Razvojna konferencija 2018 kompanije Microsoft

Razvojna konferencija softverskog giganta počela je sa novinama u oblasti veštačke inteligencije, računarstva u oblaku, mašinskog učenja i razvijanja prijateljstva između asistenata Cortane i Alexe.  Sezona razvojnih konferencija je počela. Pošto nam je kompanija Facebook prošle nedelje prestavila novine u razvoju veštačke inteligencije, virtuelne stvarnosti ( Oculus Go) i upoznavanja na internetu, došao je red na kompaniju Microsoft.  Konferencija 2018 počela je sa prva dva uvodna govora. Iz njih se moglo zaključiti da kompanija svoje interesovanje sa Windows- a prebacuje na sisteme veštačke inteligencije, mašinsko učenje, računarstvo ivice ( edge-computing) i da se približava integrisanju sa ostalim platformama uključujući iOS, Android i Amazonovu Alexu.

Drugi dan počinje u utorak, 8. maja u 17:30, što znači da će se poklopiti sa početkom konferencije još jednog giganta, odnosno kompanije Google i njene konferencije I/O.  Osim mnogih novina koje će biti predstavljene drugog dana, spomenućemo aplikaciju Your Phone za okruženje Windows 10.  Aplikacija bi trebalo da vam omogući da bez problema koristite vaš mobilni telefon iz okruženja Windows.

Nova aplikacija će vam omogućiti da pristupite telefonu iz Windows- a tako da možete da šaljete i primate poruke, obaveštenja i fotografije preko svih mobilnih uređaja. To je veoma slično načinu na koji funkcionišu uređaji u okruženjima iOS i MacOS, ali Microsoft će svojim rešenjem obuhvatiti i ostale platforme, kao što su Android i iOS.

Koncept ne predstavlja novinu, ali nadamo se da će kompanija uspeti da napravi neku dublju povezanost. Aplikacija neće biti široko dostupna za sada. Moći će da je koriste članovi programa Windows Insider. Ako se ne pojave neke ozbiljne greške u programu, možemo očekivati da se nova aplikacija pojavi sa narednim ažuriranjem okruženja Windows 10 ( koje se zove Redstone 5). Aplikacija će biti dostupna u Windows prodavnici.

4876-razvojna-konferencija-2018-kompanije-xa-microsoft-xa