Proslavljamo slatku deceniju android okruženja

Pre deset godina, predstavljena je prva verzija operativnog sistema Android na telefonu Ti-Mobajl ge 1 i pokrenuta je prodavnica Android (danas Gugl plej prodavnica) i sve to istog dana. Od tada, Android se izuzetno razvio, a širom sveta postoji više od dve milijarde uređaja koji koriste Android okruženje. Sam operativni sistem doživeo je mnoge značajne promene. Prvi telefon ge 1 imao je ugrađenu verziju Android 1.0 koja se toliko brzo pojavila da nismo uspeli da joj damo ime nekog popularnog slatkiša. Prvo pojavljivanje obuhvatilo je predstavljanje nekih svojstava koja i danas volimo, kao što su mogućnost povlačenja statusne linije da bi se prikazala obaveštenja, deljenje sadržaja u većem broju aplikacija i višeprogramski rad između aplikacija. Međutim, verzija nije imala neka naprednija svojstva kao što su pretraživanje glasom, navigaciju sa detaljnim uputstvima или komunikaciju bliskog polja (NFC). Tokom deset godina prešli smo dugačak put. Naša najnovija verzija Android 9 Pie (pita) ima sve te odlike, a pošto je uspela da iskoristi i moć veštačke inteligencije, učinila je vaš telefon pametnijim, jednostavnijim i prilagodljivijim.

Na desetogodišnjicu operativnog sistema Android , odlučili smo da se prisetimo njegovih najranijih verzija, spomenemo najvažnija unapređenja svake nove verzije i sagledamo dokle smo došli.  Cupcake ( mafin) ( Android 1.5). U ovoj verziji dodali smo virtuelnu tastaturu, opcije prilagođavanja i jednostavne procedure za deljenje sadržaja.

Uvođenjem virtuelne tastature, ova verzija je omogućila potpunu upotrebu ekrana osetljivog na dodir na Android uređajima. Vidžeti za aplikacije na početnom ekranu omogućili su nam da prilagodimo svoj uređaj, što i danas koristimo zajedno sa datotekama za aplikacije. Deljenje sadržaja direktno sa telefona postalo je jednostavnije, kopiranje i nalepljivanje moglo je da se obavlja na nekoliko načina, a imali ste mogućnost i da snimate, delite i preuzimate video sadržaje.

Donut ( krofna) ( Android 1.6) omogućila vam je da sa jednog uočljivog mesta pretražujete i telefon i mrežu. Ova verzija je predstavila okvir za brzo pretraživanje, koji vam je omogućio da pretražujete rezultate i sa mreže i iz telefona sa jednog jedinog okvira na početnom ekranu. Čak i u tim danima ranog razvoja, sistem je bio napravljen tako da je mogao da nauči koji su rezultati pretraživanja važniji i tako vas brže dovede do rezultata kad sledeći put unesete relevantan pojam. Tad je uvedena i podrška za različite gustine i veličine ekrana, što je postavilo osnovu za ekrane izuzetno visoke gustine i ekrane različitih veličina kakve dana koristimo.

Eclair ( ekler) ( Android 2.0+). Ova verzija je zauvek promenila vožnju uz pomoć Gugl mapa i dodala svojstvo zapisivanja govora.
Navigacija uz pomoć Gugl mapa napravila je pametne telefone još pametnijim. Navigacija sa detaljnim uputstvima uz pomoć mapa obuhvatila je mnoga svojstva koja se nalaze u standardnim sistemima za navigaciju: trodimenzionalni pregled trase na koju se nailazi, glasovna uputstva i obaveštenja o stanju saobraćaja – i sve to besplatno na ekranu visoke rezolucije na vašem telefonu. Ova verzija je dodala i zapisivanje izgovorenog, što vam je omogućilo da poruke i elektronsku poštu zapisujete glasom.

Predstavili smo i zabavno svojstvo – pokretnu pozadinu.

