Programeri više vole Google nego Apple, ali plaše se Microsoft- a

Veb-sajt „ Stack Overflow“ je objavio rezultate ankete koju je sproveo i dobio uvid u stanje savremenog programiranja pošto je obradio odgovore 101.592 učesnika.

Prema rezultatima programski jezik Go kompanije Google samo je malo omiljeniji od Swift- a, programskog jezika kompanije Apple, ali Visual Basic 6 kompanije Microsoft se i dalje ima titulu najstrašnijeg.

Anketa je, takođe, otkrila da su programeri oduševljeni činjenicom da je veštačka inteligencija sposobna da automatizuje poslove.

Rezultati su ukazali na alarmantnu mogućnost da industrija savremenih tehnologija izbacuje žene i ljude iz marginalizovanih grupa iz svojih redova pre nego što u njima provedu pet godina.

Danas je najpopularnije mesto sastajanja programera na mreži „ Stack Overflow“ objavio rezultate ankete sprovedene u 2018. godini i dobio najbolje pokazatelje stanja u softverskoj industriji. Anketu koju je bilo moguće završiti za trideset minuta popunilo je 101.592 programera iz 183 države, što je do sada najveći odziv. Pitanja su uspela da obuhvate svaku moguću temu, od savremenih tehnologija da demografije.

Navešćemo neke ključne rezultate zajedno sa komentarima izvršnog direktora veb-sajta Džoela Spolskog. Programski jezik Go kompanije Google nalazi se na petom mestu u kategoriji „Najomiljeniji“ gde se određuje koliko programeri žele da nastave da koriste tehnologiju na kojoj već rade. Jezik Go je dostigao 65,6% i samo je malo bolji od jezika Swift kompanije Apple koji je završio na šestom mestu sa 65,1%. Programski jezik Rust kompanije Mozilla je već treću godinu zaredom na prvom mestu sa 78,9% obožavalaca među programerima.

Sumnjiva nagrada za „najstrašnijeg“

Programski jezik Visual Basic 6 kompanije Microsoft takođe se nalazi na prvom mestu treću godinu zaredom, ali u grupi „Najstrašnijih“. Naime, čak 89,9% programera koji koriste taj programski jezik kaže da ne namerava da ga dalje koristi. Za Spolskog takav rezultat predstavlja ličnu uvredu pošto smatra da je VB6 „ najsavršenije programsko okruženje koje je do sad napravljeno“.

Zanimljivo je spomenuti i kategoriju „Najpoželjnijeg“ gde se programski jezik Python nalazi na prvom mestu jer 25,1% onih koji ga trenutno ne koriste kažu da bi voleli da nauče taj jezik. Spolski pripisuje veliku popularnost tog jezika njegovoj sve većoj upotrebi u razvoju veštačke inteligencije. Anketa je pokazala da interesovanje za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju raste pošto su stručnjaci u tim oblastima izuzetno dobro plaćeni u Sjedinjenim Državama i nalaze se na četvrtom mestu po visini zarada koja u njihovom slučaju iznosi u proseku 102.000 dolara.

Rezultati ankete nam omogućavaju i uvid u to kako programeri shvataju odnos između savremenih tehnologija i društva. Na primer, kažu da je najstrašniji aspekt veštačke inteligencije ideja da bi algoritmi mogli da donose veoma važne odluke, a da je najuzbudljiviji njen aspekt da bi mogla da automatizuje mnogo više poslova.
Devet od deset programera su muškarci

Spolski, na kraju analize ankete, ističe jedan „poražavajući“ rezultat. Naime, najveća pojedinačna grupa programera koju čini 24,8% ispitanika zaposleni su na tom radnom mestu između tri i pet godina, dok druga, u kojoj je 11,4% ispitanika radi između nula i dve godine na mestu programera.

Taj rezultat se može tumačiti dvojako. Ako ste optimista, reći ćete da se svet savremenih tehnologija brzo razvija, što znači da će mnogi svoje karijere ostvariti u programiranju.

Međutim, postoji i nešto pesimističnije shvatanje. Rezultati pokazuju da je među anketiranima bilo 92,7% muškaraca i 74,2% belaca. Spolski strahuje da takvi demografski podaci zajedno sa mnogo većim brojem neiskusnih programera koji su uradili anketu znači da svako ko ne odgovara profilu nastoji da odustane od programiranja za manje od pet godina.

„Mnogo brzo proterujemo ljude iz profesije“, tužno je zaključio Spolski.

4802-programeri-vise-vole-xa-google-xa-nego-xa-apple-xa-ali-plase-se-xa-microsoft-xa-a