Pobednici i gubitnici na Međunarodnom sajmu u Las Vegasu

Ako želite da saznate šta je najbolje, a šta najgore u svetu savremenih tehnologija, Međunarodni sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu ( CES) daće vam najbolje informacije u vezi sa tim. Sajam je bio preplavljen raznim modernih spravama, ali pružio je i odličan uvid u tehničke trendove koji će uticati na naš život ne samo u 2018. Ovde ćemo spomenuti kompanije i kategorije proizvoda koje su pokazali izuzetan uspeh i napredak, ali i one koji su potpuno podbacile. Dakle, evo pobednika i gubitnika iz Las Vegasa 2018. godine.

POBEDNICI

Asistent kompanije Google

Pošto je na sajmu prošle godine Alexa kompanije Amazon potpuno porazila Asistenta, kompanija Google je odlučila da uzvrati udarac tako što je svog pomoćnika ubacila u svaku spravu koju možete zamisliti na ovogodišnjem Sajmu. Inteligentni Asistent našao se u zvučnicima, zvučnicima sa displejom, televizorima, čak i u automobilima kompanije Kia. Ni Alexa nije ostala neprimećena, ali CES 2018 je pokazao da je bitka glasovnih asistenata tek počela, a s tim u vezi i bitka za pametne kuće.

Prijateljski roboti

Nisu svi roboti ogromni i zastrašujući. U stvari, roboti koji su mogli da se vide na sajmu su, naprotiv, mali i slatki. Najprivlačniji je bio robotički pas Aibo kompanije Sony, ali bilo je i mnogo robota pomoćnika raznih veličina i oblika. Neki su imali vrlo izražajno lice, a neki potpuno beskorisne mehaničke ruke, što nas je ubedilo da nema mesta strahovanjima. Neki od njih nisu bili posebno poslušni.

Autonomna vozila

Najznačajnija oblast na ovogodišnjem sajmu je tehnologija autonomnih vozila koja će imati centralno mesto u uslugama transporta i to ne samo u automobilima kao što je EMotion Tesla ili uslugama prevoza kao što je Lyft. Želeli mi to ili ne, autonomni kamioni i putnički dronovi dolaze i uskoro ćemo se baviti nekim pametnijim stvarima u vožnji.

GUBITNICI

Kompanija Apple

Apple nikad nije zvanično učestvovala na sajmu, ali njeno prisustvo uvek se oseća u proizvodima treće strane za kompanijine iOS i Mac uređaje. Naravno na sajmu je bilo mnogo bežičnih punjača, hardverskih ključeva i kompatibilnih uređaja za pametne domove (konačno), ali, sve u svemu, većina prikazanih proizvoda napravljeni su za Amazon -ovu Alex -u i Asistenta kompanije Google. Jedan od analitičara je izrazio zabrinutost jer mu se čini da ekosistem kompanije Apple nije više toliko snažan koliko je nekad bio.

Pametni telefoni

Još jednom su pametni telefoni bili gubitnici u Las Vegasu. Osim kompanije Huawei koja je predstavila novi Mate 10 Pro za Sjedinjene Države – inače, pušten u prodaju prošle godine širom sveta – i kompanije Sony koja je predstavila nekoliko telefona srednje klase sa duplom kamerom za selfije, bilo je potpuno mirno na polju mobilne telefonije. Ne kažemo da su telefoni „mrtvi“, već da proizvođači verovatno čekaju Svetski kongres mobilne tehnologije da predstave svoje najbolje proizvode.

Dronovi

Da li se sećate kad su dronovi bili najveća vest u svetu savremenih tehnologija? Dakle, kompanija DJI, inače prvi u proizvodnji potrošačkih i profesionalnih dronova uglavnom je uništila sve konkurente. GoPro je izjavila da se povlači sa tržišta i prestaje sa proizvodnjom drona Karma. Ne kažemo da ih nije bilo na Sajmu, ali nijedan nije privukao posebnu pažnju. Najbolji dronovi imaju najbolju veštačku inteligenciju, ali nijedan ne može da se poredi sa onim proizvedenim u kompaniji DJI.

Proširena stvarnost

Zbog obnovljene zainteresovanosti za proširenu stvarnost koju je izazvao ARKit kompanije Apple, očekivali smo da vidimo obilje uređaja kao što su naočare, dodaci za telefone i još mnogo toga. Ali, da budemo iskreni, oni koje smo videli nisu bili ništa posebno. Postoji nekoliko razloga za to. Da li je još suviše rano ili kompanije oklevaju da ulože u tu oblast savremenih tehnologija pošto ih je Glass kompanije Google potpuno obeshrabrio?

NAJVEĆI GUBITNIK

Nestanak struje na Međunarodnom sajmu

Ipak, nestanak struje tokom drugog dana Međunarodnog sajma najveći je gubitnik. Kvar na transformatoru ostavio je hiljade posetilaca i izlagača u Kongresnom centru u Las Vegasu u mraku nekoliko sati. Hoće li im biti vraćen novac za ulaznice?

4730-pobednici-i-gubitnici-na-medunarodnom-sajmu-u-las-vegasu