Чак и после годину дана, најчешће коришћене лозинке и даље су 123456, 123456789, 12345, QWERTY и PASSWORD. Наравно, не треба ни да напомињемо да је за разбијање таквих лозинки потребан делић секунде. Компанија „NordPass“ је у среду објавила своју годишњу студију о употреби лозинки у 50 земаља, извештај под називом „Најчешће лозинке“ (енгл. Most Common PASSWORDс). Извештај је сачињен после процене базе података која садржи 4TB процурелих лозинки, од којих многе потичу из Сједињених Држава, Канаде, Русије, Аустралије и Европе.

Према истраживачима, најчешће лозинке у 2021. години, широм света, биле су:

  1. 123456 (103,170,552 пута)
  2. 123456789 (46,027,530 пута)
  3. 12345 (32,955,431 пута)
  4. QWERTY (22,317,280 пута)
  5. PASSWORD (20,958,297 пута)
  6. 12345678 (14,745,771 пута)
  7. 111111 (13,354,149 пута)
  8. 123123 (10,244,398 пута)
  9. 1234567890 (9,646,621 пута)
  10. 1234567 (9,396,813 пута)

Даље на листи су се нашле лозинке, као што су иловеyоу, драгон, монкеy, фооTBалл и baseball. Стручњаци за безбедност стално напомињу људима да морају да користе јаке и сложене лозинке како би заштитили себе и своје информације на мрежи. Ипак, упркос саветима, сувише велики број корисника наставља да се ослања на слабе и једноставне лозинке које практично могу да се разбију у делићу секунде. Наравно, стварање и одржавање сложене лозинке за сваки налог који користите је застрашујуће тежак задатак. Међутим, ако одустанете од такве праксе, доводите себе и своје најосетљивије податке у опасност. Извештај који је у среду објавила компанија „NordPass“ разматра 200 најчешћих лозинки и нуди савете о томе како боље креирате и одржавате лозинке.

Сајбер-криминалци користе аутоматизоване алате за вршење напада грубом силом да би открили лозинке налога. Што је лозинка слабија, то се лакше и брже открива. Међу првих 200 најчешћих лозинки, све, осим 30, могле би да се разбију за мање од секунде. Неки од ретких изузетака су биле лозинке као што су цхоцолате, која се може разбити за три секунде, мицхаел, за коју би било потребно осам секунди, тинкле, која се може разбити за два минута, јеннифер је откривена за два сата и myspace1, за које би било потребно три сата да се открије.

Људи који се опредељују за слабе лозинке понекад прате одређене обрасце или трендове, као што су имена, спортски тимови и животиње. За 2021, „NordPass“ је открила да се велики број корисника ослања на сопствено име као лозинку. Ливерпоол се често појављује као лозинка, нарочито код обожавалаца фудбала. Међу очигледним обожаваоцима аутомобила, Феррари и Порсцхе су се појавили као најпопуларнији аутомобилски брендови који се користе као лозинке.

Dolphin (делфин) је најпопуларнија лозинка из животињског света у многим земљама. И псовке се често користе за лозинке, и чешће их употребљавају мушкарци него жене. Онедирецтион је била популарна опција љубитеља музике, а у Канади је лозинка хокеј била најчешће коришћена, што нас наравно не изненађује. Осим варијација бројева и слова на тастатуру, на неким листама, друге локалне опције лозинке су доспеле у првих 10, укључујући презиме Цхреган у Јужној Африци; град Барселона у Шпанији, а назив Tiffany у Француској.

Осмишљавање и управљање снажним и јединственим лозинкама за сваки налог који користите је озбиљан изазов. „NordPass“ нуди следеће савете који ће вам помоћи да заштитите себе и своје податке:  Користите сложене лозинке. Сложена лозинка садржи најмање 12 знакова и различите комбинације великих и малих слова, бројева и симбола. Да бисте лакше и брже креирали сложену лозинку, обратите се онлајн генератору лозинки. Постоји много таквих алата доступних на вебу. Покрените свој омиљени претраживач и потражите термин „генератор лозинки на мрежи“ (енгл. онлине PASSWORD генератор).

Немојте поново да користите исту лозинку. Сваки хакер се силно обрадује кад пронађе да једна особа користи исту лозинку на више веб-локација. То је сан сваког хакера јер ако уђе у један од ваших налога, сви остали ће доживети исту судбину.
Ажурирајте своје лозинке. Неки стручњаци препоручују промену лозинке свака три месеца у случају да је било која лозинка угрожена без вашег знања.

Проверите јачину својих лозинки. Како можете да сазнате да ли је ваша лозинка довољно јака да заштити ваше налоге? На мрежи су доступни алати који могу да провере безбедност ваше лозинке. Претражите термин PASSWORD хеалтх check.

Користите вишефакторску аутентификацију (multi-factor authentication – MFA). Да бисте боље заштитили своје лозинке и своје налоге од напада, користите МФА кад год и где год је то могуће.

Користите менаџер лозинки. Коришћење различитих сложених лозинки за сваки налог је немогуће без неке помоћи. Најбоље је да користите менаџер лозинки за креирање, складиштење и преузимање лозинки.

6542-najcesce-koriscene-lozinke-godinu-dana-kasnije