Odbacivanje operativnog sistema XP konačno utiče na prodaju PC-ja

Kompanije kupuju nove PC -je kako bi izbegle prekid podrške za Windows XP i tako pomažu računarskoj industriji da izbegne još slabije kvartalne rezultate.

Ali, čak i Microsoft izgleda nezainteresovan da daje dovoljan popust za prelaz na novu verziju OS -a kako bi kupci odustali od XP -a: u aprilskoj promociji su davali popust od 15% za Windows 8 i Office 2013 i to je važilo do 30. juna.

Efekat od gašenja Windows XP -a nije onoliki kakav se očekivao zato što mnogo korisnika prelazi na novu verziju na licu mesta, pa izbegava kupovinu novog PC -ja tako što na starijem hardveru zamenjuje XP sa Windowsom 7.

Na svetu ima ogroman broj PC -ja koji još uvek koriste Windows XP . Prema podacima kompanije za veb analizu Net Applications , 37% svih personalnih računara je u junu koristilo XP , što predstavlja približno 570 miliona mašina. Microsoft je nedavno objavio broj manji za 160 miliona, ali ne otkriva kako je došao do svoje cifre. Čak i Microsoft -ov manji broj je ogroman, ekvivalentan svetskoj prodaji PC -ja u dva kvartala.

Statistika firme Net Applications , međutim, nagoveštava da će prisustvo XP -a biti i veće nego što analitičari predviđaju: ako se nastavi trenutno opadanje Windows XP -a, ostareli OS će aprila 2014 pokretati blizu trećine svih PC -ja.

Izvor: IT NEWS

2266-odbacivanje-operativnog-sistema-xp-konacno-utice-na-prodaju-pc-ja