Od početka juna „Gugl“ ukida neograničeni prostor za skladištenje fotografija

Kompanija „Gugl“ je u novembru 2020. godine, objavila da menja proces funkcionisanja sigurnosne kopije za fotografije, što znači da svako ko koristi tu uslugu mora imati to na umu. Pošto promena počinje 1. juna 2021. godine, trebalo bi da preduzmete određene korake ako želite da iskoristite prednost besplatnog skladišnog prostora pre nego što promena stupi na snagu.

Šta se menja u usluzi Google Photos ?

Velika promena je u tome što fotografije otpremljene u „visokom kvalitetu“ više neće moći da se neograničeno skladište. Usluga nudi dve opcije za rezervne kopije – prva je „originalni kvalitet“ fotografija, za koje je uvek postojao ograničeni prostor za skladištenje, a druga je „visoki kvalitet“ fotografije, koji je komprimovani format i čije je skladištenje do 1. juna bilo neograničeno. Promena je u tome što će od 1. juna otpremanje novih fotografija „visokog kvaliteta“ zauzimati određeni prostor za skladištenje na vašem Gugl nalogu. Taj prostor će biti standardno ograničen na 15 GB, ali postojaće opcije za kupovinu većeg prostora za skladištenje preko programa Google One.

Šta se dešava sa postojećim fotografijama u usluzi Google Photos ?

Sve što imate u pomenutoj usluzi, a postavljeno je pre 1. juna 2021. godine, ostaje besplatno. Dakle, ako ste prethodno postavili veliki broj fotografija „visokog kvaliteta“, taj prostor za skladištenje vam neće biti naplaćen. Međutim, svaka fotografija koju postavite posle 1. juna 2021. godine, zauzimaće određeni prostor za skladištenje. 

Šta bi trebalo da preduzmete?

Ne morate ništa da preduzimate, osim što morate da budete svesni da se prostor za skladištenje smanjuje dok postavljate nove fotografije i, naravno, da je taj prostor ograničen. Da, ako imate neke slike koje želite da postavite u usluzi Google Photos , a koje tu nemaju rezervnu kopiju, sada je pravo vreme da ih premestite u formatu „visokog kvaliteta“ pre nego što se uvede promena. To može da obuhvati slike koje imate na vašem računaru, a želite da ih premestite u Google Photos pre nego što ograničenje stupi na snagu.

Šta se dešava sa fotografijama „originalnog kvaliteta“?

One se oduvek zauzimale ograničeni prostor za skladištenje, osim ako ih niste otpremili sa telefona pixel, pixel 2 или pixel 3, koji su nudili neograničeno skladište za Gugl fotografije prilikom pokretanja tih uređaja. U tom slučaju, vaše fotografije su uvek zaštićene u usluzi Google Photos , uvek će biti „originalnog kvaliteta“ i neće zauzimati vaš ograničeni prostor za skladištenje.

Ako koristite bilo koji drugi tip Android telefona, sve vaše slike „originalnog kvaliteta“ zauzimaće vaš već ograničeni prostor za skladištenje. Možda biste mogli da se opredelite za fotografije „visokog kvaliteta“ da biste uštedeli prostor, osim ako vam zaista nisu potrebne te nekomprimovane fotografije.

Da li postoje li izuzeci?

Da. Pixel telefoni će i dalje imati neograničeni prostor za rezervnu kopiju „visokog kvaliteta“ u usluzi Google Photos , pa ako imate neki od pixel uređaja, i dalje ćete moći da skladištite sve te fotografije, a da one ne zauzimaju prostor u ograničenom skladištu, sve dok ih postavljate u „visokom kvalitetu“.

Kako da promenite podešavanja rezervnih kopija u usluzi Google Photos

Ako želite da proverite šta se trenutno dešava na vašem nalogu, otvorite aplikaciju Google Photos na telefonu i dodirnite ikonu Google Account (naloga) u gornjem desnom uglu. Tako ćete dobiti prikaz memorije vašeg Gugl naloga. Kad dodirnete traku, moći ćete da prođete kroz podešavanja bezbednosne kopije i sinhronizacije. Na dnu stranice možete da pronađete „veličinu otpremanja“, gde možete da promenite postavke kvaliteta. Tu možete da kupite i prostor za skladištenje ako odlučite da je vreme da nabavite više skladišnog prostora od kompanije „Gugl“. Ako na računaru koristite aplikaciju Backup and Sync, podešavanja možete da pronađete u podešavanjima aplikacije. Kako da promenite fotografije „originalnog kvaliteta“ u fotografije „visokog kvaliteta“ Ako ste uvek koristili „originalni kvalitet“ i želite da smanjite te slike na „visoki kvalitet“ da biste zauzimali manje prostora za skladištenje koji koristite, to možete da uradite na sledeći način. U pregledač unesite adresu photos.google.com/settings i dolazite do podešavanja za Gugl fotografije. Videćete da postoji opcija „Recover storage“. Ovo će komprimovati fotografije koje već imate u usluzi Google Photos , tako što će ih prebaciti u fotografije „visokog kvaliteta“.

Ovde treba da vam napomenemo da se proces ne može obrnuti. Dakle, kad izaberete pomenutu opciju, Gugl će komprimovati te fotografije. Ako su vam potrebne fotografije visokog kvaliteta, ova opcija nije preporučljiva. I da ponovimo. Sve što je otpremljeno sa pixel 1-3 uređaja u „originalnom kvalitetu“ tokom perioda kada je skladištenje takvih fotografija bilo neograničeno, neće biti komprimovano, odnosno, te fotografije vam neće zauzimati prostor za skladištenje, što znači da ih kompanija neće dirati.

6382-od-pocetka-juna-gugl-ukida-neograniceni-prostor-za-skladistenje-fotografija