Otkriveni dokumenti koji potvrđuju saradnju Facebook-a i američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost

Pojavili su se dokumenti koji otkrivaju da Facebook sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnju bezbednost na suzbijanju širenja dezinformacija.
Otkriveni su planovi u vezi sa saradnjom Facebook-a i Ministarstva za unutrašnju bezbednost (Department of Homeland Security – DHS) u vezi sa praćenjem dezinformacija na platformi.
Facebook i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost udružuju snage u borbi protiv dezinformacija
Niz namerno otkrivenih mejlova, dokumenata i memoranduma ukazao je na to da Facebook radi sa Ministarstvom za unutrašnju bezbednost na pooštravanju kontrole objavljivanja dezinformacija. Javni dokumenti iz tužbe podnete protiv Facebook-a takođe otkrivaju mnogobrojne detalje u vezi sa spomenutom saradnjom.
Najvažniji deo projekta je portal kojeg službenici Ministarstva u okviru Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency – CISA) mogu da koriste za interakciju sa osobljem Facebook-a. Kada zaposleni u Ministarstvu naiđe na objavu za koju smatra da je dezinformacija, može da koristi portal da bi obavestio Facebook o toj objavi tako da bi zaposleni mogli sa njom da postupaju u skladu sa određenim pravilima.
Istraživački novinar Li Fang je u svojoj objavi na Twitter-u napisao da su „teme, kao što je povlačenje iz Avganistana, poreklo COVID-a i informacije koje podrivaju poverenje u finansijske institucije“ bile među onim vrstama sadržaja na koje su obe strane bile usredsređene u toj saradnji. Fang je takođe autor ozbiljnog članka o nemilom događaju u koji je bila upletena novinska agencija The Intercept.
Ipak, Facebook nije jedina platforma koja je usredsređena na dezinformacije. Fang je takođe napomenuo u svojoj objavi da dokumenti koji su procureli otkrivaju da se „Twitter-ova Vidžaja Gade (pravni zastupnik)… sastajala jednom mesečno sa Ministarstvom da bi razgovarala o planiranim postupcima cenzure“.
Utvrđeno je da su ranije i druge velike kompanije, kao što su Microsoft i Youtube, zauzele stav o dezinformacijama (ili lažnim informacijama).
Novi portal Ministarstva je upoređen sa Bajdenovim propalim Odborom za upravljanje dezinformacijama
Početkom 2022. godine, američki predsednik Džo Bajden najavio je stvaranje „Odbora za upravljanje dezinformacijama“ – poznat i kao Bajdenovo Ministarstvo istine – u partnerstvu sa Ministarstvom za unutrašnju bezbednost. Međutim, pojavile su se mnoge negativne reakcije na taj novi odbor, koje su poticale kako od desničara, tako i od pristalica levičara, koji su smatrali da vlada ne treba da odlučuje o tome šta je istina, a šta neistina. Posle samo tri nedelje, aktivnosti Odbora su obustavljene, da bi kasnije to telo bilo raspušteno. Ipak, sada je sasvim očigledno, zahvaljujući gorepomenutim dokumentima koji su otkriveni, da američka vlada i dalje sarađuje iza kulisa sa brojnim platformama društvenih medija kako bi razvila svoju kampanju protiv navodnih dezinformacija.
Novi portal Ministarstva i dalje je pod znakom pitanja
Neprestani napori Ministarstva da cenzuriše dezinformacije izazvali su brojne polemike u javnosti. Vlada Sjedinjenih Država još nije definisala šta su dezinformacije, a subjektivni element tog pitanja može da ostavi mnogo prostora za pogrešna tumačenja.
Dovodi se u pitanje i priroda tog poduhvata. U već spomenutom nizu objava na Twitter-u, Li Fang je upitao: „Kakvo opravdanje ima Ministarstvo za svoju misiju koja se razvila od suprotstavljanja stranim terorističkim grupama do kontrole domaćih „dezinformacija“ na društvenim mrežama?“. Fang nastavlja svoje objave podsećajući čitaoce da „agencija tvrdi da su lažne informacije izvor radikalizacije i nasilja“, što očigledno pokazuje njeno napredovanje ka strožem nadzoru nad dezinformacijama.
Nadzor nad dezinformacijama i dalje će biti sveopšte osporavan postupak
Bez obzira na nameru Ministarstva i platformi društvenih mreža koje sarađuju sa njim, javnost nastavlja da dovodi u pitanje i kritikuje tu odluku zbog svih problema koje ona može da izazove. Vreme će pokazati kako će se taj poduhvat razvijati i da li će korisnici Facebook-a i Twitter-a od njega imati koristi.