Organizacija Coursera se udružila sa pet univerziteta i ponudila nove programe

Pošto tradicionalni univerzitetski programi postaju sve skuplji i konkurentniji, svedoci smo naglog povećanja broja alternativnih programa koji koriste prednosti interneta i fleksibilnijih metoda učenja i podučavanja da bi popunili praznine na tržištu rada. Najnovija ponuda stiže iz Coursere. Ova inovativna organizacija, koja se bavi obrazovanjem na mreži i ima 31 milion polaznika i nudi 2.700 kurseva, danas je dodala još šest novih diploma, uključujući i prvu diplomu završenih studija u saradnji sa pet vrhunskih univerziteta.  Navešćemo visoke škole i diplome koje one nude. Državni univerzitet u Arizoni nudi zvanje mastera računarstva; Imperial koledž iz Londona nudi zvanje mastera u oblasti javnog zdravlja; Univerzitet u Ilinoju nudi zvanje mastera u oblasti računarstva; Univerzitet u Mičigenu nudi obuku za zvanje mastera u oblasti primene podataka i mastera u oblasti javnog zdravlja; Londonski univerzitet nudi obuku za diplomu osnovnih studija računarstva, što predstavlja prvu takvu ponudu ove obrazovne inovativne kompanije.

Još jedna visoka škola koja se svrstava na listu najboljih ponudiće još jedan kurs nešto kasnije. Coursera planira da ceo proces počne između kraja ove i početka sledeće godine i nada se da će privući mnoge zainteresovane prvenstveno zbog fleksibilnih metoda učenja i, konačno, zbog cene koja će biti mnogo niža od regularne kada se i nastava neposredno pohađa.

Potencijalni polaznici se prijavljuju preko Coursere, na čiju stranicu i ulaze prilikom prijave za pohađanje određenih kurseva. Sve funkcioniše kao i pre: predavanja drže isti profesori, kursevi su prilagođeni učenju na mreži i lekcije se snimaju u formatu koji je prilagođen prikazivanju na ekranu. Prijave za studijske programe procenjuju univerziteti koji i daju akreditacije, pri čemu se ne navodi kako i gde ste stekli diplomu.

Cene se razlikuju u zavisnosti od programa i kreću se od 15.000 do 22.000 dolara. Postoji i mogućnost da prekinete sa programom i dobijete potvrdu o postignutom nivou obrazovanja. Trebalo bi spomenuti da je uobičajena cena istih programa na univerzitetima oko 80.000 dolara ne računajući troškove života. Na taj način, univerziteti su uspeli da prevaziđu ne samo fizičke već i finansijske prepreke. I ne samo to. Shvatili su, između ostalog, da mnogo više ljudi želi da dobije kvalitetno znanje i zvanje nego što ima mesta u kampusima i da je njihov zadatak da svoje diplome ponude mnogo većem broju ljudi.
Naravno, Coursera će imati određenu zaradu od novih studijskih programa.

4787-organizacija-xa-coursera-xa-se-udruzila-sa-pet-univerziteta-i-ponudila-nove-programe