Novi operativni sistem kompanije „Huavej“ ili…

Toliko hvaljen i očekivan novi operativni sistem kompanije „Huavej“, poznat kao HarmonyOS , nije remek delo domaće proizvodnje, što je pokazala analiza beta-verzije sistema. Naime, kompanija planira da koristi novi operativni sistem u svojim uređajima pošto joj je zabranjen pristup Android okruženju prema Trampovoj odluci o trgovinskoj zabrani u Sjedinjenim Državama. Kineski tehnološki gigant se našao u izuzetno teškom položaju u plasiranju svojih telefona, uređaja za pametne domove i drugih uređaja u poslednjih godinu dana jer mu je zabranjeno poslovanje sa američkim kompanijama. Tako se kompanija zatekla u prilično čudnim okolnostima jer može da koristi otvoreni Android kod, ali, istovremeno, nema pristup nekim aplikacijama koje su povezane sa tim operativnim sistemom. Recimo, da bi se koristili softveri kompanije „Gugl“, kao što su Gmail , YouTube i mape i, naravno, Gugl prodavnica, potrebno je dobiti odobrenje od kompanije za svaki program posebno. Zabranom je kompaniji „Huavej“ onemogućeno da dobije takve dozvole.

U takvoj situaciji nije joj preostalo ništa drugo nego da se posveti stvaranju sopstvene platforme. Govorila je da će novo okruženje, HarmonyOS , ljubiteljima operativnog sistema Android pružiti sve ono na šta su navikli, ali da će im omogućiti da koriste nove usluge i novu prodavnicu aplikacija. Pri tom je rekla da će novi operativni sistem moći da se koristi ne samo na telefonima i tablet-računarima, već i na svim mogućim povezanim uređajima, privlačeći tako i programere trećih strana.

Međutim, ispostavilo se, pošto se pojavila beta-verzija operativnog sistema Harmony, da se ispod tog hvalisanja krije nešto što nikog nije iznenadilo ili, bolje rečeno, što je većina očekivala. Pre nego što su stručnjaci zaronili u novi operativni sistem, morali su da ispune određene i vrlo čudno zahteve kompanije da bi mogli da se registruju. Naime, prvo su morali da pošalju kopiju pasoša i kreditne kartice i sačekaju dva dana provere da bi mogli da se registruju. Kad su konačno dobili pristup novom operativnom sistemu, otkrili su da je veći deo koda nešto što je već besplatno dostupno na serverima kompanije „Gugl“.

Ukratko, HarmonyOS je u osnovi Android 10 sa postojećom EMUI maskom kompanije „Huavej“. Dakle, umesto da promoviše sopstveni softver, kompanija je samo preuzela verziju Android otvorenog koda, prisvojila je i promenila joj naziv. Izgleda da se kineski gigant više potrudio da promeni naziv nove platforme i prikrije ono što je uradio, nego da napravi novi program. Međutim, treba napomenuti da kompanija nije prekršila nijedno pravilo niti je uradila nešto što se kosi sa zakonom. U stvari, postoje značajne prednosti takvog pristupa jer bi jednog dana Huawei App Gallery , odnosno, prodavnica aplikacija, mogla da ponudi programe poznatih proizvođača, a isto tako, većina svojstava na koje su navikli korisnici modernih Android uređaja već su dostupni u okruženju HarmonyOS .

Ne možemo reći da kineski gigant nije zainteresovan da preduzme dramatične korake kako bi spasio svoje poslovanje i dalje suočen sa zabranom poslovanja sa američkim kompanijama. Kad je prodao svoj brend Honor, koji je ciljao milenijalce, omogućio je tom, sada nezavisnom proizvođaču telefona, da slobodno potpisuje ugovore sa kompanijama koje prave hardvere i softvere, sa kojima to Huavej ne može da uradi. Priča se da kompanija namerava da svoje brendove Mate i seriju P takođe proda kako bi ih oslobodila nametnutih trgovinskih ograničenja. U međuvremenu, očekuje se da će se HarmonyOS pojaviti na novim uređajima u drugoj polovini ove godine. Iako je naziv promenjen, sve ostalo će biti skoro isto kao i do sada. Glavno tržište za plasiranje telefona i dalje će biti Kina, gde kompanija ima snažnu podršku države i gde su korisnici već navikli da nemaju pristup aplikacijama i uslugama kompanije „Gugl“, što je počelo još pre nesrećne američke zabrane. Međutim, postoji jedan mnogo veći problem, a to je da bi kineski gigant mogao da ostane bez Kirin čipseta i mogućnosti da ih zameni nekim drugim. To bi, pre nego softver, moglo da ga spreči da ostvari svoje ambicije u razvoju mobilne tehnologije.

6243-novi-operativni-sistem-kompanije-huavej-ili