Najveća greška Bila Gejtsa

Bil Gejts kaže da je najveću grešku napravio kad je dozvolio da „Majkrosoft“ izgubi bitku od Android a. Porazu je značajno doprineo trapavi prelaz od operativnog sistema Windows Mobile na Windows Phone zbog čega je okruženje Android počelo naglo da se širi. Suosnivač kompanije „Majkrosoft“ Bil Gejts razmišlja o vremenu koje je proveo u kompaniji kad su donošene suštinske odluke u vezi sa mobilnim operativnim sistemom. U nedavnom razgovoru koji je vodio sa reporterom jednog časopisa, Gejts je otkrio da je najveću grešku napravio kad je dozvolio kompaniji da propusti priliku koju je ugrabio Android . „U softverskom svetu, posebno ako govorimo o platformama, tržište se rukovodi pravilom da pobednik uzima sve. Dakle, najveća greška koju sam napravio u rukovođenju „Majkrosoftom“ uticala je na to da kompanija nije uspela da postigne ono što je Android sada. To jest, Android je standardna platforma za mobilne telefone koji nisu proizvedeni u kompaniji „Epl“. Bilo bi sasvim normalno da je „Majkrosoft“ uspeo da dostigne takav status. Pošto je tržište zaista zasnovano na principu da pobednik odnosi sve, postoji prostor samo za još jedan operativni sistem koji nije u posedu kompanije „Epl“. I koliko to vredi? To vredi 400 milijardi dolara koje bi trebalo da se prebace iz kompanije G u kompaniju M.“

Kompanija „Gugl“ je kupila Android 2005. godine za 50 miliona dolara, a nekadašnji direktor Erik Šmit je priznao da je glavni cilj „Gugla“ bio da pobedi kompaniju „Majkrosoft“ u ranim fazama razvoja operativnog sistema Windows Mobile . Prema njegovim rečima, rukovodstvo je u početku bilo zabrinuto jer su mislili da će „Majkrosoftova“ mobilna strategija biti uspešna. Konačno, Android je uništio operativno sisteme Windows Mobile i Windows Phone i postao ekvivalent operativnom sistemu Windows u mobilnom svetu.

Ipak, Gejtsovo priznanje pomalo iznenađuje jer su mnogi mislili da je kompanija propustila priliku da dominira u mobilnom svetu zbog greške koja je napravljena u doba Stiva Balmera. Naime, Balmer se grohotom nasmejao ajfonu i nazvao ga „najskupljim telefonom na svetu koji se ne dopada poslovnim korisnicima jer nema tastaturu“. Iako je Balmer priznao da veruje da bi ajfon mogao dobro da se prodaje, ipak nije uspeo da uoči nailazak doba u kome dominiraju ekrani osetljivi na dodir, što ga je navelo da se naruga telefonima koji nemaju tastaturu.

To je, u stvari, bila najranija greška kompanije i, kao što možemo da vidimo, napravljena je na samom vrhu lanca upravljanja. Kompanija je mesecima vodila debatu o tome da li treba odustati operativnog sistema Windows Mobile , koji u to vreme nije bio namenjen ekranima osetljivim na dodir, i oslanjao se na period kad su se koristile digitalne olovke. Kompanija je u decembru 2008. godine na hitnom sastanku odlučila da odustane od operativnog sistema Windows Mobile i potpuno se usredsredi na Windows Phone .

I dok su tadašnji direktori Teri Majerson, zadužen za Windows, i Džo Belfior, zadužen za „Majkrosoft“, prisustvovali tom sastanku, kompanija je sigurno tražila savet od Bila Gejtsa u bilo kom svojstvu. Gejts je odustao od položaja direktora kompanije 2000. godine, ali preuzeo je ulogu glavnog softverskog arhitekte tokom presudnih godina koje su dovele do pojave (i pogrešnih odluka u vezi sa tim) operativnog sistema Windows Phone Windows Viste. Gejts je konačno, 2008. godine, odlučio da se povuče i sa tog položaja i bio je predsednik kompanije sve dok to mesto nije zauzeo Satja Nadela 2014. godine.

Gejts je 2014. godine obećao da će mnogo više vremena provoditi u kompaniji, a tim koji se bavio pretraživačem Edge tražio je njegovo mišljenje kad su odlučivali o prelasku na Chromium prošle godine. Poslednjih godina Gejts je pomagao u misterioznom projektu „lični agent“ u „Majkrosoftu“, ali koristi telefon sa Android okruženjem.
Možda Gejts nije bio direktno odgovoran za neke odluke u vezi sa ulaskom na mobilno tržište, ali njegov odlazak se nekako poklopio sa početkom gubljenja bitke protiv Android okruženja. Slično tome, Stiv Balmer je rekao da je Vista bio najveći promašaj u kompaniji pre njegovog tužnog odlaska.

Izgleda da je kompanija uspela da prevaziđe svoje najveće greške koje je napravila pokušavajući da zauzme mobino tržište, ali poslovanje u oblaku cveta. Gejts je zadovoljan jer iako je kompanija napravila jednu od najvećih grešaka, a tu je i tužba zbog monopolističkog ponašanja i još ponešto, operativni sistem Windows i Office paket i dalje su izuzetno uspešni, a „Majkrosoft“ je zbog toga jedna od vodećih kompanija. „Da smo uspeli i na mobilnom tržištu, sad bismo bili jedina vodeća kompanija, ali šta je tu je.“

5408-najveca-greska-bila-gejtsa