Ozbiljni hakerski napad u Nemačkoj

Policija je pronašla krivca za prošlonedeljni masovni upad u lične podatke ljudi na visokim položajima u Nemačkoj. Dvadesetogodišnjak je priznao da je pratio i prikupljao podatke političara, novinara i slavnih ličnosti. Dvadesetogodišnji Nemac je priznao da je krivac za ogromno „curenje“ podataka nemačkih političara, novinara i slavnih ličnosti. Taj događaj je prošle nedelje uznemirio politički državni vrh. U petak je policija temeljno pretresla njegovu kuću, pošto je mladić, kako je naveo državni tužilac, priznao skoro sve optužbe i otkrio nove informacije koje se tiču prekršaja za koji se sumnja da je počinio. Praćenje i prikupljanje podataka bilo je obavljano preko društvene mreže „Tviter“ u obliku adventističkog kalendara događaja sve do Božića, da bi ceo proces bio primećen tek prošle nedelje.

Podaci koje je mladić prikupio obuhvataju finansijske detalje, telefonske brojeve, fotografije i komunikaciju političara iz skoro svih političkih partija u Nemačkoj, osim onih koji pripadaju ekstremnoj desničarskoj opozicionoj partiji Alternativa za Nemačku ( AfD ). Kancelarka Angela Merkel je jedna od žrtava među kojima su i državni zakonodavci, kao i članovi državnog i evropskog parlamenta.

Pošto nalog @—0rbit na „Tviteru“, koji je trenutno ukinut, nije ciljao političare pomenute partije, mnogi veruju da se to dogodilo zahvaljujući simpatizerima ekstremne desnice. Časopis „Špigel“ je objavio da je nalog na Tviteru pratio vrlo mali broj drugih naloga, ali da je sajt ekstremne desne orijentacije anonymousnews.ru bio među tim malobrojnim pratiocima. Sam nalog @—0rbit imao je oko 18.000 pratilaca pre nego što ga je Tviter ukinuo.

Novinari iz „Bilda“ takođe su tvrdili da su identifikovali, uz pomoć nekolicine lokalnih hakera, osobu koja je odgovorna za praćenje i prikupljanje podataka i da su utvrdili da se radi o pripadniku ekstremne desnice. Nagađalo se da iza hakerskog napada stoji Rusija pošto su ruski hakeri bili glavni osumnjičeni za prethodni napad na nemački parlament. Pri tom, zna se da Rusija sve vreme podržava Alternativu za Nemačku i održava je na uticajnom položaju.

Prema izveštaju iz Federalne kriminalističke policije od utorka, čovek koji je uhapšen izjavio je da je radio sam i da ga je na takav postupak naveo bes prema javnim izjavama političara, novinara i odgovornih javnih ličnosti. Policija je objasnila da su podaci koji su otkriveni bili skladišteni na serverima koji pružaju usluge skladištenja, a veze do njih bile su objavljene preko „Tvitera“, istovremeno preko naloga @—0rbit i nasilno preuzetog naloga jedne zvezde na mreži „Jutjub“.

Neki podaci su bili lični, a neki već dostupni javnosti. Optuženi je koristio virtuelnu privatnu mrežu pokušavajući da prikrije tragove dok je na „Tviter“ nalogu objavljivao veze do podataka. Osumnjičeni se trenutno ne nalazi u pritvoru. Posle ispitivanja u subotu, pušten je jer policija kaže da nema osnove da ga zatvori, bar ne u toj fazi istrage i da ne postoji opasnost da će pobeći. Ipak, vlasti su zaplenile njegove računare i sve skladišne uređaje i trenutno ih pretražuju da bi došli do dokaza na osnovu kojih bi podneli tužbu. Tako su dobili pristup i podacima u oblaku.

„Špigel“ tvrdi da je krivac uhvaćen zahvaljujući digitalnim tragovima kao i svedočenju još nekog. Na konferenciji za štampu koja je održana u utorak, vlasti su potvrdile da su pretražili kuću devetnaestogodišnjeg radnika zaposlenog u IT firmi u Hajbronu. Izgleda da je pretraživanje kuće dovelo do otkrivanja pojedinosti koje su pomogle pri identifikovanju glavnog osumnjičenog, a da tinejdžer koji se navodi kao Jan S., trenutno pomaže policiji kao svedok.

Praćenje i otkrivanje podataka je izazvalo bes nemačkih političara, naročito onih koji nisu u vladi, kao što je partija Slobodne demokrate jer se ubrzo otkrilo da je Savezna kancelarija za informatičku bezbednost saznala o curenju podataka još u decembru. Kancelarija je krajem prošle nedelje izjavila da je diskretno obavestila članove parlamenta o otkrivanju podataka u decembru, kad je i saznala za nemili događaj. Ipak, izgleda da kancelarija nije obavestila predsednike partija. Slobodne demokrate i Zeleni su podneli krivičnu prijavu protiv hakera. Dobro je da u tim hakerskim napadima mreža vlade nije ugrožena, ali sasvim je jasno da savezna vlada mora da preduzme ozbiljne korake u unapređenju sajber-bezbednosti.

5181-ozbiljni-hakerski-napad-u-nemackoj