Navigacija u visini vozačeve glave

Smartfoni su uglavnom preuzeli ulogu podrazumevane alatke za navigaciju. Međutim, u nekim krajevima je upotreba smartfona u kolima sasvim zabranjena, čak i držači koji oslobađaju ruke. Rešenje je HUD (skraćenica za  head-up display – prikaz za glavu gore) koji leži na kontrolnoj tabli pod vetrobranskim staklom i projektuje uputstva za navigaciju nagore na visinu vozačeve linije pogleda, bilo na providnu opnu koja se pričvrsti na staklo, bilo na reflejtujuće sočivo koje se učvrsti za HUD uređaj. I opna i sočivo se isporučuju uz uređaj. 

Garmin tvrdi da HUD automatski podešava sjajnost projektovanja, tako da je vidljiv i danju i noću. Napajanje je preko kabla od 12V sa integrisanim USB portom tako da se ujedno puni i smartfon.

Kakve tu veze ima telefon? Podaci za HUD potiču iz Garminove aplikacije za navigaciju — Navigon ili StreetPilot – ako imate Android, iPhone , ili smartfon Windows Phone 8. Za povezivanje sa telefonom i aplikacijom za navigaciju HUD koristi Bluetooth . (Mnogi telefoni mogu istovremeno da se povežu sa Bluetooth sistemom automobila i daju govorna uputstva za vožnju i da primaju dolazeće pozive.)

Osim strelica za skretanje, udaljenosti do sledećeg skretanja, trenutne brzine i ograničenja brzine, HUD može da prikaže i procenjeno vreme stizanja na cilj, grafička uputstva za prestrojavanje, zastoje saobraćaja, lokacije bezbednosnih kamera, upozorenja za prekoračenje brzine i drugo.

Garmin HUD biće u prodaji ovog leta. Predvidite i cenu Garminove aplikacije StreetPilot ili Navigon za smartfon.

Izvor: CNET

2261-navigacija-u-visini-vozaceve-glave