Počinje borba za „neutralnost interneta“

Ove nedelje neki najpopularniji veb-sajtovi izgledaće sasvim drugačije zbog učestvovanja u jednodnevnoj (sreda, 12. jul) borbi protiv promene pravila u Americi koja upravljaju neutralnošću interneta. Netflix i Amazon se pridružuju protestu koji su pokrenule grupe koje se bore za ljudska prava i već su pripremili sadržaj koji će podeliti na društvenim mrežama kao što su Twitter, Reddit i Facebook. Šta se zapravo dešava? Neutralnost interneta je princip prema kome svaki dobavljač internet usluga treba da pruži svojim korisnicima ravnopravan pristup svim legalnim sadržajima bez obzira na izvor sa koga potiču. U praksi to znači da svaki dobavljač internet usluga ne može da blokira sadržaj, ubrza ili uspori protok podataka sa određenih veb-sajtova jer mu je plaćeno da to uradi. Ne može ni da svoj sadržaj stavlja u bolji položaj u odnosu na konkurenciju. 

Američka Savezna komisija za komunikacije je 2015. godine, zajedno sa tadašnjim predsednikom Obamom, uvela principe neutralnosti interneta i tako dobavljače internet usluga stavila u isti položaj sa telekomunikacionim kompanijama.

Međutim, predsednik Tramp, koji je protiv tih principa, imenovao je nekadašnjeg člana komisije Adžita Paja za njenog rukovodioca početkom godine. Paj tvrdi da princip neutralnosti interneta sprečava dobavljače internet usluga da ulažu u kritičnu infrastrukturu kao što su veze ka seoskim ili siromašnim domaćinstvima i onemogućava im da zarađuju od svojih ulaganja. Pri tom tvrdi da je princip potpuno zastareo. Amerikanci mogu da se iznesu svoje mišljenje do kraja avgusta.
Pošto se dan odluke približio, velike kompanije koje se bave informacionim tehnologijama udružile su se sa preko 170 organizacija koje će usporiti svoje usluge 12. jula da bi izrazile svoje neslaganje sa predloženim promenama. Takva vrsta protesta treba da simulira stanje koje će biti surova stvarnost ako se princip neutralnosti ukine. Kompanije će prikazivati oglase i reklame u prozorima i tako podstaknuti korisnike da prokomentarišu kampanju.

Jedna od organizacija koja stoji iza protesta je Mozilla Foundation, osnivač veb pretraživača Mozilla.  Stručnjaci i dobavljači internet usluga uglavnom podržavaju neutralnost interneta i pokušavaju da objasne običnim ljudima o čemu je reč. Isto tako, uvereni su da će princip neutralnosti i dalje važiti jer su njegovi protivnici uvereni u pobedu.

Preostaje nam samo da sačekamo kraj avgusta i vidimo šta će se dogoditi.

4463-pocinje-borba-za-neutralnost-interneta