Sedam najboljih besplatnih alternativa za Microsoft Office za Android

Ako tražite besplatan kancelarijski softver koji ćete koristiti na Android uređaju, a ne želite da koristite Microsoft Office, preporučićemo vam neke od najboljih alternativa.
Iako Microsoft Office predstavlja standard za kancelarijske softvere, nije uvek najbolji izbor za svakog. Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste možda želeli da potražite alternative za Microsoft Office za Android.
Recimo, možda vam nisu potrebne funkcije za uređivanje dokumenata i potrebna vam je samo aplikacija da biste ih pregledali. Možda tražite softver koji neće zauzeti mnogo prostora za skladištenje na vašem uređaju ili možda želite aplikaciju koja je više usredsređena na saradnju članova u okviru tima. Neki korisnici bi samo želeli da isprobaju nešto drugačije od Microsoft Office-a.
Postoji niz odličnih besplatnih alternativa za Microsoft Office za Android koje svakako vredi pogledati bez obzira na razlog.

WPS Office
WPS Office je besplatna alternativa za Microsoft Office koja nudi niz funkcija i opcija. Obuhvata sve funkcije koje biste očekivali od kancelarijskog softvera, uključujući podršku za dokumente, tabele, prezentacije i PDF dokumente. Takođe, nudi mnogobrojne opcije za deljenje dokumenata koje pokrivaju e-poštu, WhatsApp, Bluetooth i još mnogo toga. Ovaj svestrani i upakovani kancelarijski softver takođe ima neke napredne funkcije u svojoj premium pretplati, uključujući napredno uređivanje PDF-a i funkcije beleški. Može da konvertuje PDF datoteke u DOC, PPT ili HLS ako je potrebno. Uz WPS Office, možete sa lakoćom da uređujete slike. Štaviše, možete da koristite i PDF potpis, zaštitu lozinkom i funkcije vodenog žiga kako biste svoje dokumente obezbedili i zaštitili.
Jedna od jedinstvenih karakteristika WPS Office-a je dodatak za prevođenje dokumenata. Pomoću te funkcije možete brzo i lako da prevedete svoje dokumente na različite jezike, što je savršeno za poslovne korisnike koji moraju da dele dokumente sa kolegama ili klijentima u drugim zemljama.
WPS Office besplatno podržava platforme u oblaku, kao što su Google Drive, Dropbox, OneDrive i Box. Možete lako da pristupite svojim dokumentima sa bilo kojeg uređaja preko navedenih platformi u oblaku. Oglašavanje u besplatnoj verziji je podnošljivo, ali verovatno ćete se odlučiti za premium verziju da biste izbegli reklame.
Preuzmite:  WPS Office  (preuzimanje besplatne verzije, dostupna je pretplata)
Polaris Office
Polaris Office nudi čist interfejs i funkcije slične onima u Microsoft Office, uključujući podršku za DOC, XLS, PPT i TXT datoteke. Besplatna verzija Polaris Office -a takođe uključuje ugrađeni čitač PDF-a, zbog čega je odličan izbor za korisnike koji treba da pregledaju PDF dokumente na Android uređaju. Polaris Office pretplata uključuje funkcije za uređivanje PDF-a i omogućava vam da dodate tekst, komentarišete, istaknete i potpišete PDF dokumente.
Polaris Office je korejski softver koji je unapred instaliran na većini samsung telefona. Nudi besplatnu verziju sa redovnim ažuriranjima funkcija i 1 GB skladišnog prostora u oblaku. Možete da se povežete sa drugim uslugama u oblaku ili povećate svoje Polaris skladište u oblaku uz pretplatu.
Besplatna verzija vam takođe omogućava da delite i sinhronizujete svoj rad na stonim i mobilnim uređajima. Polaris Office ima interfejs sličan Microsoft Office aplikacijama, što ga čini lakim za korišćenje onima koji su već upoznati sa Microsoft Office-om.
Preuzimanje: Polaris Office  (preuzimanje besplatne verzije, dostupna je pretplata)
Collabora Office
Collabora Office je komercijalni kancelarijski softver zasnovan na LibreOffice-u, popularnom paketu aplikacija otvorenog koda. Pruža sve funkcije i funkcionalnost koje biste očekivali od potpuno opremljenog kancelarijskog softvera. Najbolje od svega je to što se može besplatno preuzeti i koristiti na Android uređajima.
Collabora Office je moćan skup alata za kancelarijske poslove koji vam pomaže da odgovorite svim obavezama, bilo da radite sami ili u timu. Uz redovna podrazumevana ažuriranja funkcija i privatnosti, sasvim je jednostavno da savršeno obavite sve zadatke uz Collabora Office. S obzirom na to da vam pruža mogućnost da zajedno sa ostalim članovima tima uređujete dokumenta i radite na projektima u realnom vremenu, posao će vam biti znatno olakšan.
Collabora Office olakšava izvoz vaših dokumenata u različitim formatima, tako da možete da ih delite sa drugima ili da ih čuvate za sebe. Možete da ih izvezete u PDF formatu, kao ODF tekstualne dokumente ili RTF, EPUB i Word 2003 dokumente.
Preuzimanje: Collabora Office  (besplatno)
OfficeSuite
Ako tražite kancelarijski softver koji ima skoro sve funkcije kao Microsoft Office, onda je OfficeSuite odlična opcija. OfficeSuite je jedna od najpopularnijih Microsoft Office alternativa za Android, sa preko 100 miliona instalacija. Uključuje program za obradu teksta, program za tabelarne proračune i softver za prezentacije, koji su potpuno opremljeni i laki za upotrebu. Program za tabelarne proračune ima veliku biblioteku formula i funkcija. Pravljenje i dizajniranje PowerPoint slajdova je jednostavno.