Svojstvo Voice Actions u Froyo- u (smrznuti jogurt) ( Android 2.2+) omogućilo vam je da manje zamarate ruke. U ovoj verziji operativnog sistema glasovne mogućnosti su unapređene sa svojstvom Voice Actions, koje su vam omogućile da obavljate ključne operacije na vašem telefonu – dakle pretraživanje, dobijanje uputstava, pravljenje zabeleški, podešavanje budilnika i još mnogo drugih stvari – samo pomoću glasa. Zvuči vam poznato…

Gingerbread ( kolač od đumbira) ( Android 2.3). U ovoj verziji dodate su prve mogućnosti upravljanja baterijom telefona.  Ova verzija vam je pomogla da na najbolji način iskoristite kapacitet baterije jer ste dobili precizna obaveštenja kako je vaš uređaj koristi, od osvetljenja ekrana do bilo koje aktivne aplikacije. U verziji Android 9, upravljanje trajanjem baterije podigli smo na još viši nivo uz pomoć prilagodljive baterije, koja koristi veštačku inteligenciju da bi saznala koje aplikacije najviše koristite i sačuvala bateriju za njih.

Honeycomb ( saće meda) ( Android 3.0). Ova verzija je proširila operativni sistem na više oblika i veličina. Predstavljen je novi hologramski dizajn korisničkog interfejsa zajedno sa većim formatom i podrškom za bogatu animaciju, a sve da biste što bolje iskoristili ekran vašeg tableta. Ovo je prva verzija Android a namenjena za različite faktore oblika, što je postavilo osnovu za snažnije i fleksibilnije platforme koje su se pojavile kasnije, kao što je Android TV, Android Auto i Android Things and Wear OS kompanije „Gugl“.
Ice Cream Sandwich ( sendvič sa sladoledom) ( Android 4.0) doneo je neke prefinjene novine

Ova verzija je predstavila pojednostavljeni i čistiji izgled da bi vam omogućila da sve poslove obavljate brže na telefonu. Nova svojstva kao što su datoteke aplikacija, okupljanje omiljenih aplikacija i vidžeta na jednom mestu olakšalo vam je pretraživanje i korišćenje omiljenih aplikacija. Dodavanje komunikacije bliskog polja NFC nije samo prokrčilo put mobilnom plaćanju, već je omogućilo i prenošenje mapa, video sadržaja, veza i kontakata na jednostavan način postavljanjem uređaja jedan pored drugog.

Osim što je kretanje po telefonu postalo intuitivnije pojavom brzih podešavanja i mogućnošću da se prevlačenjem odbace aplikacije i obaveštenja, svojstva koja su se u prethodnoj verziji pojavila na tabletima, pojavila su se u telefonima. Takva svojstva su uvedena da bi korisnik lakše koristio uređaj, što je posebno postignuto u najnovijoj verziji Android 9.

Jelly Bean ( žele bombona) ( Android 4.1). Ova verzija vam je na dlan spustila personalizovanu i inteligentnu pomoć. Prethodnik Asistenta kompanije „Gugl“, ( Google Now) u ovoj verziji pomogao vam je da nađete traženu informaciju u pravo vreme – kao što je dnevna vremenska prognoza dok se oblačite da biste krenuli na posao. Obaveštenja su postala bogatija i dobili ste mogućnost da ih proširite da biste videli veći deo sadržaja i odmah preduzeli određene korake kao što je označavanje da vam se poruka sviđa, arhiviranje poruka elektronske pošte или čak blokiranje budućih obaveštenja.

Stiže KitKat ( prevod nepotreban) ( Android 4.4). KitKat je napravljena na prethodnoj verziji Voice Actions i objedinjavala je Google Now sa unapređenjima u glasovnoj tehnologiji, što znači da vam je omogućavala pretraživanje glasom, slanje tekstualnih poruka, traženje uputstava или puštanje pesama samo ako biste rekli „Okej, Gugl“. Ova verzija je donela i svetlije boje i transparentnost izgledu operativnog sistema i postavila osnove za materijal dizajn u sledećoj verziji.

