Osamsto miliona korisnika operativnog sistema Microsoft Windows 10 moraju hitno da ažuriraju softver

I Windows Defender i Internet Explorer u ozbiljnoj opasnosti od napada nultog dana. Kompanija Microsoft upozorava preko 800 miliona korisnika koji imaju instaliran Windows 10 da odmah ažuriraju programe na svojim uređajima zbog kritične ranjivosti programa Internet Explorer i Windows Defender. Te ranjivosti, prema upozorenjima koje je kompanija objavila u ponedeljak, omogućavaju napadaču da pomoću posebno napravljenog sajta iskoristi te ranjivosti preko pretraživača Internet Explorer i ubedi korisnika da pregleda sajt tako što će, recimo, poslati poruku elektronske pošte.

Štaviše, takva vrsta napada će omogućiti napadaču da preuzme kontrolu nad zaraženim sistemom, što će mu dalje omogućiti da instalira programe, pregleda, promeni ili izbriše podatke ili napravi novi nalog koji će mu dati sva korisnička prava. Takav proces je poznat pod nazivom napad nultog dana i vrlo je sličan vrsti ranjivosti za koju je kompanija Apple rekla da će dati milion dolara svakom ko uspe da je pronađe u iOS okruženju.

Problem koji se javlja kod napada nultog dana sastoji se u tome što nije potrebna nikakva aktivnost korisnika. Samo je potrebno da poseti sajt i omogućio je napadaču pristup svom uređaju. Čak i bez preuzimanja bilo kakve datoteke ili interakcije na sajtu, sajt dobija pristup vašem uređaju, što znači potpunu kontrolu nad instaliranim programima ili, još gore, nad svim vašim ličnim podacima.

Iako je kompanija Microsoft zamenila Internet Explorer, pretraživačem Edge koji je zasnovan na Chromiumu, Explorer je i dalje unapred instaliran na uređajima sa operativnim sistemom Windows 10. Sad vam je jasno zašto kompanija želi da odmah ažurirate svoje programe.

Iako će se ispravke za Windows Defender automatski instalirati, korisnici moraju ručno da ažuriraju Internet Explorer tako što će otići na stranicu Microsoft Update Catalog. To je problem, jer su korisnici počeli da zaobilaze ispravke za Windows 10 pošto postoji sve više izveštaja o postojanju dodatnih grešaka zbog čega mnogi misle da ispravke nisu vredne tolikog maltretiranja.

Zanimljivo je spomenuti i da kompanija traži od korisnika da naprave dodatni korak da bi došli do ispravki, posebno zbog toga što se u upozorenju navodi da se ranjivosti uveliko koriste. To znači da su računari pod operativnim sistemom Windows 10 u opasnosti zbog takve greške.

Možda biste mogli da pomislite da će kompanija, podstaknuta takvim okolnostima, omogućiti automatsko ažuriranje, međutim, niko se u vezi sa tim nije oglasio iz kompanije. Ako koristite operativni sistem Windows 10, trebalo bi da posetite stranicu koja sadrži bezbednosne ispravke i preuzmete odgovarajuće datoteke za vaš sistem. Kako nam je već poznato, softverska ažuriranja uvek mogu da sadrže i neke greške, ali bolje je da vaš sistem bude ažuriran da biste sprečili da vaš računar i lični podaci budu izloženi opasnosti.

Trebalo bi da uključite i opciju automatskog ažuriranja, da biste bili sigurni da će vaš računar dobiti suštinski važne ispravke. Konačno, ako je kompanija kao Microsoft bila primorana da objavi takvo upozorenje, treba biti oprezan.

5521-osamsto-miliona-korisnika-operativnog-sistema-xa-microsoft-windows-xa-10-moraju-hitno-da-azuriraju-softver