Najneverovatnija ratna tehnologija u 2014. godini

Tehnologija menja ratovanje, što je uvek i radila. U mnogim slučajevima, taj “napredak” je dovodio do još užasnijeg rata. U drugim slučajevima, spasavao je živote.

– Prototip  sistema LaWS (Laser Weapon System ) – testira se na brodu USS Ponce , prethodno korišćenom kao amfibijski transportni dok. Ovo borbeno sredstvo je projektovano za upotrebu protiv dronova bez posade ili protiv napada malim brodovima. Tvrdotelni infracrveni zrak  može da se podešava u rasponu od slabog za onesposobljavanje senzora na cilju, do jakog za uništavanje.

– Vojni taktički kamioni M915 i vozila sa paletizovanim sistemom za utovar jure drumovima punim raskršća i saobraćaja, pretiču vozila i pešake, savlađuju krivine simulirane gradske sredine… sve bez vozača i bez ikakvih problema.

– Jurišno odelo sa “poboljšanim tehnologijama za mobilnost i zaštitu” sa ugrađenim antenama, računarima i senzorima za “povećanu situacionu svest onoga ko ga nosi pružajući razumljive informacije o bojnom polju u realnom vremenu”. 

– Robotski borbeni čamci sa iPad – kontrolom. U februaru je prototip robotskog borbenog čamca, nazvan Anakonda, izvršio prve probe u Luizijani, u okviru projekta AN -2 koji vode Sviftships Shipbuilders i Univerzitet Luizijane u Lafajetu. Istraživački brod daljinski se kontroliše pomoću iPad -a, ali je zamisao da se koriste laseri, kamere, ultra-zvuk i drugi senzori koji bi davali informacije i postigli “ skoro osećajni kompjuterski sistem koji bi usmeravao i ubrzavao AN -2 kao da ima živog pilota „. Avaj, znamo kako se to završava.

Izvor: IT WORLD

2435-najneverovatnija-ratna-tehnologija-u-2014