Android 5.0 Lollipop (lizalica) donela je novi dizajn u Android . Ova verzija je donela materijal dizajn u Android i predstavila potpuno novi izgled i ostavila povoljan utisak jer vam je olakšala kretanje po uređaju. Materijal dizajn je novi vizuelni jezik koji kombinuje klasične principe dobrog dizajna sa inovacijama u tehnologiji i nauci. Omogućila nam je i lakše prelaženje sa uređaja koje svakodnevno koristimo, tako da ste mogli da nastavite rad tamo gde ste ga prekinuli na bilo kom Android uređaju.

Pomoć stiže na jedan dodir u verziji Android 6.0 Marshmallow (kolačić od belog sleza). Mančmelou predstavlja sledeći korak u razvoju Guglovog Asistenta kakav nam je danas poznat. Uz svojstvo Now on Tap jednostavno dodirnete i zadržite početno dugme da biste dobili kontekstualnu pomoć – ne napuštajući započeti posao, bez obzira na to da li koristite aplikaciju или ste na mreži.

Ova verzija donela je i neke nove mogućnosti uštede baterije. Svojstvo Doze vam omogućava da uređaj bude u stanju mirovanja kad se ne koristi, a svojstvo App Standby ograničava uticaj aplikacija koje ređe koristite na dužinu trajanja baterije. Uveli smo i svojstvo koje korisnicima omogućava bolje razumevanje zahteva aplikacija za pristup određenim podacima.

N kao Nougat ( nugat) ( Android 7.0) i novi emodži. Ova verzija se usredsredila na poboljšanje načina upotrebe telefona – dodala je mogućnost prikazivanja većeg broja prozora da biste istovremeno mogli da pokrenete dve aplikacije jednu uz drugu, zatim neposredni odgovor unutar obaveštenja, podesivu veličinu prikaza za bolju pristupačnost i svojstvo Data Saver koje ograničava koliko podataka vaš uređaj koristi u pozadini. Predstavili smo i režim virtuelne stvarnosti da bismo obezbedili visoko kvalitetno iskustvo virtuelne stvarnosti za aplikacije kao i 63 nova emodžija.

Najčuveniji keks na svetu postao je nova omiljena verzija Android okruženja – Android 8.0 Oreo.  Ova verzija je omogućila mnogo lakše upravljanje zadacima, kao što su slika u slici или svojstvo Autofil koje vam pomaže da se brže prijavite u aplikaciju. Nastavila je da pojednostavljuje korišćenje – prevlačenjem preko početnog ekrana možete da vidite sve vaše aplikacije.

Android 9 Pie (pita) nudi vam parče digitalne dobrobiti. Od pojave prvog slatkiša promenio se način korišćenja telefona kao i vreme koje provodimo koristeći ih. Zbog toga je najnovija verzija opremljena novim mogućnostima kontrolisanja vaše digitalne dobrobiti, uključujući i nove aplikacije, štoperica i kontrolna tabla koja vam prikazuju koliko vremena provodite koristeći određenu aplikaciju. Sa najnovijom verzijom, vaš telefon menja svoj način rada dok uči od vas i bolje vam služi što ga više koristite. Veštačka inteligencija pokreće najbitnije mogućnosti vašeg telefona, od predviđanja vašeg sledećeg zadatka, tako da ste uvek spremni za akciju, do kontrole baterije za one aplikacije koje najviše koristite или koje on misli da ćete uskoro koristiti.

Od najranijih dana svojstva Voice Actions i zapisivanja govora do korisnog pametnog telefona sa veštačkom inteligencijom u svom centru, operativni sistem Android nastavlja da se razvija tokom poslednjih deset godina. Zahvaljujući platformi otvorenog koda i oduševljenoj korisničkoj zajednici, partnerima i programerima, Android je podstakao inovacije i obezbedio ljudima pristup moći mobilne tehnologije.

5084-proslavljamo-slatku-deceniju-android-okruzenja