Napredak Lenovo i Apple-a u Zapadnoj Evropi

Isporuke PC-ja u Zapadnoj Evropi su smanjene za 20,5 procenata u prvom kvartalu: jedino su porasli Lenovo i Apple , koji su se vratili među prvih pet.

Isporuke u prvom kvartalu su pale na 12,3 miliona komada, u poređenju sa 15,5 miliona u prvom kvartalu 2012, prema podacima istraživačke kompanije Gartner . Najveći pad od kada je ova kompanija počela da prati isporuke PC-ja u regionu. 

Dva najjača isporučioca, Hewlett-Packard (sa 2,4 miliona komada) i Acer (sa 1,4 miliona) doživela su pad od preko 30 procenata. HP ostaje na čelu, iako je isporučio upola manje notebook-a nego prošle godine.

Na drugoj strani, Lenovo ima porast od oko 7,2 procenta i svega je za 6.000 komada iza Acer-a .

Dell zadržava četvrto mesto u Zapadnoj Evropi, mada su isporuke smanjene za 14,7 procenata sa 1,2 miliona PC-ja .

Apple se vratio među prvih pet prvi put od 2011. Isporuke su uvećane za 0,8 procenata, sa 972.000 laptopova i stonih računara.

Među prvih pet više nije Asus , koji je bio treći u prvom kvartalu 2012. Ovu kompaniju je teško pogodio nestanak tržišta mini notebook-a , jer nisu imali čime da ih nadoknade.

Microsoft će da ažurira Windows 8 kasnije tokom godine. Još se ne zna šta će biti novo u Windows-u 8.1, ali jedan zvaničnik je priznao da bi vraćanje menija start moglo da bude korisno.

Izvor: IT NEWS

2166-napreak-lenovo-i-apple-a-u-zapadnoj-evropi