Ostale osnovne karakteristike uključuju pregledanje PDF dokumenata i integraciju skladištenja u oblaku. Međutim, nedostaje mu funkcija upravljanja citatima.
Kada govorimo o korisničkom interfejsu, veoma je sličan Microsoft Office-u zajedno sa dobro poznatom trakom. Možete da preuzmete besplatnu osnovnu verziju, koja ima oglase. Takođe, možete da kupite premium verziju, u kojoj nema oglasa, a ima nekih naprednih funkcija, kao što je podrška za dokumente zaštićene lozinkom.
Preuzmite: OfficeSuite (besplatna verzija, dostupna kupovina u aplikaciji)
Docs To Go
Docs To Go je još jedna korisna alternativa za Microsoft Office za Android uređaje. Aplikacija Docs To Go je kompatibilna sa datotekama Microsoft Office-a, tako da možete lako da otvarate, menjate i kreirate DOC, XLS i PPT datoteke na Android uređaju sasvim besplatno. Takođe je pogodna za one kojima su potrebne ograničene funkcije za uređivanje.
Neke od glavnih funkcija ovog programa uključuju sadržaj, komentare, fusnote, različite stilove fonta, znakove za nabrajanje i numerisanje, prelome stranica i mnoge dodatne funkcije za tabelarne proračune i prezentacije.
S obzirom na to da je interfejs jednostavan za korišćenje, Docs To Go je savršen alat za svakoga ko treba da uređuje ili formatira svoje dokumente. Tehnologija Intact koja se koristi u aplikaciji Docs To Go Office omogućava vam da budete potpuno sigurni da nećete izgubiti formatiranje u bilo kojem od dokumenata. Sve u svemu, Docs To Go nudi funkcije koje su vam potrebne da biste obavili posao.
Preuzimanje:  Docs To Go  (besplatno)
Aplikacije Google Workspace Office
Google Workspace, ranije poznat kao G Suite, je skup alata za obavljanje poslova u kancelariji koje je razvila kompanija „Gugl“. Obuhvata Gmail, Kalendar, Dokumente, Tabele, Prezentacije i još mnogo toga.
AplikacijeGoogle Workspace Office, uključujući Google dokumente, Google tabele i Google prezentacije, mogu se besplatno preuzeti i koristiti na Android uređajima. Dostupni su na vebu i možete da im pristupite van mreže, tako da možete da nastavite sa radom čak i ako niste povezani na internet.
Sve te aplikacije su jednostavne za korišćenje i nude niz funkcija koje ih čine idealnim za individualne i timske projekte. Možda je najkorisnija mogućnost navedenih aplikacija njihova funkcija saradnje u realnom vremenu. Kada se jave timski projekti, više korisnika može da radi istovremeno i mogu da vide sve promene koje njihove kolege prave u realnom vremenu.
Dostupni su i dodaci za proširenje funkcionalnosti aplikacija Google Workspace Office. Štaviše, možete i da prevedete dokumente u aplikaciji Google dokumenta na više od sto jezika.
Aplikacije su napravljene tako da neometano rade zajedno i lako možete da se prebacujete između njih i obavite sve što je potrebno. Takođe se stalno ažuriraju novim funkcijama, tako da ćete uvek imati najnovije i najbolje alate na raspolaganju.
Preuzimanje: Google Docs (besplatno)
Preuzimanje: : Google Sheets (besplatno)
Preuzimanje: : Google Slides (besplatno)
Document Reader
Poslednja besplatna alternativa za Microsoft Office za Android na našoj listi je Document Reader. Ova aplikacija je napravljena za pregled i čitanje dokumenata, uključujući DOC, XLS, PPT i PDF datoteke. Oni koji koriste Microsoft Office samo za pregledanje i čitanje datoteka trebalo bi da preuzmu ovu aplikaciju, jer joj je potrebno samo 35 MB prostora za skladištenje, dok Microsoft Office zauzima oko 450 MB skladišnog prostora.
Document Reader ima funkcije koje olakšavaju pregled i čitanje dokumenata. Možete lako da uvećavate i umanjujete dokumente, kao i da se krećete kroz njih. Aplikacija takođe podržava noćni režim, što olakšava čitanje dokumenata u uslovima slabog osvetljenja.
Sve u svemu, Document Reader je odlična besplatna opcija ako samo treba da pregledate dokumente na Android uređaju. Međutim, ako treba da uređujete dokumente i da ih pregledate, onda ovo definitivno nije aplikacija za vas jer ne nudi funkcije za uređivanje.
Preuzimanje:  Document Reader (besplatna verzija, dostupna kupovina u aplikaciji)
Kako da izaberete najbolju besplatnu alternativu za Microsoft Office za Android
Iako je teško izabrati najbolju alternativu za Microsoft Office, WPS Office je dobar izbor za većinu korisnika. Nudi širok spektar funkcija koje su pogodne za različite korisnike. Aplikacije Google Workspace Office su takođe odlična opcija za timove, dok je Document Reader najbolji za one koji samo treba da pregledaju ili čitaju dokumente bez uređivanja.
Dakle, imate najbolje besplatne alternative za Microsoft Office za Android. Bez obzira na to da li vam je potreban kompletan kancelarijski softver ili samo jednostavan program za pregledanje dokumenata, ove aplikacije će zadovoljiti vaše potrebe.